Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

καθετος κηπος λαχανικων και λουλουδια του καλοκαιριου

Το προηγούμενο Σάββατο η βόλτα μας στο κέντρο της Αθήνας μας έβγαλε στην Ευριπίδου, γεγονός που σημαίνει ότι το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να επισκεφτούμε τα μαγαζιά με τα λουλούδια. Προμηθευτήκαμε βολβούς για μα φυτέψουμε φρέσκα κρεμμύδια στις ζαρντινιέρες μας, σπόρους πιπεριάς τσίλι, λουίζα και φασκόμηλο για να εμπλουτίσουμε τη συλλογή με αρωματικά, που έχουμε δημιουργήσει κι ενθουσιαστήκαμε δεόντως με το φύτρο φραουλιάς που βρήκαμε, ενώ αγοράσαμε τρία διαφορετικά είδη πεόνιας και πολύχρωμες κάλλες. Όταν ανακαλύψαμε τα μαγαζιά με αυτά τα φυτά δε μπορέσαμε να αντισταθούμε μπροστά στην ποικιλία που πρόσφεραν, γιατί κατά τη γνώμη μας είναι κάπως δύσκολο να βρούμε το πλήθος των φυτών, που διαθέτουν τα καταστήματα του εξωτερικού, ακόμη και τα διαδικτυακά!

Τη φραουλιά μας προτιμήσαμε να τη φυτέψουμε σε ζαρντινιέρα, πρώτον γιατί πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραφυάδα και δεύτερον για να μην ακουμπά ο καρπός της στο χώμα (σαπίζει εύκολα ή τον τρώνε τα σκουλήκια). Επίσης, θα αποτελέσει βασικό φυτό του κάθετου κήπου που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Ο κάθετος κήπος είναι ένας πολύ έξυπνος και όμορφος τρόπος για να εκμεταλλευτούμε τους τοίχους όταν δε διαθέτουμε μεγάλη επιφάνεια κήπου. Εμείς κάναμε μια αυτοσχέδια κατασκευή αξιοποιώντας με εναλλακτικό τρόπο έτοιμους, ξύλινους φράχτες που αγοράσαμε. Τους στερεώσαμε κατακόρυφα στον τοίχο με ούπα και μετατράπηκαν σε ωραία στηρίγματα για τις κρεμαστές γλάστρες μας. Ο κάθετος κήπος μας θα περιλαμβάνει συν τοις άλλοις ντοματίνια, πιπεριές τσίλι, αγγουράκια και γενικώς ό, τι λαχανικό μπορεί να ευδοκιμήσει σε γλάστρες!


Τις κάλλες τις φυτέψαμε πίσω από τα γεράνια για να δημιουργήσουν ένα χρωματικό παιγνίδισμα και για να έχουν χώρο να πολλαπλασιαστούν με άνεση στο μέλλον. Τέλος, τις πεόνιες τις φυτέψαμε σε ημισκιερή θέση, γιατί το συγκεκριμένο είδος δεν αγαπά ιδιαιτέρως τον ήλιο. Εν τω μεταξύ, τις φυτέψαμε ανά 50 πόντους, δεδομένου του ότι είναι θαμνώδη φυτά και θέλουν το χώρο τους.

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

μικροι χωροι, εξυπνες ιδεες! οργανωστε τα υλικα χειροτεχνιας, ευκολα και οικονομικα


Επειδή είμαστε και πολύ κορίτσια για σπίτι...
δεν επιτρέπεται να έχουμε τα πραγματάκια 
για τις χειροτεχνίες και τις κατασκευές μας, 
όπως και τα ραπτικά μας πεταμένα από δω κι από κει...
Θεωρητικά, τουλάχιστον, γιατί πρακτικά...
όλα αυτά αποτελούν μέρος της 
καθημερινής διακόσμησης κάθε γωνιάς του σπιτιού...


Μερικές πολύ έξυπνες ιδέες για αποθήκευση 
και οργάνωση των υλικών χειροτεχνίας, 
χρησιμοποιώντας πράγματα που μπορεί να μας είναι άχρηστα, 
είτε μεταμορφώνοντας κάποια που μπορεί αρχικά να προορίζονται για άλλη χρήση, 
όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες,

μπορείτε να βρείτε ΕΔΩ

στη γνωστή μας ιστοσελίδα 
BETTER HOMES AND GARDENS.





Στην ίδια ιστοσελίδα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ πως μια  φανατική crafter
 άλλαξε εξ' ολοκλήρου το δωμάτιο που χρησιμοποιούσε 
για το ράψιμο και τις χειροτεχνίες της, κάνοντάς το πιο λειτουργικό και όμορφο...

δείτε το πριν...


και το μετά...



εξαιρετικό, έτσι;
Ξέρουμε, ξέρουμε...
Μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε όλοι 
έναν τέτοιο καταπληκτικό χώρο 
για να δουλεύουμε και να κάνουμε τα χόμπυ μας...

Όμως, οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε 
ούτε καν να φανταστούμε ξεχωριστό δωμάτιο για το χόμπυ μας!

Σας προτείνουμε, όμως, να το δείτε, γιατί ποιος ξέρει, 
μπορεί να βρείτε καμιά ιδέα που να σας ταιριάζει...

Εγώ βρήκα την ιδανική λύση για μένα...




Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΟΙ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ...





Αγαπητοί φίλοι μας, 
πείτε μας τα ξέρατε εσείς όλα αυτά ή εμείς ζούμε σε άλλο κόσμο;

Να το πάρω από την αρχή το πράγμα και να πω ότι εγώ απλώς ένα θέμα ήθελα να αναρτήσω σχετικά με τις εκπτώσεις της περιόδου που διανύουμε. Πήρα κάποια περιοδικά μόδας για να τεκμηριώσω τις πληροφορίες μου, μα δεν ενθουσιάστηκα και τόσο γιατί ήταν εκδόσεις του Γενάρη και μίλαγαν ακόμα για τα Χριστούγεννα…! 



Έτσι λοιπόν, σκέφτηκα για άλλη μια φορά να καταφύγω στο αγαπημένο διαδίκτυο, να ψάξω κάτι σχετικά με το “Gossip girl” styling, που είναι τόσο μόδα, να αφουγκραστώ τον παλμό της αγοράς, βρε παιδί μου και όταν πήγα στο google και άρχισα να πληκτρολογώ «εκπτώ…» βλέπω ξαφνικά «εκπτωτικά κουπόνια», «εκπτώσεις» σκέτο και λέω δεν κλικάρω να δω τι θα βγει? Και τότε έμεινα με το στόμα ανοιχτό. «Η τρέχουσα προσφορά», «η προσφορά της ημέρας», «η προσφορά λήγει σε 39:45:32 ώρες, προλάβετε!», «εκπτωτικό κουπόνι για αστακομακαρονάδα για 2»... Και σκέφτηκα να το ψάξω. Μην τα πολυλογώ, πρόκειται για εταιρίες που έρχονται σε επικοινωνία με πάσης φύσεως επιχειρήσεις κλείνοντας μια υπηρεσία σε προνομιακή τιμή και μετά τη βγάζουν σε πλειστηριασμό -κατά κάποιο τρόπο- μιας και η τιμή παραμένει σταθερή. Για να ενεργοποιηθεί η προσφορά απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων και με το κλείσιμό της αρχίζει και η ενεργοποίησή της. Μπορεί να είναι ένα δείπνο, ένα ταξίδι στο εσωτερικό ή εξωτερικό, μια περιποίηση προσώπου, θεατρική παράσταση και πολλά άλλα. Όποιος λάβει μέρος θα χρεωθεί μόνο αν όντως συγκεντρωθεί ο ελάχιστος αριθμός πελατών, ενώ αν κάποιος προωθήσει την προσφορά σε φίλους και γνωστούς έχει επιπλέον οφέλη (το γνωστό πυραμιδικό σύστημα εταιριών όπως η oriflame). 


Καθώς διάβασα, η τακτική αυτή είναι γνωστή στο εξωτερικό και μάλιστα, έρευνα έδειξε ότι στις ΗΠΑ το Νοέμβριο του 2008 καταγράφτηκαν 35,6 εκατ. επισκέψεις σε παρόμοιες ιστοσελίδες! Εμείς σας παραθέτουμε τις διευθύνσεις κάποιων τέτοιων επιχειρήσεων για να ελέγξετε και εσείς την κατάσταση, σε περίπτωση που δεν τα ξέρατε όλα αυτά ούτε εσείς. 



http://www.groupon.gr/

https://www.dealmyday.gr/
http://www.winwindeals.gr/deal/12euros-mathima-ippasias-h-2voltes-gia-paidia-ippikos-omilos/
http://www.offerland.gr/


Θα θέλαμε, ωστόσο να μας πείτε τη γνώμη σας γι’ αυτή την τάση, αν έχετε επωφεληθεί από τέτοιου είδους προσφορές, αν θα διστάζατε να συμμετάσχετε, για να καταλάβουμε κι εμείς την απήχηση που έχει στο ελληνικό κοινό!



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

σπιτικες κρεπες σε διαφορες παραλλαγες και μια γρηγορη κατασκευή!

Μπορεί μια από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας να αφορούσε στις σωστές διατροφικές συνήθειες που καλό είναι να ακολουθούμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε τις παρασπονδίες μας τις κάνουμε! Και με το παραπάνω!

Σπιτικές κρέπες έχει σήμερα το μενού, μια πολλή εύκολη λύση για λαχταριστό τρατάρισμα όταν έρχονται επισκέπτες ή για ένα απολαυστικό βραδινό, αντί της γνωστής παραγγελίας πίτσας.


Υλικά:
(για 5-6 κρέπες, ανάλογα με το τηγανάκι μας)


2 αβγά
1 φλυτζάνι γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο.


Εκτέλεση:


Βάζουμε σε ένα μπρίκι μια κουταλιά βούτυρο, ή βιτάμ στο μάτι μέχρι να λιώσει, μόνο να ζεσταθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Χτυπάμε μέχρι να λιώσει όσο γίνεται το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και προκύπτει ένα παχύρευστο μίγμα. Αφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο.


Κατόπιν, ανάβουμε το μάτι και βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι να ζεσταθεί πολύ. Με μια κουτάλα βάζουμε μισή ή και λίγο παραπάνω στο ζεστό τηγάνι και γυρνάμε το τηγάνι γύρω γύρω, ώστε να απλωθεί το μίγμα σε όλο τον πάτο του τηγανιού. Μόλις αρχίσουν να ξεκολλάνε τα τοιχώματα της κρέπας τη γυρνάμε με τη βοήθεια μια σπάτουλας. Αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε πιάτο. (Η πρώτη μπορεί να βγει λίγο σπασμένη, λίγο κάπως...μη σκάτε, η πρώτη είναι της οικοδέσποινας λένε!). Συνεχίζω με τις υπόλοιπο μίγμα μέχρι να τελειώσει. 
Οι κρέπες δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παχιές, ούτε πολύ ψημένες.




Η συνέχεια είναι θέμα φαντασίας...

Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όπως στις κρεπερί, να τις διπλώσετε στη μέση μέσα σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, να βάλετε ότι υλικά σας αρέσουν, τυριά ,αλλάντικά κ.λ.π, ξαναδιπλώνετε να κλείσει σα τριγωνάκι, γυρίζετε μα προσοχή και μια από την άλλη και σερβίρετε...

Και για πιο λαχταριστή γιάμ γιαμ κατάσταση, γεμίστε κάθε κρέπα με τυρί, αλλαντικό και μανιτάρια (αν θέλετε), διπλώστε στις άκρες τις και τυλίξτε τη σε ρολό, όχι πολύ σφιχτό. Τοποθετείτε τα ρολάκια σε ταψάκι, με τέτοιο μέγεθος, ώστε οι κρέπες να καλύπτουν όλο το πάτο του ταψιού και να μη μένουν κενά στα πλάγια αν γίνεται. Χτυπάτε ελαφρά κρέμα γάλακτος με πιπέρι και μοσχοκάρυδο σε ένα μπολάκι. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί, κατά προτίμηση παρμεζάνα, τις κρέπες και τις περιχύνετε με το μίγμα της κρέμας γάλακτος. Τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200οC και αφήνετε μέχρι να κάνουν κρούστα και να πήξει η κρέμα γάλακτος (όχι όμως να καεί...). Αφήνετε τις κρέπες να ηρεμήσουν για 5 λεπτά και ...καλή σας όρεξη!

Ακόμη μια παραλλαγή, πολύ νόστιμη, αλλά λιγάκι πιο ιδιαίτερη, είναι η γέμιση με σοταρισμένο σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και φέτα (λίγο θυμάρι, αλατάκι, πιπεράκι και μοσχοκάρυδο θα προσδώσουν ιδιαίτερη νοστιμιά). Η κρέμα γάλακτος και τα τυριά ισχύουν όπως παραπάνω.

Επισημαίνουμε ότι τις κρέπες μπορείτε να τις αποθηκεύσετε και στην κατάψυξη, αρκεί να βάλετε ενδιάμεσα λαδόκολα.




Και για το τέλος, μια πρωτότυπη ιδέα από την ιστοσελίδα της Martha Stewart. Κολλήστε με ζεστή σιλικόνη φελούς μεταξύ τους, ώστε να δημιουργήσετε μια βάση για να ακουμπάτε ζεστά σκεύη πάνω! Ιδού...



Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Ιστοσελιδες και περιοδικα για φυτα, λουλουδια και κηπους


Όσοι παρακολουθείτε συστηματικά το μπλόγκ μας γνωρίζετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα project σχετικά με την μεταμόρφωση του ακάλυπτού μας σε κήπο. Κύρια ώθησή μας γι’ αυτό το εγχείρημα ήταν η αγάπη μας για τα λουλούδια και τα κηπευτικά σε συνδυασμό με την αφορμή να βρεθούμε σε μια κάποια επαφή με τη φύση στην Αθήνα. Η διάθεση ήταν έκδηλη, μα οι γνώσεις μας σχετικά περιορισμένες. Κάποιος μπορεί να σκέφτεται ότι τα φυτά θέλουν μόνο ήλιο και νερό, μα η πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετική αν θες όντως να πετύχεις ωραία αποτελέσματα.
Γι’ αυτό κι εμείς ανασκουμπωθήκαμε, ψάξαμε για εξειδικευμένα βιβλία και σχετικές ιστοσελίδες. Όμως καθώς οι δικές μας απόπειρες είχαν ήδη ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη, είδαμε εν τέλει και τηλεοπτικά κανάλια να παρουσιάζουν εκπομπές αναλόγου περιεχομένου. Αναρωτηθήκαμε αν επρόκειτο για μια μόδα ή αν όντως διαφαίνονταν και κάποια σημάδια ουσιαστικής αλλαγής στη νοοτροπία του Έλληνα της μεγαλούπολης, που έχει αποκοπεί από κάθε είδος καθημερινής επαφής με τη φύση. Επιστέγασμα αυτού του «κινήματος» για όμορφο κήπο υπήρξε το περιοδικό «Ερασιτέχνης κηπουρός» που είδαμε να διαφημίζεται. Προσωπικά, αρχικά αντέδρασα με κάποια δυσπιστία! Σκέφτηκα ότι η κηπουρική θα καταντήσει σε λίγους μήνες όπως κατάντησε η μαγειρική με το να διανέμονται πάσης φύσεως συνταγές κι ένθετα μαγειρικής χωρίς να υπάρχει μια φιλοσοφία πίσω από την προσπάθεια. Δεν το αγόρασα αμέσως. Αγόρασα το δεύτερο τεύχος του και μπορώ να ομολογήσω ότι εξεπλάγη ευχάριστα. Γιατί πρόκειται για μια μοντέρνα έκδοση, με ωραία σύνταξη, ποικιλία θεμάτων, που σου ανοίγουν τον ορίζοντα και σε μαθαίνουν τεχνικές και μυστικά για κάθε φυτό. Οι φωτογραφίες είναι πολύ ωραίες και οι συνεργάτες φαίνονται καλοί γνώστες του αντικειμένου. Θα έλεγα ότι μου θυμίζει εκδόσεις ξένων περιοδικών και φαίνεται ότι θα έχει μέλλον. Το εύχομαι. Πρόκειται για μηνιαία έκδοση και κοστίζει 4,50 ευρώ. Για όσους σκεφτούν ότι είναι ακριβή έκδοση σας προτείνουμε τις ιστοσελίδες που συμβουλευόμαστε κατά καιρούς και που είναι αξιόπιστες, με φρέσκες και πρωτοποριακές ιδέες.
o
http://www.rhs.org.uk/
o http://www.gardenersworld.com/
o http://www.bhg.com/gardening/
Ρίξτε τους μια ματιά. Σίγουρα θα σας ενθουσιάσουν κι ενδεχομένως θα σας παρακινήσουν να φτιάξετε το δικό σας παρτέρι!




Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

περι διατροφης...



Κάτι τα τρελά φαγοπότια των εορτών, κάτι τα περιττά κιλά που έχουν κολλήσει πάνω μας και μας ακολουθούν επισταμένως από τον καιρό του Νώε, κάτι η καθιστική ζωή που κατά κύριο λόγο κάνουμε όλοι...καιρός είναι πια να υιοθετήσουμε μερικές πιο σωστές διατροφικές συνήθειες. Ακολουθώντας μικρές συμβουλές στην καθημερινότητά μας και αντικαθιστώντας κάποιες τροφές με αντίστοιχές τους λιγότερο θερμιδοφόρες και πιο θρεπτικές, μπορούμε να αλλάξουμε από το βάρος μας, μέχρι την αποδοτικότητα και τη διάθεσή μας.

δείτε το με άλλο μάτι...

Μικρά μυστικά...μεγάλα αποτελέσματα:
(μας τα πρότεινε η διατροφολόγος, όταν χρειάστηκε να ακολουθήσουμε μια διατροφή για απώλεια βάρους και τα διατηρούμε τόσα χρόνια μετά. Είναι διπλοτσεκαρισμένα για την αποτελεσματικότητά τους!)

1. Για να κρατάμε το μεταβολισμό σας σε εγρήγορση, πρέπει να υιοθετήσουμε τα γνωστά 5 μικρά γεύματα που προτείνουν όλοι οι διατροφολόγοι. Εάν τρώμε 1-2 μόνο μεγάλα γεύματα μες τη μέρα, το μόνο που καταφέρνετε είναι να ρίχνετε μια "θερμιδική βόμβα" που τελικά δυσχεραίνει τη λειτουργία του οργανισμού. Τα μικρά και συχνά γεύματα ενεργοποιούν διαρκώς το μεταβολισμό, οπότε κάνουμε καύσεις.

2.Πολύ σημαντικό είναι να τηρούμε καθημερινά τις ίδιες ώρες λήψης τροφής. Δηλαδή, την ίδια ώρα πρωινό, μεσημεριανό το πολύ μέχρι τις 2-3 το μεσημέρι και βραδινό το αργότερο μέχρι τις 8... Μη δυσφορείτε...ξέρω...δύσκολο...αλλά όχι όσο ακούγεται εκ πρώτης. Ο μεταβολισμός λειτουργεί με "ανεβασμένες στροφές" από το πρωί μέχρι τις 2-3, οπότε και αρχίζει να πέφτει σιγά σιγά. Μετά τις 8 καθετί αποθηκεύεται κυρίως ως λίπος γιατί δεν κάνουμε καύσεις μετά....Τώρα; Δεν είναι πολύ καλή η εξήγηση, ώστε κατά κύριο λόγο να εφαρμόσουμε τον παραπάνω κανόνα;

3.Αντικαθιστούμε τα προϊόντα αλευριού με τα αντίστοιχα ολικής άλεσης. Κι αυτό όχι επειδή έχουν λιγότερες θερμίδες, αλλά επειδή λόγω των φυτικών ινών δημιουργούν πιο γρήγορα το αίσθημα του κορεσμού και δε θες κι άλλο...κι άλλο...όπως με το π.χ. λευκό ψωμί (το αγαπημένο μου, δυστυχώς...)




4.Μειώνουμε αισθητά το αλάτι στις τροφές μας, γιατί δημιουργούν κατακράτηση υγρών. Ξεκινάμε σταδιακά να το ελαττώνουμε στο μαγείρεμα και σιγά σιγά συνηθίζουμε να τρώμε τα φαγητά μας λιγότερο αλατισμένα. Είναι θέμα εξάσκησης τους ουρανίσκου.




5.Αντικαθιστούμε τη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη με καστανή. Επίσης είναι πάλι θέμα συνήθειας (μιλάμε εκ πείρας). Η Ευγενία τη χρησιμοποιεί εξ ολοκλήρου σε όλα τα γλυκά που φτιάχνει και δεν έχουν καμία απόκλιση, από το να βάζεις λευκή.


6. ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΟ....ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ
Επιβάλλουμε στον εαυτό μας να πίνει χωρίς να διψάει. 
Σιγά σιγά θα μάθει ο οργανισμό να το ζητάει από μόνος του.




7 . Εάν έχετε εντερικά προβλήματα και θέματα δυσκοιλιότητας, προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης, μειώστε το αλάτι για να βοηθήσετε την αποβολή περιττών ουσιών, πίνετε πολύ πολύ νερό (ξέρω επαναλαμβάνω τα παραπάνω...) και προσθέστε το ξινόγαλο στη διατροφή σας, π.χ. για πρωινό φάτε ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης, ξινόγαλο και μια κουταλιά μέλι. Το ξινόγαλο περιέχει προβιοτικά που βοηθούν στην καλή εντερική λειτουργία, όπως και κάθε άλλο γαλακτοκομικό προϊόν που περιέχει αυτού του είδους τα βακτήρια. (εννοείται ότι δεν υπάρχει πρόθεση διαφήμισης...δοκιμάστε και άλλα εκτός της πολύ γνωστής φίρμας, υπάρχει ένα σε χάρτινο κουτί που είναι μακράν καλύτερο όλων)

8. Φρούτα και λαχανικά, τα οποίο δυστυχώς τα παραγκωνίζουμε πολύ εύκολα από την καθημερινή μας διατροφή, πρέπει να ξαναβρούν το χώρο τους στο τραπέζι μας. Δε θα επεκταθούμε, όλοι ξέρουμε το πόσο μας ωφελούν! Μόνο να σημειώσουμε ότι οι πράσινες σαλάτες, καλό είναι να συνοδεύουν κάθε μας γεύμα για διάφορους λόγους, αλλά και γιατί βοηθούν στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές που το περιέχουν, όπως συκώτι, φακές, κόκκινο κρέας κ.λ.π. (σημαντική πληροφορία για όσους έχουν έλλειψη σιδήρου!)



Αυτά και πολλά άλλα μικρά μυστικά μπορούν να συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινής μας διατροφής. Αυτό που ουσιαστικά χρειαζόμαστε είναι αποφασιστικότητα στην εφαρμογή τους, η οποία πρέπει να γίνει σταδιακά. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε πλήρως τον τρόπο που τρώμε και έχουμε καθιερώσει χρόνια μέσα σε 2-3 μέρες. Οπλιστείτε με υπομονή, επιμονή και κατανοείστε τα πραγματικά οφέλη της καλής διατροφής και τότε αυτή θα γίνει καθημερινότητά σας. 



Σημείωση: μικρές παρασπονδίες που και που, μη σας απογοητεύουν και τα παρατάτε... το θέμα είναι η καθημερινότητά μας!




Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

φροντιζοντας τον κηπο και τα φυτα μας το Γεναρη



Ο Γενάρης γενικώς θεωρείται πολύ κρύος μήνας (άλλο που φέτος μας έχει ξεγελάσει εντελώς!), γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα στα φυτά και τα λουλούδια μας. Σημαντικοί παράγοντες προβλημάτων είναι το βαρύ κρύο και η παγωνιά, οι πολλές βροχές και οι δυνατοί άνεμοι.

Η παγωνιά μπορεί να σκοτώσει τα φυτά, επειδή παγώνει το χώμα και συνεπώς σαπίζουν οι ρίζες. Για να αποφύγουμε κάτι τέτοιο μπορούμε να:

-προστατεύσουμε τις γλάστρες μας περιμετρικά με πλαστικό με φυσαλίδες (αυτό που χρησιμοποιούμε για να μην σπάσουν αντικείμενα…), γιατί δρα σα μονωτικό. 



-τοποθετήσουμε τις γλάστρες μας σε σημεία που προσφέρουν στέγαση, σε περιόδους βροχών, ώστε να μην ξεραθεί το χώμα.

- βάζουμε τις γλάστρες πάνω σε τοιχάκια, τούβλα ή ειδικές βάσεις ώστε να μην πατάνε στο χώμα για να μην απορροφούν νερό από το έδαφος.

Το πότισμα, επίσης πρέπει να είναι ελεγχόμενο. Κωνοφόρα και αειθαλή δέντρα πρέπει να ποτίζονται τακτικά, συνεπώς ελέγχουμε την υγρασία του χώματος εβδομαδιαίως. Τα φυλλοβόλα δέντρα δεν χρειάζονται πότισμα, ενώ τα φυτά σε γλάστρες δεν πρέπει να τα παραποτίζουμε για να μη σαπίσουν οι ρίζες.
Τέλος, η λίπανση του εδάφους δεν είναι απαραίτητη αυτή την περίοδο.

Συνοπτικά, οι εργασίες στον κήπο το Γενάρη είναι:
-Να τεμαχίσετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο (σε περίπτωση που είναι φυσικό και δεν έχετε ξεστολίσει ακόμα!) και να δημιουργήσετε με τα κλαδιά του ένα στρώμα στο έδαφος για να διατηρείται η υγρασία.
-Να αερίσετε το θερμοκήπιό σας-εάν διαθέτετε- τις ηλιόλουστες μέρες.
-Να δώσετε σχήμα στα όρια του γκαζόν.
-Να ελέγξετε τους βολβούς από τις ντάλιες και τις μπιγκόνιες. Πιθανόν να έχουν σαπίσει.
-Να κλαδέψετε μηλιές και αχλαδιές.
-Να σχεδιάσετε τη σπορά της εποχής που έρχεται!
-Να προσφέρετε τροφή στα πουλιά, ώστε να μπορέσουν να διατηρηθούν ζεστά!

Καλό σας βράδυ!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

νεα βλασταρακια στον κηπο μας!



Τελευταία μέρα διακοπών η χθεσινή και αφού γυρίσαμε από τις εκδρομές μας και ξεστολίσαμε το σπίτι, ήρθε η ώρα του κήπου. Αναλάβαμε να καθαρίσουμε το χώμα από τα ξερά φύλλα, να ξεριζώσουμε κάποια ανεπιθύμητα ζιζάνια και βέβαια να επιθεωρήσουμε τα φυτά μας. Ευτυχώς που ο καιρός στάθηκε σύμμαχος και δεν έκανε παγωνιά ώστε να κάψει κάποια ευαίσθητα φυτά. Ισα ίσα που άρχισαν να αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα θα λέγαμε εν μέσω χειμώνα. Τα γεράνια που είχαμε φυτέψει για να καλύψουν ως ένα σημείο το άχαρο τοιχίο ψήλωσαν αρκετά κι έπιασαν για τα καλά.




γεράνια,
σε συστοιχία για να καλύψουν το παλιό τοίχο

Οι τουλίπες και οι υπόλοιποι βολβοί ξεπρόβαλαν δυναμικά, ενώ είχαμε και νέα άφιξη, το κυκλάμινό μας. Για να δούμε τι χρώμα θα βγει


κυκλάμινο
τουλίπες...
ανυπομονησία για τη στιγμή που θα ανθίσουν...

Τέλος, όταν πήγαμε να πετάξουμε τα φύλλα, δίπλα στον κάδο σκουπιδιών βρήκαμε και μια παλέτα που πολύ μας άρεσε και σκεφτήκαμε να την κάνουμε παρτέρι για τα αρωματικά μας σε γλάστρες!! Ιδού και μια πρόχειρη φωτογραφία, αφού τοποθετήσαμε μέσα μερικές περισσευούμενες γλάστρες. Θα σας δείξουμε πώς θα την μετατρέψουμε σε χαρούμενο παρτέρι για να επιχειρήσετε ενδεχομένως  κι εσείς το ίδιο



Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πλεκτα διακοσμητικα χωρου!





Καλημέρα σε όλους!


Χειμώνας χωρίς πλεκτά...δεν πάει...έτσι δεν είναι;
Πουλόβερ, ζακέτες, φορέματα, κασκόλ, σκουφάκια χαρακτηρίζουν τις χειμερινές μας εμφανίσεις, κρατώντας μας ζεστούς με στυλ.


Πώς, όμως, τα πλεκτά γίνονται διακοσμητικά στοιχεία του σπιτιού; 
Ίσως έχετε δει σε καταστήματα με είδη σπιτιού τα πλεκτά μαξιλάρια που κυκλοφορούν φέτος και είναι απλησίαστα στην τιμή! Επειδή είμαστε τυχερές κι έχουμε τη μαμα-πλεκτομηχανή στο σπίτι, της ζητήσαμε να πλέξει (βελόνες) τα μαξιλάρια που δε μπορούσαμε να αγοράσουμε. Της δώσαμε τις διαστάσεις από το εσωτερικό των μαξιλαριών του καναπέ, επιλέξαμε χρώματα και αποφασίσαμε να κυριαρχούν οι "κοτσίδες" ως σχέδιο...και ιδού το αποτέλεσμα! 


Δεν είναι πολύ ωραία; Διαφορετικά, χουχουλιάρικα και πολύ φθηνότερα από αυτά της αγοράς!




Η δεύτερη ιδέα βασίζεται στα πλεκτά πουγκάκια (βελονάκι) που μας είχε φτιάξει από παλιά η γιαγιάκα μας. Εκτός του ότι μπορείς να αποθηκεύσεις διάφορα πραγματάκια, όπως μπιζού, κ.λ.π., μπορείς να τοποθετήσεις στο εσωτερικό τους λεβάντα, ποτ πουρί και άλλα αρωματικά και να τα κρεμάσεις σε κάποιο σημείο, όπως κρεμάστρα για παλτό και ντουλάπα. 
Έτσι έχεις ένα ωραιότατο οικολογικό αρωματικό χώρου!



Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗ ΠΙΤΑ...



ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ να έχουμε 
και ο νέος χρόνος να φέρει ότι καλύτερο στα σπίτια και στις οικογένειές σας, 
αλλά και στον καθένα σας προσωπικά!

Λείψαμε μερικές μέρες από την μπλογκοπαρέα λόγω ...χριστουγεννιάτικων υποχρεώσεων και προετοιμασιών του πρωτοχρονιάτικου ρεβεγιόν. Το χθεσινό πάρτι είχε κατά κοινή ομολογία μεγάλη επιτυχία και πραγματικά το διασκεδάσαμε πολύ! Αύριο...περισσότερες λεπτομέρειες!

Αλήθεια, το ξέρατε ότι η γνωστή σε όλους  γλυκιά πρωτοχρονιάτικη πίτα, τύπου κέικ, δεν αποτελεί παράδοση για όλες τις περιοχές της Ελλάδας; Μπορεί να σας ακουστεί περίεργο κι αστείο, αλλά στα μέρη από όπου είναι ο άντρας μου, ο Βασίλης,  συγκεκριμένα τη Δροσοπηγή Κόνιτσας, το τυχερό φλουρί το αναζητούν στην ΚΟΤΟΠΙΤΑ, που κόβουν, όπως ακριβώς κόβουμε και τη γλυκιά στην αλλαγή του χρόνου. Κι επειδή αυτή την παράδοση την ακολουθούν τα πεθερικά μου στο σπίτι τους ακόμα, ζήτησα από την πεθερά, κυρία Αγνή, να τη φτιάξουμε μαζί. Αυτή η πίτα είναι το κάτι άλλο και εννοείται ότι τρώγεται πολύ ευχάριστα σε οποιαδήποτε άλλη περίσταση!
Εννοείται, βέβαια, ότι τράβηξα τις σχετικές φωτογραφίες για το ...
μαγειρικό φωτορεπορτάζ μου για εσάς!



«Γιαννιώτικη πρωτοχρονιάτικη κοτόπιτα»
  
Υλικά για τη γέμιση: 
1300 γρ. κοτόπουλο, ολόκληρο
1300 γρ. ξερά κρεμμύδια
½ φλιτζάνι λάδι
½ φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
4 αυγά
Αλάτι, πιπέρι   

Υλικά για το φύλλο:
3 με 4 φλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι νερό
1 φλιτζάνι του καφέ λάδι
Μια πρέζα αλάτι


Σε κατσαρόλα με λίγο νερό τοποθετούμε τα κρεμμύδια χοντροκομμένα και το κοτόπουλο και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. 


Μόλις βράσει το κρέας το αποσύρουμε από την κατσαρόλα, το ξεκοκαλίζουμε σε μικρά κομμάτια και βάζουμε το ψαχνό πάλι στην κατσαρόλα. Την πέτσα δεν τη θέλουμε. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να χυλώσει το μείγμα μας. Αφού χυλώσει το μεταφέρουμε σε μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει.

Όσο κρυώνει το μείγμα φτιάχνουμε το ζυμάρι για τα φύλλα. Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το γάντζο μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που δεν κολλάει. 


Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεκουραστεί και μετά ανοίγουμε με τον πλάστη 6 φύλλα. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο. Το αλείφουμε με λίγο λάδι και στρώνουμε το επόμενο φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να στρώσουμε 4 φύλλα. 

 

Ανοίγουμε άλλα δύο φύλλα και τα τοποθετούμε σε 2 ξεχωριστά ταψιά πασπαλισμένα με αλεύρι, τα λαδώνουμε ελαφρώς από πάνω και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. 


Τα βγάζουμε από το φούρνο και περιμένουμε να κρυώσουν. Το ένα φύλλο το σπάμε σε χοντρά κομμάτια και το ρίχνουμε στο μπολ με το κοτόπουλο.



Προσθέτουμε και τα αυγά με το κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε καλά το μείγμα. 


Το άλλο ψημένο φύλλο το τοποθετούμε πάνω από τα 4 φύλλα που έχουμε στρώσει στο ταψί. Από πάνω ρίχνουμε τη γέμιση της πίτας και την απλώνουμε να πάει παντού το μείγμα. 


Ρίχνουμε και λίγες σταγόνες λάδι για έξτρα νοστιμιά. 
Με τις άκρες των φύλλων που περισσεύουν από το ταψί σχηματίζουμε τον κόθρο και και βάζουμε και το φλουρί μας (στις άκρες/κόθρο, μην το καταπιεί ο τυχερός και γίνει...άτυχος). Ψήνουμε την πίτα στους 180 βαθμούς, σε αντιστάσεις πάνω-κάτω για 45 λεπτά ή μέχρι να χρυσίσει ο κόθρος.   

Σημείωση: σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε έτοιμο, χωριάτικο φύλλο αλείψτε το κάθε φύλλο με λίγο γάλα και λάδι για να «ζωηρέψει» και να νοστιμίσει. 


Η πρώτη ανάρτηση για φέτος είναι με φαγητό...Τυχαίο; Δε νομίζω...! χε χε!
Πολλές πολλές νόστιμες ευχές για το νέο έτος!