Καιρό είχαμε να σας παρουσιάσουμε μια γλυκιά λιχουδιά αλλά σήμερα μιας και είναι τα γενέθλια του Βασίλη μου είχα την καλύτερη αφορμή για να ετοιμάσω ένα γλυκάκι τρομερό, εύγευστο και σχετικά γρήγορο!
Τα υλικά για το μιλφέιγ είναι απλούστατα, αντί για φύλλο σφολιάτας φτιάχνουμε τρεις βάσεις με φύλλα κρούστας ενώ αυτή η κρέμα ζαχαροπλαστικής, που την έφτιαξα για πρώτη φορά, ήδη έγινε η αγαπημένη μου!
Υλικά για τις βάσεις:
1 πακέτο φύλλο κρούστας (θα χρειαστούμε λίγα)
αμύγδαλα και καρύδια χοντροκομμένα (ή ό,τι άλλο έχετε)
ζάχαρη για πασπάλισμα
βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα των φύλλων
Υλικά για την κρέμα
6 κρόκοι αυγών
125 γρ. ζάχαρη
125 γρ. ζάχαρη
40 γρ. αλεύρι
500 μλ. γάλα
1 στικ βανίλιας ή εκχύλισμα
330 μλ. πλήρης κρέμα γάλακτος
Ζάχαρη άχνης για το τελικό πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Αρχίζουμε με την παρασκευή της κρέμας για να προλάβει να κρυώσει. Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και το 1/3 της ποσότητας της ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Προσθέτουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σε κατσαρόλι ζεσταίνουμε το γάλα με την υπόλοιπη ποσότητα ζάχαρης και τη βανίλια (αν χρησιμοποιείστε στικ το βάζετε ολόκληρο, χωρίς να το ξεφλουδίστε). Μόλις βράσει το μείγμα, το περιχύνουμε στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς και γρήγορα.
Μεταφέρουμε το μείγμα στο κατσαρόλι μας και σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς. Αφού κοχλάσει η κρέμα συνεχίζουμε το ανακάτεμα για 2 λεπτά. Αποσύρουμε απ' τη φωτιά και μεταφέρουμε την κρέμα σε μπολ. Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη για ν' αποφύγουμε το σχεδιασμό υδρατμών και τη βάζουμε στο ψυγείο.
Όσο κρυώνει η κρέμα ετοιμάζουμε τις τραγανές βάσεις. Ουσιαστικά φτιάχνουμε 3 σετ από στρώσεις φύλλων σαν να κάναμε μπακλαβά και τα ψήνουμε. Αποφασίζουμε πόσο μεγάλο θέλουμε το γλυκό μας και κόβουμε ανάλογα τα φύλλα μας. Για κάθε σετ θέλουμε 4 φύλλα, οπότε συνολικά για 3 σετ θα χρειαστούμε 12 φύλλα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στον αέρα στους 160-170 βαθμούς. Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και στρώνουμε ένα φύλλο. Το αλείφουμε με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και τους ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε από πάνω ένα νέο φύλλο, αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ξηρούς καρπούς.
Βάζουμε το τρίτο φύλλο επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδικασία και μετά σκεπάζουμε με το τέταρτο φύλλο, το βουτυρώνουμε, το πασπαλίζουμε με ζάχαρη και βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο.
Το ψήνουμε για 10-12 λεπτά (ανάλογα με το πόσο δυνατός είναι ο φούρνος) μέχρι να πάρει ένα ωραίο ξανθό χρώμα. Παρακολουθούμε τακτικά το ψήσιμο για να μην παραψηθούν τα φύλλα μας και πικρίσουν!
Όσο ψήνουμε το πρώτο σετ φύλλων ετοιμάζουμε σε άλλο ταψί το δεύτερο σετ φύλλων ακολουθώντας την ίδια διαδικασία. Ξεφουρνίζουμε το πρώτο ταψί και βάζουμε το δεύτερο για ψήσιμο και στο μεταξύ φτιάχνουμε και το τρίτο μας σετ και το ψήνουμε κι αυτό.
Αφήνουμε τα φύλλα μας να κρυώσουν εντελώς και στο μεταξύ τελειώνουμε την παρασκευή της κρέμας του μιλφέιγ.
Βγάζουμε το μπολ απ' το ψυγείο και αφαιρούμε το στικ βανίλιας (αν έχετε χρησιμοποιήσει). Χτυπάμε με το μίξερ για λίγο ώστε ν' αφρατέψει η κρέμα μας και την αφήνουμε στην άκρη. Σε άλλο μπολ προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη χτυπάμε στο μίξερ σε πολύ γρήγορη ταχύτητα μέχρι να σφίξει αρκετά (να μοιάζει με γιαούρτι). Την ενσωματώνουμε μέσα στην κρέμα ζαχαροπλαστικής με απαλές κινήσεις και τη βοήθεια μιας μαρκίζ ή σπάτουλας. Τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.
Για να συνθέσουμε το γλυκό βάζουμε ένα σετ φύλλων σε πιατέλα κι από πάνω ρίχνουμε τη μισή ποσότητα κρέμας. Την απλώνουμε χωρίς να την πάμε μέχρι έξω για να μην ξεχειλίσει η κρέμα.
Από πάνω βάζουμε το δεύτερο σετ φύλλων και προσθέτουμε την υπόλοιπη ποσότητα της κρέμας. Την απλώνουμε με τον ίδιο τρόπο και σκεπάζουμε με το τρίτο σετ φύλλων.
Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο και πριν το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με μπόλικη ποσότητα ζάχαρης άχνης.
Αυτό ήταν! Το γλυκό είναι πανάλαφρο, τραγανό τραγανό και άκρως καλοκαιρινό! Σας συστήνω να το δοκιμάστε ανεπιφύλακτα και να το μοιραστείτε με τους αγαπημένους σας!
Φιλάκια πολλά,
Ευγενία