Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024

Χειμερινή πλιγουροσαλάτα με κουνουπίδι, μαραθόριζα, ρόδι και σταφίδες

Γεια σας σε όλους σας!

Η πρώτη ανάρτηση της νέας χρονιάς είναι αφιερωμένη σε μια σαλάτα πανεύκολη, χορτοφαγική και χορταστική, με πλούσιες υφές και ζεστά αρώματα από τα μπαχαρικά που συνοδεύουν το ντρέσινγκ της. 

Πραγματικά γίνεται μέσα σε λίγη ώρα, αφού όλα τα υλικά είναι ωμά, πέρα από το πλιγούρι που παραδοσιακά το μουλιάζουμε σε καυτό νερό. Εγώ να σας πω την αλήθεια μου, αγοράζω ένα πλιγούρι και σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας το βράζω και είναι έτοιμο σε 6 λεπτά! 

Μάζεψα λοιπόν απ' το κήπο τις προάλλες κάποια ζαρζαβατικά για τη σαλάτα και είπα να σας την παρουσιάσω. Αλήθεια, σας ξενίζει το ωμό κουνουπίδι; Εμείς συνηθίζαμε στο πατρικό μας να το τρώμε και ωμό, όχι μόνο βραστό. Τώρα βέβαια, το μαγειρεύουμε και στο φούρνο και γίνεται φανταστικό. 

Τα υλικά για 4 άτομα είναι:

200 γρ. πλιγούρι

60 γρ. σταφίδες

175 γρ. κουνουπίδι ωμό κομμένο σε μπουκετάκια

1 μικρός βολβός μαραθόριζα χοντροκομμένη

1 μικρό ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος 

1 μικρό ματσάκι μέντα ψιλοκομμένη

3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 

50 γρ. καρύδια χοντροκομμένα ή ό,τι άλλους ξηρούς καρπούς διαθέτουμε

100 γρ. ρόδι 

Για το ντρέσινγκ:

χυμός από 1 λεμόνι

1 μικρό σκόρδο χοντροκομμένο

λίγο κύμινο

λίγη κανέλα

2 κουταλιές σούπας πετιμέζι

1 κουταλιά σούπας μέλι

4 κουταλιές σούπας λάδι 

Εκτέλεση:

Βάζουμε το πλιγούρι σε πυράντοχο μπολ και το καλύπτουμε με άφθονο καυτό νερό ώστε να σκεπάσει όλο το πλιγούρι και να περισσεύει κι ένα εκατοστό νερό πάνω από την επιφάνειά του. Το αφήνουμε για 20 λεπτά και κάθε τόσο το αναδεύουμε με ένα πιρούνι για να μην κολλήσει. Το δοκιμάζουμε κι όταν έχει μαλακώσει καλά το σουρώνουμε με λεπτό σουρωτήρι, αν και μάλλον θα έχει απορροφήσει το νερό. Δεν το αφήνουμε για πάρα πολλή ώρα, γιατί θα λασπώσει. Εγώ όπως είπα και στην εισαγωγή πλέον προτιμώ να το βράζω για 5-6 λεπτά. 

Στο μεταξύ μουλιάζουμε σε καυτό νερό και τις σταφίδες για 10 λεπτά και τις σουρώνουμε. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά της σαλάτας και τα ανακατεύουμε πολύ καλά. 

Σε ένα μπολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά του ντρέσινγκ και αφού τα ανακατέψουμε καλά, περιχύνουμε το ντρέσινγκ στη σαλάτα μας.

Πραγματικά πλούσια σε γεύσεις και αρώματα, εμείς την τρώμε και ως βασικό γεύμα. Και μιας και μιλάμε και για κηπευτικά δείτε τί παρατηρήσαμε. Όλα μας τα κηπευτικά μας (λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολα κατά βάση) τα φυτέψαμε στα μέσα Σεπτέμβρη για να επωφεληθούμε την καλοκαιρία. 

Είδαμε ότι κάποια μεγάλωσαν εντυπωσιακά γρήγορα και είχαν μάλιστα και πολύ ζωηρό χρώμα. Στα μέσα Νοέμβρη συλλέγαμε τους πρώτους καρπούς, που ήταν μεγάλοι κι εξαιρετικά γευστικοί! Τα άλλα μεγάλωναν πολύ αργά κι έχουν μείνει ακόμη και τώρα σχεδόν καχεκτικά σε σχέση με τα πρώτα. Καταλαβαίναμε ότι κάτι γινόταν με το χώμα, αλλά πρόσφατα μάθαμε ότι τα λαχανικά που ανήκουν στην οικογένεια Brasicca (λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια) δεν αγαπούν τα όξινα χώματα κι ένας τρόπος για να μειώσουμε την οξύτητα του εδάφους είναι να ρίξουμε στάχτη. Αυτή η πληροφορία μας έλυσε το γρίφο! 


λαχανικά στα οποία ρίξαμε κόμποστ με στάχτη

Εμείς είχαμε φτιάξει το δικό μας κόμποστ εμπλουτίζοντάς το και με στάχτη από το τζάκι, αλλά δεν έφτασε για όλα τα φυτά. Εκείνα που ήταν τυχερά πραγματικά επωφελήθηκαν κι έδωσαν γρήγορα καρπούς! 

λαχανικά που μεγαλώνουν σε χώμα
που δεν περιέχει στάχτη

Τα υπόλοιπα μεγαλώνουν αργά αργά, δίνοντας μικρούς καρπούς και ίσως λιγότερο γευστικούς. Βλέπετε κι εσείς τη διαφορά στις φωτογραφίες. Κλείνοντας, την προηγούμενη βδομάδα που έπεσε και η θερμοκρασία οριακά κάτω από το μηδέν ο κήπος μας πήρε άλλη ατμόσφαιρα!



Τα λέμε και πάλι σε λίγες μέρες,  

Ευγενία        


1 σχόλιο:

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ευγενία μου τα ίδια κάνουν και εδώ τα εγγόνια μου φυτεύουν σαλατικά και μπρόκολα τα τρώει ο μικρός τους 3 χρονών... εννοείτε και θα γράψω την συνταγή σου να τους την δώσω...θα τους πω και αυτό με την στάχτη.
Μπράβο σας καλή συνέχεια στην σοδιά σας... καλή κυριακή να έχετε. φιλιααα.