Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Σιρόπι μέντας

Καλημέρα, καλοί μας φίλοι!

Περνάτε καλά; Εμείς βρισκόμαστε ακόμα στη Λευκάδα, απολαμβάνοντας τις τελευταίες μέρες διακοπών μας, προτού επιστρέψουμε στις βάσεις μας. 
Η μπέμπα της Ευαγγελίας μεγαλώνει μια χαρά και ήδη διανύει τον τρίτο μήνα ζωής της. 


Είναι μια κουκλίτσα κι έχει πάρει το μπόι της μαμάς της, αφού όλοι το περνάνε για μεγαλύτερο μωράκι!!! Εγώ ασχολούμαι με το κέντημά μου, προσπαθώντας να ολοκληρώσω άλλα δύο χειροποίητα παπλώματα. 
Πάρτε μια μικρή ιδέα από τα καμώματά μου...


αυτό το σχέδιο προορίζεται για την μπέμπα!

σταυροβελονιά σε πουά καμβά Aida 




Αλλά, δεν μπορούσα να αντισταθώ σε μια συνταγή που βρήκα σε ένα από τα βιβλία μου, αφιερωμένα στην συντήρηση των τροφών. Σιρόπι μέντας, έγραφε και μου κίνησε την περιέργεια. Δεν άργησα πολύ, οι μέντες άλλωστε  οργιάζουν στις γλάστρες της μαμάς και η Ευαγγελία με προμήθευσε άπειρα γυάλινα μπουκαλάκια από το εστιατόριο!

Επί τω έργω τώρα!

Υλικά για μια δόση:
50 γρ. φύλλα μέντας
50 γρ. χυμός λεμονιού
250 γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
600 γρ. βραστό νερό

Εκτέλεση:
Κόβουμε τη μέντα μεσημεριανή ώρα για να μην υπάρχει υγρασία στα φύλλα της, την πλένουμε και την σκουπίζουμε καλά. Κομματιάζουμε τα φύλλα και τα βάζουμε σε μπολ. Ρίχνουμε από πάνω τον χυμό λεμονιού και αρχίζουμε να κοπανάμε τα φύλλα με ένα γουδοχέρι ή μια κουτάλα για 3-4 λεπτά, ώστε να αρχίσουν να αναδύονται τα έλαια του φυτού. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το κοπάνισμα για αρκετά λεπτά. Αφήνουμε το μείγμα μας όλη τη νύχτα να ξεκουραστεί. 

Την επόμενη μέρα προσθέτουμε το βραστό νερό, ανακατεύουμε και αφήνουμε άλλες 12 ώρες το μείγμα στην ησυχία του! 

Με ένα πολύ ψιλό σουρωτήρι σουρώνουμε το μείγμα μας σε μια κατσαρόλα. Σιγοβράζουμε για 5 λεπτά το μείγμα ώστε να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Στο μεταξύ αποστειρώνουμε τα μπουκάλια. Αποσύρουμε το σιρόπι από τη φωτιά και το αποθηκεύουμε στα ζεστά δοχεία και καπακώνουμε. 

Το σιρόπι μας διατηρείται στο ράφι για 4 μήνες και άπαξ και ανοιχτεί ένα μπουκάλι αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

Καλά το φτιάξαμε, πώς το χρησιμοποιούμε; Το βιβλίο προτείνει να αναμείξουμε 10 μλ. σιροπιού με παγωμένο νερό, λεμονάδα ή τόνικ για ένα δροσιστικό αναψυκτικό! Επίσης το χειμώνα μπορούμε να αρωματίζουμε το τσάι μας και να χρησιμοποιούμε το σιρόπι ως γλυκαντικό.   

Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει! 


12 σχόλια:

Taelia88 είπε...

Απίθανη συνταγή!! Κρίμα που η μητέρα μου έκοψε όλη την μέντα όταν καθάρισε τα παρτέρια!! Γκρρρρ!!!
Θα ήταν ότι πρέπει για το τσάι του Χειμώνα!!
Φιλιά!!

DIMI είπε...

Καλησπέρα Ευγενία!Υπέροχα τά κεντήδια σου όπως πάντα!Πρέπει νά καλό τό σιρόπι μέντας!Εγώ προτιμώ τό Λευκαδίτικο Ροζολί πού έχω στό ψυγείο καί τό πίνω όποτε θυμάμαι τήν όμορφη Λευκάδα!Φιλιά πολλά!

athina μπασιούκα είπε...

Ο συνδυασμός με την λεμονάδα πρέπει να είναι το κάτι άλλο. Το φαντάζομαι στο ποτήρι, με μπόλικα παγάκια.

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Κατ αρχάς να ευχηθώ στο μωρό μας,μια που δεν πήρα είδηση τη γέννησή του, ΝΑΝΑΙ ΚΑΛΟΡΙΖΙΚΟ!!!
Οσο για το σιρόπι μέντας,δυστυχώς δε διαθέτουμε μέντα καρδιά μου...
Αλλά αν βρω δε θα διστάσω να το φτιάξω, για τους λόγους που μας υποδεικνύεις
ΦΙΛΑΚΙΑΑΑΑ

Μελίνα είπε...

Ευγενία φοβερή ιδέα αυτό το σιρόπι! Μέντα δεν έχω, αλλά λέω να πειραματιστώ κάποια στιγμή με δυόσμο! Αν το κάνω και πετύχει, θα ενημερώσω πάραυτα!

Rena Christodoulou είπε...

ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΑ ΤΟ ΧΑΙΡΕΣΤΑΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ!!
ΩΡΑΙΑ Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΜΕΝΤΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΛΕΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΟΝ ΔΥΟΣΜΟ!
ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΑ ΝΕΑ!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!

Tante Kiki είπε...

Πολύ ωραίο το σιρόπι Ευγενία!!
Αλλά εκείνα τα παπλώματα μου έκλεψαν τη ψυχή!!!
Να σας ζήσει και η μικρούλα, γερή και τυχερή να είναι!!!
Φιλιά και καλή εβδομάδα!

Pinelia είπε...

Το σιρόπι μέντας τέλειο, αλλά εγώ προτιμώ να κόβω ένα κλαράκι κάθε πρωί και να το βάζω στο αυτί μου!Όσο για τα κεντητά........Δεν έχω λόγια!Πανέμορφα και με πολύ αγάπη!Να χαίρεστε το μωράκι σας!Φιλάκια!

Elli είπε...

μμμμ θα το δοκιμάσω!!!!φοβερή ιδέα !

Ειρήνη Ε. είπε...

Προχωράνε τα παπλωματάκια μια χαρά και γίνονται ωραιότατα.
Μια λεμονάδα με σιρόπι δροσιστικής μέντας, είναι ότι πρέπει για την ζέστη!!
Καλό βράδυ.

Kitchen Stories είπε...

Τέλεια Ευγενία μου τα παπλωματάκια και αν η κόρη μου είχε μωράκι θα μου άρεσε πάρα πολύ μια τόσο όμορφη χειροποίητη δημιουργία.

Όσο για το σιρόπι σου, είναι πολύ πρωτότυπο και δροσερό ποτό. Κάπως σαν την λεμονάδα θα πρέπει να καταναλώνεται.

Φιλάκια σας πολλά και στο κοριτσάκι της Ευαγγελίας!

Ζ.

mirsini's creations είπε...

Ευγενία...είχα καιρό να σας επισκεφθώ και έχω πάθει πλάκα με όλες τις τελευταίες αναρτήσεις που είχα χάσει !!!! Τα κεντήματά σου είναι πανέμορφα....σκέτη γλύκα !!!!..και η συνταγή με το σιρόπι μέντας πολύ μου άρεσε...σκεφτηκά πώς για το χειμώνα είναι ό,τι πρέπει και ειδικά για το τσάι μου !!!!
Ευχαριστώ που πάντα μας δίνετε τόσο χρήσιμες οδηγίες και πληροφορίες και τόσα άλλα !!!
Πολλά φιλάκια στην Ευαγγελία και την νεραιδούλα της...και σε'σένα φυσικά !!!!
Θα τα λέμε !!! Γειάαα..καλά να περνάτε καλές μου!!
:ο)