Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Τα καλοκαιρινά μας λουλούδια: πηγές, ιδέες, συμβουλές.

Γεια χαρά σε όλους!

Ποιός θα μας έλεγε χρόνια πριν ότι θα παίρναμε το πρωινό μας μέσα στη φύση και θ' απολαμβάναμε τις χαρές του κήπου μας; Οι όλες μας προσδοκίες άρχιζαν και τελείωναν στο μικρό μπαλκονάκι του Παγκρατίου καθώς και στις άκαρπες προσπάθειές μας να αναδείξουμε τον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας μας. Βέβαια, αν διαβάζετε από παλιά το μπλογκ μας ίσως θυμάστε την πορεία μας, αλλιώς μπορείτε να διαβάσετε ό, τι σχετικό έχουμε αναρτήσει εδώ.  

Ποτέ μη λες ποτέ, όπως λέει ο λαός μας και να που μετά από έντεκα χρόνια περιπλάνησης εντός Ελλάδας, βρεθήκαμε με το Βασίλη στην αγροτική Κέρκυρα. Καλύτερη επιλογή σπιτιού δε θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει όχι μόνο από άποψη άνεσης και θέσης, αλλά επειδή το μεγάλο χωράφι που περιτριγυρίζει το σπίτι μας έδωσε τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουμε την αγάπη που είχαμε για την κηπουρική. 

Η αλήθεια είναι ότι το μποστανάκι δημιουργήθηκε πολύ γρήγορα , όπως άλλωστε σας έχω δείξει και σε πρόσφατες αναρτήσεις (δείτε εδώ κι εδώ). Μετά αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τα λουλούδια: πώς θα μπορούσαμε να φυτέψουμε λίγα λουλούδια για να δώσουν ακόμα περισσότερη ζωντάνια στο χωράφι, στο οποίο ήδη υπάρχουν νεαρά δέντρα (φουντουκιές, αμυγδαλιές, μηλιές, κα) και υπέροχες τριανταφυλλιές κατά μήκος της πρόσοψης του σπιτιού. 

Τότε αρχίσαμε να ψάχνουμε στο διαδίκτυο για ιδέες, κυρίως φωτογραφίες που είχα σώσει εγώ στο Pinterest κι επίσης συμβουλές για το πώς να φτιάξεις απ' την αρχή έναν ανθόκηπο. Έχοντας στο νου μας κι όλη αυτή την κουλτούρα που έχουν οι Βρετανοί σχετικά με τους κήπους,  αρχίσαμε να παρακολουθούμε βιντεάκια από το The Middle-Sized Garden, ένα κανάλι στο Youtube που επιμελείται μια Βρετανίδα.

Ένα από τα πιο διαφωτιστικά βιντεάκια του καναλιού μιλάνε για τα 12 βασικά στυλ κήπου. Φυσικά, στη Βρετανία όταν γίνεται λόγος για κήπο, μιλάνε στην πλειοψηφία για μεγάλες εκτάσεις, πράγμα που εμάς δεν μας ενδιέφερε, αλλά είναι πάντα μια καλή αρχή να δεις τί υπάρχει, τί απορρίπτεις και τί πραγματικά εσύ μπορείς να υλοποιήσεις. Κι αυτό που ήταν πιο κοντά στα μέτρα και τα γούστα μας ήταν το περίφημο cottage garden, ένας κήπος στον οποίο χωράνε περίφημα δέντρα, λουλούδια και λαχανόκηποι. 

Μοιραία το επόμενο βιντέακι που μελετήσαμε ήταν αφιερωμένο στο πώς να φτιάξουμε ένα τέτοιο κήπο (cottage garden). Κάνοντας σαφές ότι δεν υπάρχουν αρχιτεκτονικοί κανόνες, αλλά αντιθέτως ότι εμείς φτιάχνουμε τους δικούς μας σύμφωνα με τις ανάγκες μας, αυτό το είδος κήπου θα λέγαμε ότι είναι συνώνυμο της απλότητας και της ευκολίας: λουλούδια που "πιάνουν" στην περιοχή μας, χρώματα που αγαπάμε και μια εύκολη διαχείριση και συντήρηση του κήπου. Στο βίντεο αναφέρονται και τα χαρακτηριστικότερα λουλούδια του είδους, όπως οι δακτυλίδες και τα δελφίνια, ο μάραθος κι ο κόσμος. Φυσικά, δεν μπορούν να λείπουν οι βολβοί καθώς και τα αρωματικά φυτά, πχ. η λεβάντα. 

Το πολύ σημαντικό και διαφωτιστικό βιντεάκι που παρακολουθήσαμε με μεγάλη ευλάβεια αφορά στο πώς να σχεδιάσεις ένα flower border, μια μπορντούρα από λουλούδια να το πω, ένα παρτέρι; Από εκεί κρατήσαμε την οδηγία περί του σημείου εστίασης, καθώς και το πώς να επιλέξεις τα χρώματα των λουλουδιών. Επίσης, πολύ ουσιαστική ήταν η ανάδειξη της σημασίας των θάμνων, που είναι αειθαλείς και που κρατούν το σχήμα το κήπου το Χειμώνα, τότε που τα λουλούδια είναι ελάχιστα. Τέλος, βρήκαμε εξαιρετική την παρατήρηση σχετικά με τις φόρμες των φυτών και πώς είναι ενδιαφέρον να υπάρχει ποικιλία, πχ. ένα φυτό ψηλόλιγνο που σπάει τη μονοτονία πιο καμπυλωτών. 

Άλλα βιντεάκια του ίδιου καναλιού που βρήκαμε ενδιαφέροντα είναι τα παρακάτω:

πώς να σχεδιάσεις ένα κήπο

πώς να μειώσεις τα έξοδα ενός κήπου

πώς να μετατρέψεις μια αυλή (backyard) σε κήπο

πώς να επιλέξεις και να καλλιεργήσεις πολυετή φυτά

Έχοντας λάβει αρκετές πληροφορίες από το προηγούμενο κανάλι καθώς και από τη Sarah Raven, την οποία ήδη γνώριζα από τα βρετανικά περιοδικά που διαβάζω εδώ και χρόνια αρχίσαμε να κάνουμε δειλά δειλά τους σχεδιασμούς μας. Χωρίς να θέλουμε να κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις στο χωράφι, μιας και δε μας ανήκει αρχικώς σκεφτήκαμε ότι το σημείο εστίασής μας θα γινόταν το πηγάδι που βρίσκεται στην πρόσοψη του σπιτιού και τριγύρω του θα φυτεύαμε μια μπορντούρα από λουλούδια κι αρωματικά. Με το που βγήκαν τα πρώτα ανοιξιάτικα λουλούδια στα φυτώρια σπεύσαμε και προσπαθήσαμε να περιορίσουμε τη χρωματική παλέτα σε τρία τέσσερα χρώματα και παίζοντας με τις αποχρώσεις τους. 

Δεν είναι βέβαια εύκολο να συγκρατηθείς όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε τόσα λουλούδια, αλλά προσπαθήσαμε να επιλέξουμε με βάση όσα είχαμε μάθει: χρώμα, ανθεκτικότητα, ύψος και σχήμα. Σε τόνους μοβ αγοράσαμε λεβάντα, βερονίκη και καμπανούλες. Σε ροζ τόνους αγοράσαμε τις αγαπημένες ζέρμπερες, γαρύφαλλα, κάποιες ντάλιες, ένα γεράνι και πασχαλιές. Για το τέλος, μια ζέρμπερα σε πορτοκαλί τόνο και κάποιες πιο κοκκινωπές ντάλιες, καθώς κι ένα ευώνυμο, ένα θάμνο σε ανοιχτό πράσινο. Σε όλα αυτά προστέθηκαν  ζίνιες σε ρόζ και κίτρινο χρώμα κι έτσι άρχισε η πρώτη φύτευση. 

Η αλήθεια είναι ότι τα βάλαμε με χαριτωμένο τρόπο κι ενθουσιαστήκαμε με την πρώτη μας απόπειρα. Αυτό που δεν λάβαμε όμως υπόψη ήταν ο καιρός. Αν και μέσα Μάρτη, ένα βράδυ έκανε μια παγωνιά και κάηκαν ολοσχερώς οι ζίνιες και οι ζέρμπερες. Οι ντάλιες επηρεάστηκαν, μα τις ξεχώσαμε και τις βάλαμε σε γλάστρες κι έτσι εν τέλει επέζησαν! 

Όταν πια ήμασταν σίγουροι ότι πέρασαν οι παγωνιές -γύρω στο Πάσχα- κάναμε τη δεύτερη εξόρμηση στα φυτώρια. Ξαναγοράσαμε μία λεβάντα, μια βερόνικα κι ένα ροζ γεράνι, μιας και μας άρεσαν πολύ τα πρώτα που αγοράσαμε. 

Προσθέσαμε δύο σάλβιες ασπροκόκκινες (η μαμά μου το λέει θαλασσάκι) και μια μοβ, δύο σκούρα ροζ γεράνια, που απλώνουν και είναι εδαφοκαλυπτικά όπως παρατηρήσαμε. Η πεθερά μου τα είπε μαστιχάκια κι ο φυτοριούχος βαμβακούλες. Τις αγορές μας συμπλήρωσαν δυο φελίτσιες (μπλε, ψιλές μαργαριτούλες), μια πορτοκαλί ντάλια και μια αρμπαρόριζα. 

Όλα αυτά τα φυτά συμπλήρωσαν τα προηγούμενα κενά που είχαν δημιουργηθεί και η συνέχισαν να πλαισιώνουν το πηγάδι μας. Οταν αναπτύχθηκαν οι ντάλιες, μεταφέρθηκαν και πάλι στο χώμα, ενώ προσθέσαμε και αρκετά γκαζάνια (σα μαργαρίτες που ανοιγοκλείνουν με το φως του ηλίου) σε κίτρινους, πορτοκαλί, μοβ και άσπρους τόνους. 


Βέβαια, όλο και γίνονταν προσθήκες μέχρι το τέλος του Μάη, όπως για παραδειγμα ένα είδος κόσμος σε ένα καταπληκτικό, παλλόμενο πορτοκαλί, το οποίο προσελκύει πολύ τις πεταλούδες καθώς και λίγα σκυλάκια, γιατί είναι υπέροχα, κλασσικά κι έχουν τόσο ξεχωριστό σχήμα.    

Δεν θα μπορούσαν να λείπουν και λίγα φυτά από το πιο κλασσικό είδος κόσμος σε λευκές, ρόζ και φούξια αποχρώσεις. 

Εκεί κοντά στις φασολιές δημιουργούν την πιο όμορφη ατμόσφαιρα cottage garden, με φόντο καλαμποκιές, ντοματιές, κολοκυθιές και γιγάντιους ηλίανθους, επιλογή του Βασίλη! 

Τα φυτά μας όλα ευδοκίμησαν, μεγάλωσαν και μας χάρισαν το πιο όμορφο θέαμα. Μέλισσες, πεταλούδες κι έντομα βρήκαν ένα φιλόξενο περιβάλλον κι ακόμα που ο καιρός καλά κρατεί, έχουμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε την ομορφιά τους. 

Όμως, αρκετά σύντομα θα αρχίσουν νέες φροντίδες, για τις οποίες θα σας μιλήσω σε άλλη ανάρτηση.  

Ευγενία

         

2 σχόλια:

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Πολύ όμορφα, μπράβο, να τα χαρείτε !!!!
Καλή συνέχεια !!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Μα τι ομορφιές είναι αυτές Ευγενία μου!!
Πως να μην σας δώσουν τα χρώματα και τα αρώματα τους τα λουλούδια σας, αφού τους αφιερώσατε τόσο χρόνο και άλλη τόση αγάπη;
Βεβαίως και αυτά θα ήθελαν να σας ανταμείψουν με το καλύτερο που μπορούν.
Μπράβο σας παιδιά, γέμισαν τα μάτια μας ομορφιές! Απολαύστε και χαρείτε τους κόπους σας!😊😘
Καλά να περνάτε με ότι κάνετε φιλιααααα!