Καλημέρα, φίλοι μου!
Αύριο έχουμε πρωτομηνιά και για να υποδεχτούμε τον Οκτώβρη μας σας έχω πανεύκολο και νόστιμο γλυκάκι. Το δοκίμασα χθες και δε θα μπορούσα να μη σας παραθέσω τη συνταγούλα, γιατί πράγματι είναι πετυχημένη!!! Για δείτε...
ρολλάκια κανέλας, χειροποίητα με δικό μας ζυμάρι, τόσο αφράτο και τόσο βελούδινο, που δε θες να σταματάς να το πλάθεις!
Υλικά για 12 τεμάχια:
Για τη ζύμη μας:
Αύριο έχουμε πρωτομηνιά και για να υποδεχτούμε τον Οκτώβρη μας σας έχω πανεύκολο και νόστιμο γλυκάκι. Το δοκίμασα χθες και δε θα μπορούσα να μη σας παραθέσω τη συνταγούλα, γιατί πράγματι είναι πετυχημένη!!! Για δείτε...
ρολλάκια κανέλας, χειροποίητα με δικό μας ζυμάρι, τόσο αφράτο και τόσο βελούδινο, που δε θες να σταματάς να το πλάθεις!
Υλικά για 12 τεμάχια:
Για τη ζύμη μας:
- 2 κουτ. γλ. σπόρους κάρδαμου
- 175μλ. γάλα
- 1 κουτ. γλ. ξηρή μαγιά
- 85γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- 1 αυγό
- 100γρ. βούτυρο σε κύβους
- 500γρ. αλεύρι σκληρό (εγώ έβαλα για όλες τις χρήσεις και το πείραμα πέτυχε)
Για τη γέμιση:
- 50γρ. βούτυρο μαλακό
- 75γρ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κουτ. γλ. κανέλα τριμμένη
- 1 αυγό χτυπημένο (για να αλείψουμε τα ρολλά)
Εκτέλεση:
- Σπάζουμε τους σπόρους κάρδαμου στο γουδί. Αφαιρούμε τα τσόφλια και μαζεύουμε τους σπόρους στο γουδί. Τους σπάμε με το γουδοχέρι. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και το χύνουμε σε ένα λεκανάκι. Μεσα προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό, το βούτυρο και τους σπόρους κάρδαμου και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Στο μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας είτε με μίξερ είτε με το χέρι. Θέλουμε να βγει μια ζύμη ελαφριά κι απαλή. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια καλά και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Την ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή κι ελαστική. Τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με ζελατίνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας μαζί το βούτυρο, την κανέλα και τη ζάχαρη. σε 2 ταψιά της κουζίνας στρώνουμε 2 λαδόκολλες και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
- Αφού φούσκωσε η ζύμη αρχίζουμε να τη ζυμώνουμε και πάλι για 1 λεπτό ώστε να φύγει ο αέρας από μέσα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε τη γέμιση με τη ράχη ενός κουταλιού ή με σπάτουλα και αρχίζουμε να κάνουμε ένα χαλαρό ρολλό τη ζύμη μας. Πατάμε τις άκρες του με τα δάχτυλά μας και με μαχαίρι κόβουμε ρολλάκια 3εκ. περίπου. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας μεταξύ τους μεγάλη απόσταση. Τα σκεπάζουμε πάλι με ζελατίνη και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Αλείφουμε τα ρολλάκια με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν τα τοποθετείτε σε σχάρα για να κρυώσουν. Έτοιμα για να τα απολαύσετε!!!
Η ζύμη είναι πολύ γευστική και κατά τη γνώμη μου μπορείτε να παίξετε με τη γέμιση και να αυτοσχεδιάστε!
Φιλάκια πολλά!