Αυτή η ανάρτηση άργησε σχεδόν μια βδομάδα, μιας και την ετοίμαζα για την προηγούμενη Κυριακή. Αλλά δεν πειράζει, είμαστε μια ανάσα από την Κυριακή και σας δίνω μια ωραία και γευστικότατη ιδέα για ένα φαγητό που υποπτεύομαι ότι θα αρέσει σε όλη την οικογένεια.
Εννοείται ότι είναι συνταγή Jamie Oliver, από το τεύχος 13 της αγγλικής έκδοσης. Από το 2010 τώρα αξιώθηκα να τη δοκιμάσω, αλλά είναι ένα πιάτο που ήρθε για να μείνει. Φανταστείτε λοιπόν, κοτόπουλο κοκκινιστό σιγοβρασμένο και μετά τελειωμένο στο φούρνο με πουρέ πατάτας από πάνω. "Jamie's chicken stew" λέει το έντυπο άρθρο και πάμε να δούμε τί χρειαζόμαστε για 4-6 μερίδες.
Υλικά:
2 κλωνάρια σέλινο ή σέλερι ψιλοκομμένα
2 μεσαία κρεμμύδια χοντροκομμένα
2 καρότα κομμένα σε ροδέλες
ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας γεμάτη (όχι κοφτή) αλεύρι
1 κονσέρβα κονκασέ ντομάτας (400γρ.)
1 πρέζα θυμάρι ξερό ή φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο
500 γρ. φιλέτο κοτόπουλο κομμένο σε κύβους
500 μλ. λευκό κρασί (εγώ δεν είχα τόσο στη διάθεσή μου οπότε συμπλήρωσα με νερό)
Εκτέλεση:
Βάζουμε την κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 10 λεπτά τα λαχανικά και το θυμάρι με 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το κρέας, το αλεύρι, το κρασί και το κονκασέ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά γλ. αλάτι και 1 καλή πρέζα πιπέρι.
Φέρνουμε σε βρασμό και μετά καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε στο σιγανό τη φωτιά και βράζουμε για μιάμιση ώρα. Ήδη το φαγητό μυρίζει τέλεια, σας το εγγυώμαι!
Αποσύρουμε το καπάκι της κατσαρόλας στη μια ώρα και προσθέτουμε νερό αν χρειάζεται. Αφήνουμε ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για το τελικό μισάωρο ώστε να εξατμιστούν τα υγρά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τον πουρέ πατάτας για να μην χάνουμε χρόνο και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου.
Υλικά για πουρέ πατάτας:
1 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
λίγο γάλα
1-2 κουταλιές βούτυρο (σύμφωνα με τα γούστα και τις συνήθειές σας)
δεντρολίβανο (φρέσκο ή ξερό)
Εκτέλεση:
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και όταν είναι καλοβρασμένες τις σουρώνουμε και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι.
Στην κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε τις πατάτες και το γάλα (1 ποτηράκι κρασιού ας πούμε) κι ανακατεύουμε μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα απαλό. Αν σφίξει πολύ προσθέτουμε λίγο γάλα. Εγώ τον έκανα με το μίξερ μιας και το είχα πρόχειρο. Αλατοπιπερώνουμε.
Σύνθεση φαγητού:
Γεμίζουμε το ταψί μας με το κοκκινιστό κοτόπουλο κι από πάνω στρώνουμε τον πουρέ καλύπτοντας καλά. Πασπαλίζουμε με το δεντρολίβανο χωρίς να το παρακάνουμε και ραντίζουμε με λίγο λάδι. Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να διαμορφωθεί μια ωραία χρυσή κρούστα.
Ε, ε; Πείτε μου, δεν είναι πράγματι λαχταριστό αυτό το πιάτο;; Βάλτε μια ωραία κουτάλα και πιάστε απ' όλα τα υλικά και σερβίρετε. Είναι τέλειο, ζουμερό, μυρωδάτο κι απολαυστικό αυτό το φαγάκι.
Τώρα, γιατί έμεινε ημιτελής η φωτογράφιση; Γιατί η καλή μας σπιτονοικοκυρά μας έχει αφήσει αμανάτους από το καλοκαίρι και δε μας αντικαθιστά το χαλασμένο φούρνο (ούτε μάστορας δεν παρέλασε) με το πρόσχημα ότι σε λίγο καιρό φεύγουμε. Βέβαια από τον Ιούλιο, μιλάμε για μισό χρόνο μέχρι τα Χριστούγεννα. Κι έτσι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι ή μαθηματικά δεν ξέρει ή δε μαγειρεύει ώστε να ξέρει πόσο αναγκαίος είναι ένας φούρνος.
Συνεπώς, η μοναδική μου λύση για να ψήσω το φαγητό μου ήταν η ...τοστιέρα! Βάλατε τα γέλια ε;; Είμαι βέβαιη! Ευτυχώς, ψήνει κατά κάποιο τρόπο γιατί χωράει και ταψί (σαν να ψήνεις σε αντιστάσεις) αλλά την Κυριακή ο πουρές κόλλησε στη σχάρα κι έφαγα την απογοήτευση της ζωής μου αρχικά. Αλλά, ο επιμένων νικά κι αφού ψήθηκε ο πουρές κακήν κακώς, το απολαύσαμε το φαγάκι. Σας λέω, ήδη σκέφτομαι το πρώτο τραπέζι που θα κάνω στην Αθήνα με το καλό για να το μοστράρω!!!!!
Φιλάκια πολλά και μην πτοηθείτε, δοκιμάστε το!! Εδώ δεν πτοήθηκα εγώ με την τοστιέρα!!!