Καλημέρα, φίλοι μου!
Αύριο έχουμε πρωτομηνιά και για να υποδεχτούμε τον Οκτώβρη μας σας έχω πανεύκολο και νόστιμο γλυκάκι. Το δοκίμασα χθες και δε θα μπορούσα να μη σας παραθέσω τη συνταγούλα, γιατί πράγματι είναι πετυχημένη!!! Για δείτε...
ρολλάκια κανέλας, χειροποίητα με δικό μας ζυμάρι, τόσο αφράτο και τόσο βελούδινο, που δε θες να σταματάς να το πλάθεις!
Υλικά για 12 τεμάχια:
Για τη ζύμη μας:
Αύριο έχουμε πρωτομηνιά και για να υποδεχτούμε τον Οκτώβρη μας σας έχω πανεύκολο και νόστιμο γλυκάκι. Το δοκίμασα χθες και δε θα μπορούσα να μη σας παραθέσω τη συνταγούλα, γιατί πράγματι είναι πετυχημένη!!! Για δείτε...
ρολλάκια κανέλας, χειροποίητα με δικό μας ζυμάρι, τόσο αφράτο και τόσο βελούδινο, που δε θες να σταματάς να το πλάθεις!
Υλικά για 12 τεμάχια:
Για τη ζύμη μας:
- 2 κουτ. γλ. σπόρους κάρδαμου
- 175μλ. γάλα
- 1 κουτ. γλ. ξηρή μαγιά
- 85γρ. ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- 1 αυγό
- 100γρ. βούτυρο σε κύβους
- 500γρ. αλεύρι σκληρό (εγώ έβαλα για όλες τις χρήσεις και το πείραμα πέτυχε)
Για τη γέμιση:
- 50γρ. βούτυρο μαλακό
- 75γρ. μαύρη ζάχαρη
- 2 κουτ. γλ. κανέλα τριμμένη
- 1 αυγό χτυπημένο (για να αλείψουμε τα ρολλά)
Εκτέλεση:
- Σπάζουμε τους σπόρους κάρδαμου στο γουδί. Αφαιρούμε τα τσόφλια και μαζεύουμε τους σπόρους στο γουδί. Τους σπάμε με το γουδοχέρι. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι να γίνει χλιαρό και το χύνουμε σε ένα λεκανάκι. Μεσα προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό, το βούτυρο και τους σπόρους κάρδαμου και ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
- Στο μείγμα προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας είτε με μίξερ είτε με το χέρι. Θέλουμε να βγει μια ζύμη ελαφριά κι απαλή. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια καλά και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Την ζυμώνουμε για 10 λεπτά μέχρι να γίνει μαλακή κι ελαστική. Τη μεταφέρουμε σε ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε με ζελατίνη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 2 ώρες, ώστε να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας μαζί το βούτυρο, την κανέλα και τη ζάχαρη. σε 2 ταψιά της κουζίνας στρώνουμε 2 λαδόκολλες και τις λαδώνουμε ελαφρώς.
- Αφού φούσκωσε η ζύμη αρχίζουμε να τη ζυμώνουμε και πάλι για 1 λεπτό ώστε να φύγει ο αέρας από μέσα. Σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγουμε με πλάστη σε ορθογώνιο σχήμα. Απλώνουμε τη γέμιση με τη ράχη ενός κουταλιού ή με σπάτουλα και αρχίζουμε να κάνουμε ένα χαλαρό ρολλό τη ζύμη μας. Πατάμε τις άκρες του με τα δάχτυλά μας και με μαχαίρι κόβουμε ρολλάκια 3εκ. περίπου. Τα αραδιάζουμε στα ταψιά αφήνοντας μεταξύ τους μεγάλη απόσταση. Τα σκεπάζουμε πάλι με ζελατίνη και τα αφήνουμε για 15 λεπτά να φουσκώσουν. Στο μεταξύ προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
- Αλείφουμε τα ρολλάκια με το χτυπημένο αυγό και τα πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη. Τα ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφού ψηθούν τα τοποθετείτε σε σχάρα για να κρυώσουν. Έτοιμα για να τα απολαύσετε!!!
Η ζύμη είναι πολύ γευστική και κατά τη γνώμη μου μπορείτε να παίξετε με τη γέμιση και να αυτοσχεδιάστε!
Φιλάκια πολλά!
25 σχόλια:
Καλημερούδια!! Μμμμ μέχρι εδώ έφθασε η μυρωδιά της κανέλας!!! Φαντάζομαι ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και άλλα αρωματικά (βανίλια, λεμόνι κ.λπ) Φαντασία να υπάρχει. Ευχαριστούμε για την υπέροχη συνταγή!! Να είσαι καλά!!!
καλημερα γλυκια μου.Υπεροχη συνταγη.θα την φτιαξω οποσδηποτε.Σου ευχομαι μια ομορφη Κυριακη.φιλακια!
καλημερα γλυκια μου.Υπεροχη συνταγη.θα την φτιαξω οποσδηποτε.Σου ευχομαι μια ομορφη Κυριακη.φιλακια!
Καλοφάγωτα!...υπέροχα πρέπει νάναι!..
Καλή Κυριακή!
Υπέροχη συνταγή!
Μας αρέσει πολύ η κανέλα..οπότε θα τη βάλω στην αναμονή για την συνταγές που θέλω να φτιάξω!
Tα λατρεύω τα κανελορολάκια, γεια στα χερια σου!
Φιλάκια!
ευχαριστουμε πολυ για την συνταγη!την ψαχνω εδω και καιρο!!!!!!!!!
την εκανε παλια η θεια μου αλλα εχασε την συνταγη.φιλακια
Τρελαίνομαι για ρολλάκια κανέλας και το γεγονός ότι η ζύμη είναι πανεύκολη, τα κάνει ακόμα πιο ελκυστικά!
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συνταγή που μόνο δυο πραγματικά κορίτσια για σπίτι θα μπορούσαν να μας δώσουν ;-)
Φαίνονται πολύ όμορφα... πόσο θάθελα ένα αυτή τη στιγμή....
Καλή εβδομάδα
Πολύ όμορφη η συνταγή!!Θά τήν δοκιμάσω!Καλό μήνα!Φιλάκια!!
Πωπώ..θα μοσχομύρισε το σπίτι,ε;!!
Μυρωδάτα και λαχταριστά!Τα έτρωγα πολύ όταν ήμουν φοιτήτρια στο Ρέθυμνο!Αχ!Αναμνήσεις!Καλό μήνα και σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, και τις ευχές σου!Πολλά φιλάκια!
Τρελαίνομαι για ρολάκια κανέλας!
Τα θεωρώ υπέροχα για ένα άκρως δυναμικό πρωινό ξεκίνημα!
Φιλιά και καλό μήνα!
Καλησπέρα και καλό μήνα!!! Μμμμ! μοσχομύρισε κανέλα και ήρθα τρέχοντας!!! 'Εγιναν υπέροχα!!!!
Καλοφάγωτα!
Καλό μήνα και καλή εβδομάδα!Υπέροχα τα ρολάκια θα τα δοκιμάσω!
Φιλιά πολλά!
eimai mia aplh anagnwstria tou blog sas kai ta eftiaksa ta rollakia!!!einai apla fantastika!eksafanistikan ola amesws!bravo!!!
Καλό μήνα με όμορφες και χαρούμενες δημιουργίες να έχεις.
Χαίρομαι που σου δώσαμε μια εναλλακτική. Ελπίζω να είναι τόσο καλή όσο της θείας!!
Καλή μου, εξαφανίστηκαν μέσα σε λίγα λεπτά!!! Οταν τα ξανά φτιάξω θα σου κρατησω ένα:)
Πραγματικά η κανέλα μυρίσει τόσο όμορφα!!! Μας έσπασε τη μύτη!
Κατερίνα μας κανείς πολύ χαρούμενες!!! Εγώ λέω να τα ξανά φτιάξω κ να παίξω με αλμυρές γεύσεις!!!
γιαμ γιαμ...! φαινονται γευστικότατα! Μπράβο αδερφούλα μου!θα τη δοκιμάσουμε κι εμείς, λοιπόν!καλό μήναααα, φιλάκια
Μόλις τα ξεφούρνισα και έγιναν απίθανα!!! Μοσχοβόλησε η κουζίνα απ' την κανέλα, η ζύμη είναι εξαιρετικά αφράτη και τόσο γλυκιά όσο πρέπει, και τα παιδιά ξετρελάθηκαν! Μικρά και μεγάλα...
Μπράβο κορίτσια για τη συνταγή, μπήκε στα αγαπημένα, μέχρι να τη μάθω απ' έξω :-)
Φιλιά!
αυτη η συνταγη ειναι απο σουηδια?γιατι ειμαι μιση σουηδεζα και βλεπω οτι και ο τροπος που τα εφτια3ες αλλα και το αποτελεσμα ειναι ιδιο!
Τη συνταγή τη βρήκα σε αγγλικό περιοδικό.
Δημοσίευση σχολίου