Χαίρεται, χαίρεται!!!
Είναι αλήθεια ότι μικρή είχα αδυναμία σε αυτή την τούρτα και όποτε είχα την ευκαιρία πάντα την επέλεγα. Κι αν και μεγαλώσαμε και τα γλυκά αραίωσαν δραματικά από το διαιτολόγιο μας, το Φλεβάρη με αφορμή τα γενέθλιά μου σκέφτηκα να κάνω μια τούρτα. Έτσι, ξεφυλλίζοντας τα περιοδικά του αγαπημένου Jamie έπεσα πάνω σε μια black forest και η συνάντηση ήταν μοιραία!!
Για όσους θέλετε να τη δοκιμάσετε, ορίστε η συνταγή.
Υλικά για 12 άτομα
200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου και λίγο έξτρα για το ταψί
125 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
5 κουτ. σούπας κακάο
2 κουτ. γλ. μπέκιν πάουντερ
5 αυγά, ξεχωριστά κρόκοι και ασπράδια
150 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας γάλα
100 γρ. σοκολάτα καλής ποιότητας λιωμένη σε μπεν μαρί
1 κονσέρβα βύσσινα σε σιρόπι
Για τη σαντιγή:
500 μλ. πλήρης κρέμα γάλακτος
50 γρ. ζάχαρη
1 λοβός βανίλιας ή λίγες σταγόνες εκχύλισμα
Εκτέλεση:
1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στο αέρα στους 150 βαθμούς Κελσίου. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο, κυκλικό ταψί και από πάνω βάζουμε λαδόκολλα.
2. Κοσκινίζουμε μαζί σε λεκανάκι τα: αλεύρι, κακάο και μπέκιν.
3. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να "ασπρίσει" το μείγμα και να γίνει αφράτο. Μετά προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους κι έπειτα το γάλα και τη λιωμένη σοκολάτα.
Σταματάμε το μίξερ, αποσύρουμε τον κάδο και προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι σταδιακά στον κάδο. Ανακατεύουμε απαλά με μια μαρκίζ μέχρι να ομογενοποιηθεί το νέο μείγμα.
4. Σε καθαρό μπολ χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα. Έπειτα παίρνουμε μια κουταλιά και την προσθέτουμε στο σοκολατένιο μείγμα ανακατεύοντας απαλά.
Έτσι, το μείγμα θα αρχίσει να γίνεται πιο χαλαρό. Μετά προσθέτουμε όλη τη μαρέγκα στο μείγμα και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα μέχρι να ενσωματωθεί όλη η μαρέγκα.
5. Τοποθετούμε το σοκολατένιο μείγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού για να δούμε αν έχει ψηθεί το παντεσπάνι μας.
Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε, το αφήνουμε για 5' να σταθεί και μετά το βγάζουμε από το ταψί και το αφήνουμε σε σχάρα ώστε να κρυώνει εντελώς.
6. Με ένα μακρύ μαχαίρι κόβουμε το παντεσπάνι στη μέση.
Τοποθετούμε το ένα δίσκο στο σκεύος που θα σερβίρουμε την τούρτα. Ραντίζουμε το παντεσπάνι με αρκετή ποσότητα από το σιρόπι των βύσσινων για να γίνει ζουμερό.
7. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και τους σπόρους βανίλιας (ή το εκχύλισμα) σε αφράτη σαντιγή. Απλώνουμε τη μισή ποσότητα της σαντιγής στο παντεσπάνι κι από πάνω σκορπίζουμε τα μισά βύσσινα.
8. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο δίσκο του κέικ κι επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία.
Αν θέλουμε καλύπτουμε και τα πλαϊνά της τούρτας με σαντιγή και διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα.
Τα γενέθλια τα γιορτάσαμε παρέα με την οικογένεια της αδερφής μου και της ξαδέρφης μου. Και είχα και την τιμητική μου να ακούσω το τραγουδάκι των γενεθλίων από τις ανιψιές μου, οι οποίες επέμεναν να μου το τραγουδήσουν και στα κινεζικά (τα απόλυτα αλαμπουρνέζικα δηλαδή!)!
ένα παιδικό δαχτυλάκι εισβάλει στην τούρτα χωρίς περιστροφές!!!! |
Τί μόδα κι αυτή!!! Απ' ότι μάθαμε μαστίζει σχεδόν όλα τα παιδικά πάρτι της σημερινής εποχής!!!!
Και με αυτή την τούρτα αποχαιρετώ το Μάρτη, ο οποίος μου φάνηκε ότι πέρασε τόσο γρήγορα...
Φιλάκια και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!
Ευγενία