Οι ετοιμασίες για τα Χριστούγεννα καλά κρατούν και αναμένουμε να δούμε υπέροχες ιδέες και κατασκευές από όλη τη μεγάλη γειτονιά μας!!
Εμείς τον τελευταίο καιρό αλλάξαμε συνήθεια ως προς το ψωμί που φτιάχνουμε στο σπίτι. Απ' όταν ανακαλύψαμε τη νέα συνταγή δε σταματάμε να την παρασκευάζουμε τόσο για μας όσο και για να τη δωρίζουμε στους φίλους μας.
Γιατί είναι καταπληκτική αυτή η συνταγή; Γιατί γίνεται όλη στο μίξερ και δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχει και γιατί είναι σκέτος αφρός. Δοκιμάστε τη και θα μας θυμιθείτε!!
Υλικά για 12 μερίδες
3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κούπα όπως αναγραφουν οι δοσομετρητές)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουτ. γλυκού κοπανισμένο, ξερό δεντρολίβανο
1 κούπα ζεστό νερό
1 αυγό
1 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
λάδι για το άλλειμα της φόρμας
Εκτέλεση
Ανάβουμε το φούρνο στους 50 βαθμούς για να ζεσταθεί ελαφρώς. Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε τη μισή ποσότητα από το αλεύρι, τη μαγιά και το μισό δεντρολίβανο. Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι, το βούτυρο και το νερό.
Χτυπάμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό και μετά για αλλά 3 λεπτά στη δυνατή ταχύτητα.
Αφού τα υλικά έχουν αρχίσει να δένουν μεταξύ τους, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά και το υπόλοιπο αλεύρι. Το μίγμα μας αρχίζει να σφίγγει και να παίρνει τη μορφή πυχτού κέικ. Είναι έτοιμο!!
Λαδώνουμε καλά μια ψιλή φόρμα του κέικ (απαραίτητο να έχει ψιλά τοιχώματα γιατί το ψωμί φουσκώνει πολύ) ή χρησιμοποιούμε φόρμα μιας χρήσης (όπως σας δείξαμε στο panettone) και ρίχνουμε το μίγμα μας. Το σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το βάζουμε στο φούρνο για 25 με 30 λεπτά ώστε να φουκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος του. Αν έχετε καλοριφέρ αναμμένο βάλτε πάνω στο σώμα για εξοικονώμηση ενέργειας!
(ελλείψη κατάλληλης φόρμας χρησιμοποιήσαμε φόρμα για κέικ,
αλλά παραλίγο να ξεχειλίσει η ζύμη!!! Αποφύγετέ τη!)
Αφού έχει φουσκώσει το ψωμί, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βασμούς Κελσίου. Αλείφουμε την κορυφή του ψωμιού με λάδι και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο. Το ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Το αποσύρουμε από το φούρνο και από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως πάνω σε σχάρα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, το ψωμι θα "υδρώσει" και μετά δεν θα είναι καθόλου τραγανό!!
Καλή σας επιτυχία!!
15 σχόλια:
Πολύ νόστιμο,μυρωδάτο το ψωμάκι σας!
Θα το προσαρμόσω στον αρτοπαρασκευαστή,βλέπω ότι όλα τα υλικά μπορώ να τα προσθέσω.
Φιλιά!
Κορίτσια, δοκιμάστε το ανεπιφύλακτα! Το πιο νόστιμο ψωμί που έχω δοκιμάσει!!!
Δεν ξέρω για πόσα άτομα λέει το αδερφάκι μου ότι είναι η δοσολογία, αλλά ένα τέτοιο που μας έφτιαξε με τα χεράκια της τις προάλλες, 2 άτομα το εξαφανίσαμε σε 1 μέρα!
Λέτε να αξιωθώ και εγώ;;;;
Να βάλω και φετούλα μέσα;;;
Ωχ Παναγίτσα μου βραδυάτικα...!!!
Ελένη, αρτοπαρασκευαστή δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, αλλά μια προσπάθεια θα σε πείσει!
Αδερφάκι, σε καταλαβαίνω αφάνταστα...σκέτος πειρασμός!
Μαρίνα, όρμα κατευθύαν στο μίξερ! Θα αποζημιωθείς. Και η φετούλα μου άνοιξε την όρεξη!!!
Μιαμ! Τρελαίνομαι για δεντρολίβανο! :-)
μμμμμμμμμμ.... κάτι μου λέει, οτι θα το φτιάξω σύντομα...
Μπράβο κοριτσάκια! Πάντα λέμε ναι στο σπιτικό ψωμάκι! Φιλιά, καλό μεσημέρι!
Σπιτικό μυρωδάτο ψωμάκι, τέλειο δηλαδή!!!
Μπράβο κορίτσια!!!
Φιλιά, καλο απόγευμα!
Μοσχομυριστό ψωμάκι!!!! Θα το δοκιμάσω. Φιλάκια κορίτσια
Μμμμμ!!! Ως εδώ μύρισε και πεινάωωωωωωω!!!!!!!
ευκολο ειναι το δικο σας ψωμακι και νοστιμο το βλεπω χιχι ελπιζω να σας δω στο σπιτακι μου σας περιμενω
Πραγματικά εύκολη συνταγή...Θα το κάνω οπωσδήποτε!Με τι θα μπορούσα να αντικαταστήσω το δεντρολιβανο....
Μαζί...KaPa, αν δε σου αρέσει το δεντρολίβανο αντικατέστησέ το με κάποιο της αρεσκείας σου. Το θυμάρι είναι ωραία κι αρωματικό. Κάτι εναλλακτικό είναι ο μαραθόσπορος ή ο κόλιαντρος. Προσωπικά μου αρέσουν πολύ στο ψωμί!
Μμμμμ! Γίνεται πολύ μυρωδάτο με το δεντρολίβανο! Μου αρέσει κι εμένα και το χρησιμοποιώ τακτικά.
Φιλιά κοπέλες έμορφες. Καλό Σ/Κ!
Ζ.
Δημοσίευση σχολίου