Καλημέρα και καλή εβδομάδα να 'χουμε! Στη σημερινή ανάρτηση φιλοξενούμε μια συνταγή γερμανική, τα γνωστά μας brezel!
Πρόκειται για αυτά τα σκανταλιάρικα ψωμάκια που είναι τόσο αφράτα και λαχταριστά και που
συνήθως είναι καλυμμένα με χοντρό αλάτι και τα σερβίρουν στις μπυραρίες! Τη συνταγή μου την έδωσε μια καλή συνάδελφος της γερμανικής φιλολογίας, η Κατερίνα κι εγώ με τη σειρά μου τη μοιράζομαι μαζί σας, γιατί πράγματι αξίζει τον κόπο η προσπάθεια!
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
λίγο αλάτι
1/8 – 1/4 του λίτρου ζεστό νερό ή γάλα (όσο πάρει για να γίνει σφιχτή η ζύμη)
λίγο λάδι
100 γρ. σόδα (κρυσταλλική σόδα, NaOH)
2 λίτρα νερό
χοντρό αλάτι
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε σφιχτή ζύμη με το αλεύρι, τη μαγιά, το λάδι και το νερό (να μην κολλάει, αλλά ούτε να είναι και στεγνή). Ζυμώνουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί περίπου ο όγκος του .
Πλάθουμε τα brezel (ό,τι σχήμα καταφέρνουμε, πάντως με μικρές επιφάνειες)
Στο νερό με τη σόδα που βράζει ρίχνουμε τα brezel και τα αφήνουμε μέχρι ν’ ανέβουν στην επιφάνεια. Τα βγάζουμε προσεκτικά με ρηχή τρυπητή κουτάλα και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε σε αρκετά ψηλή θερμοκρασία (225ο ) για 20 λεπτά περίπου.
Τη σημερινή ανάρτηση θα μου επιτρέψετε να την αφιερώσω στον άντρα μου, ο οποίος τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στα brezel και δεν μπορεί να τους αντισταθεί! Είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσε να κάνει βουτιά στην παρακάτω φωτογραφία!!!
Φιλάκια πολλά και καλημέρα!