Η Δέσποινα (βλέπε despina's studio) σε πρόσφατο σχόλιό της ρωτούσε αν έχω να προσφέρω κάποια συμβουλή εν όψη μετακόμισης κι έγινε η αιτία για τη σημερινή μας ανάρτηση. Η πρόσφατη μετακόμισή μας δε μου φάνηκε εξαντλητική, αγχωτική ή δυσάρεστη και προσπαθώντας να βρω το λόγο κατέληξα στα εξής:
-έγινε με καλή οργάνωση
-έγινε σε δόσεις
-κάναμε ένα καλόοοοο ξεσκαρτάρισμα προτού αρχίσουμε το ο,τιδήποτε
Τη βραδιά που αποχαιρέτησα τη Χίο |
Αρχίζω από το ξεσκαρτάρισμα, το οποίο είναι σωτήριο. Αν λείπεις πολλά χρόνια από τη μόνιμη κατοικία σου καταλήγεις να μαζεύεις ένα δεύτερο σπιτικό το οποίο είναι αδύνατο να πάρεις μαζί σου όσο κι αν το παλέψεις. Σκέψου ορθά και θα δεις ότι δε διαθέτεις τόσο ελεύθερο χώρο στο άλλο σπίτι. Χάρισε σε φίλους και φορείς αντικείμενα όπως:
-ρούχα και παπούτσια που δε φόρεσες τα τελευταία 2 χρόνια. Δε θα τα βάλεις ποτέ, είναι βέβαιο!!!
-κουβάδες και πλαστικές λεκάνες
-σκούπες, φαράσια, απορρυπαντικά
-γλάστρες, μικροεργαλεία (κατσαβίδια, βίδες, λάμπες, καλώδια...)
-φάρμακα που λήγουν σύντομα (πρόσφερέ τα στους Γιατρούς του Κόσμου, και σε παρόμοιους φορείς).
Μπορεί να φαίνεται πιο εύκολο να τα πετάξεις όλα, αλλά η προσφορά θα σε γεμίσει ψυχικά και θα πιάσει τόπο το νοικοκυριό σου!! Αυτό είναι μεγάλη ικανοποίηση.
Τώρα, τί εννοώ "μετακόμιση σε δόσεις"; Εμείς γνωρίζαμε ότι θα φεύγαμε από τη Χίο στις αρχές Δεκέμβρη, οπότε δρομολογήσαμε τη μετακόμιση σε δύο δόσεις: μια στα τέλη Νοέμβρη και μια στις 08 Δεκέμβρη. Την πρώτη φορά στείλαμε στην Αθήνα με τη μεταφορική τα αντικείμενα που δε θα μας έλειπαν καθόλου, πχ:
-καλοκαιρινά ρούχα και παπούτσια
-μικροσυσκευές (παγωτομηχανή, κονσερβοποιητής, κα)
-πολλά χειμερινά ρούχα (κρατήσαμε τα απαραίτητα για 2 εβδομάδες)
-βιβλία, CD, κα
-πολλά ασπρόρουχα (σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντηλα, κα)
-πολλά κουζινικά, πιατικά, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πιατέλες, κα.
-οτιδήποτε συσχετιζόταν με χειροτεχνίες, πέρα από τα ραπτικά μου (!!)
Τη δεύτερη φορά πακετάραμε όλο το υπόλοιπο νοικοκυριό κι όλες οι κούτες έκλεισαν μια μέρα πριν τη μετακόμιση. Είναι γεγονός ότι τις 2 τελευταίες μέρες χρησιμοποιούσαμε πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, γιατί μεταξύ μας αν δεν κλείσουν οι κούτες δεν ηρεμείς ποτέ!!!
Τώρα τί χρειαζόμαστε για την καλή οργάνωση; Κούτες βέβαια, σε πολλά μεγέθη! Και οι κούτες τη σήμερον ημέρα δεν είναι εύκολο να βρεθούν έξω από τα σουπερμάρκετ, αφού διπλώνονται κατευθείαν και πάνε στην ανακύκλωση. Εμείς παραγγείλαμε τις ειδικές κούτες για μετακόμιση του ΙΚΕΑ και μικρότερα κουτιά με καπάκι. Επίσης στο ΠΛΑΙΣΙΟ βρήκαμε μεγάλες, μακρόστενες κούτες οπότε έπρεπε να μεριμνήσουμε για 2-3 έξτρα μικρά χαρτόκουτα, που βρήκαμε εύκολα. Αν δε θέλεις να πληρώσεις άρχισε την αναζήτηση από νωρίς.
Επίσης χρειαζόμαστε πολλές χαρτοταινίες, πλαστικό με φυσαλίδες σε περίπτωση που έχουμε έπιπλα και αυτοκόλλητες σελίδες Α4. Σε αυτές εκτυπώνουμε τη διεύθυνσή μας και την κολλάμε σε κάθε κούτα. Έπειτα αριθμούμε τις κούτες και καταγράφουμε στην ατζέντα μας το περιεχόμενο κάθε μιας. Μπορεί να σου φαίνεται εξωφρενικό ή βαρετό αλλά θα σε βοηθήσει πολύ στο ξεπακετάρισμα ώστε να υπάρχει μια λογική και συντονισμός: πρώτα τα ρούχα, μετά τα κουζινικά και πάει λέγοντας!!
Και κάτι ακόμα: κάνουμε έγκαιρη έρευνα αγοράς στις προσφερόμενες μεταφορικές εταιρίες. Είναι πολύ σημαντικό γιατί μπορείς να γλυτώσεις ή ...να χάσεις αρκετά χρήματα. Εμείς τη μια φορά πληρώσαμε 246 ευρώ και την άλλη 100, για παρόμοιο όγκο πραγμάτων και σέρβις!!! Επίσης, κάνε σαφείς την ώρα της συνεννόησης τους όρους συμφωνίας. Χρειάζεσαι αχθοφόρο ή θα βοηθήσεις εσύ στη μεταφορά των κουτιών; Πόσο χρεώνουν τον επιπλέον εργάτη; Τί πολιτική έχουν σε περίπτωση απώλειας, ζημιάς, κλπ; Συνήθως δεν καλύπτουν κάτι γι' αυτό και το πακετάρισμα των εύθραυστων αντικειμένων πρέπει να είναι καλό. Αν μετακομίζεις σε διαμέρισμα σε όροφο ζήτησε εκ των προτέρων να σου ανεβάσουν τα πράγματα στο διαμέρισμά σου. Δεν είναι αυτονόητο, θα αφήσουν τα πράγματα στην είσοδο και θα φύγουν... Τέλος, προτού φύγει η μεταφορική μέτρησε σχολαστικά τις κούτες που παρέλαβες για να βεβαιωθείς ότι δε λείπει κάτι!
Και για το τέλος μια ακόμη εμπειρία που καταθέτω. Το τελευταίο εξάμηνο κάθε φορά που ο Βασίλης ανέβαινε στην Αθήνα για κάποια σύσκεψη όλο και κάτι μετέφερε στη βαλίτσα: λίγα τραπεζομάντηλα και πετσέτες κουζίνας, κάποιο πανωφόρι ή βιβλία. Αυτό βοήθησε πολύ! Κι αν βέβαια, είσαι τύπος που μετακομίζεις συχνά μην πετάξεις τις πολύτιμες κούτες επ' ουδενί!!! Τόσο κόπο έκανες για να τις μαζέψεις!!!
3 σχόλια:
Πολύ, μα πολύ χρήσιμη η ανάρτησή σου και κατατοπιστική για όσους βλέπουν στον ορίζοντα μετακόμιση.
Ελπίζω να ζήσω τη ζωή μου σε τούτο το σπίτι (είναι και δικό μας) γιατί, αν αναγκαστώ να μετακινηθώ, δεν είναι καθόλου σίγουρο πως θα τη βγάλω καθαρή! Έχω κάνει τόσες μετακομίσεις στη ζωή μου, έχω "ανοίξει" τόσα καινούρια σπίτια (δικά μας, των παιδιών μου), που ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΩ ΑΛΛΟ!
Αφού τα έβγαλες πέρα μέχρι εδώ, Φιλία, να ευχαριστείς το Θεό που είσαι ακόμα αρτιμελής!!!!
Φιλιά πολλά και καλό Σ/Κ
Κατατοπιστική και χρηστική η ανάρτηση. Μπορεί κάποιος να υιοθετήσει αυτές τις συμβουλές και για την οργάνωση του σπιτιού. Καλή προσαρμογή και καλή συνέχεια στο έργο σας.
Έχω μετακομίσει τόσες πολλές φορές στην ζωή μου που και μόνο που διάβασα το άρθρο σου ανατρίχιασα σαν να με είδα. Όντως θέλει πολύ καλή οργάνωση και το ξεσκαρτάρισμα σώζει την ψυχική σου υγεία.
Δημοσίευση σχολίου