Θα παντρεύατε ποτέ αυτά τα τρία ταπεινά υλικά σε ένα φαγητό, αράγε; Σίγουρα το κουνουπίδι μου αρέσει πολύ βραστό, τα ρεβύθια τα εκτίμησα κάπου στο λύκειο, τις πατάτες ανέκαθεν. Δε δυσκολεύτηκα ποτέ μαζί τους. Μόνο μια καλή γειτόνισσα έχω γνωρίσει στη Λευκάδα που δεν ήθελε να ακούει γι' αυτές!! Κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί της, μάλλον ;-)
Τη σημερινή συνταγή τη βρήκα στο τελευταίο τεύχος του αγαπημένου μου Jamie Oliver, είναι χορτοφαγική, με πλούσια γεύση και υφές και συνδυάζει τόσο απλά κι ωραία πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Και φυσικά είναι μια γρήγορη συνταγή. Πάμε να δούμε, λοιπόν.
Υλικά για 4-6 άτομα:
1 μεγάλο κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
450 γρ. πατάτες κομμένες στη μέση και βρασμένες για 6-8 λεπτά σε αλατισμένο νερό
400 γρ. ρεβύθια βρασμένα ή από κονσέρβα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. κύμινο σε σκόνη
1 κουτ. γλ. κόλιαντρος σε σκόνη
3 κουτ. σούπας πάστα harissa
1 κοκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες για το γαρνίρισμα
μισό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος για το γαρνίρισμα
ξύσμα και χυμός ενός λεμονιού για το γαρνίρισμα
Προτού περάσουμε στην εκτέλεση να πω ότι εγώ δεν είχα harissa οπότε χτύπησα στο μούλτι 3 ντομάτες με μια γεμάτη κουταλιά πάστα ντομάτας και μια πιπεριά τσίλι.
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς Κελσίου. Σε μπολ ανακατεύουμε το κουνουπίδι, τα ρεβύθια και τις πατάτες με τη harissa, το λάδι, τα μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.
Ψήνουμε για 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κουνουπίδι. Πριν σερβίρουμε, ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε το ξύσμα, το μαϊντανό και το κρεμμύδι.
Αυτό ήταν!!! Πολύ γρήγορη συνταγή, ε; Συνοδέψτε το πιάτο σας με τυράκι, το οποίο θα βοηθήσει ώστε να απορροφηθούν καλύτερα οι φυτικές πρωτεΐνες.
Καλό και δημιουργικό υπόλοιπο εβδομάδας σας εύχομαι.
Ευγενία