Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Γλυκά ραβιόλια και λουκουμάδες με σταφύδες από τη Liguria

Γλυκάκι σας υποσχεθήκαμε σήμερα και μιας και είναι Σάββατο αξίζει τον κόπο να γλυκαθούμε, ίσως και να φτιάξουμε το κάτι τις μας.

Το πρώτο γλυκό είναι ιδιαίτερο μιας και πρόκειται για γλυκά ραβιόλια, κάτι που εμείς το έχουμε συνδυάσει με αλμυρές γεύσεις.

Ravioli dolci

Υλικά:
200γρ. ricotta (αν δεν μπορείτε να βρείτε χρησιμοποιείστε ανθότυρο)

1 πορτοκάλι
150 γρ. κοντιτα (γλασαρισμένα κυβάκια φρούτων)
300 γρ. έτοιμη, νωπή σφολιάτα
ζάχαρη άχνη
λάδι για τηγάνισμα
αλεύρι για πασπάλισμα

Εκτέλεση:
Σουρώνουμε τη ricotta, τη βάζουμε σε μπωλ και προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού και τα κόντιτα. Αναμειγνύουμε. Πασπαλίζουμε μια επιφάνεια με αλεύρι και ανοίγουμε τη σφολιάτα μας με τον πλάστη σε λεπτο φύλλο. Είναι καλό να το κάνουμε αυτό αν και είναι ήδη ανοιγμένη σε φύλλο, γιατί "ζωντανεύει" και γίνεται πιο τραγανή. Με ένα κουταλάκι τοποθετούμε στη μισή επιφάνεια γέμιση αφήνοντας ικανοποιητικά κενά ανάμεσα. Διπλώνουμε τη ζήμη με το άλλο
μισό και με ένα κουπάτ κόβουμε τα ραβιόλια μας. Πιέζουμε τις άκρες για να κολλήσει καλά η ζήμη. Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το λάδι. Βάζουμε μια ξήλινη κουτάλα κι όταν δούμε ότι σχηματίζονται φυσαλίδες τρυγύρω ρίχνουμε τα ραβιόλια, λίγα κάθε φορά και τα τηγανίζουμε ώσπου να χρυσίσουν. Τα τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, πασπαλίζουμε με άχνη και σερβίρουμε.

Το δεύτερο γλυκό είναι ουσιαστικά ένα είδος λουκουμάδων (=frittelle) με σταφύδες.

Frittelle dolci
Υλικά:

1/2 κιλό αλεύρι
2 κουτ. γλυκού bakin powder
100 γρ. ζάχαρη
250 μλ. γάλα

ξύσμα από ένα λεμόνι
200 γρ. σταφύδες
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
σοκολάτα μαύρη για γαρνίρισμα

Εκτέλεση:
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το bakin σε μπωλ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το γάλα, το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαλακώσει το μίγμα και να μην υπάρχουν σβώλοι. Σκεπάζουμε το μπωλ και τα αφήνουμε για 1 ώρα, ώσπου το μίγμα να φουσκώσει. Μουλιάζουμε τις σταφύδες σε ζεστό νερό μέχρι να μαλακώσουν, μετά τις σουρώνουμε και τις πιέζουμε να φύγει το επιπλέον νερό. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις ρίχνουμε στο μπωλ με το χυλό. Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε κουταλιές από το χυλό. Όταν χρυσίσουν κι από τις δυο πλευρές αποσύρουμε τους λουκουμάδες με τρυπητή κουτάλα. Τους βάζουμε σε χαρτί κουζίνας. Τους σερβίρουμε σε πιατέλα με τρυμμένη σοκολάτα από πάνω.

15 σχόλια:

Νίκη είπε...

Γλυκά ραβιόλια, ακούγεται πολύ ενδιαφέρον!
Οι λουκουμάδες της δευτερης συνταγής θα μοιάζουν ,πιστεύω, με τις δικές μας τηγανίτες, στις οποίες θα δοκιμάσω να προσθέσω σταφιδες την επόμενη φορά!
Καλό βράδυ!

eleni είπε...

Ποπό νοστιμιές!
Μοναδική η ιταλική κουζίνα,που μας παρουσιάζεις-τα ραβιόλια θα είναι φανταστικά!
Φιλιά!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Δυο δυο τα γλυκάκια, κορίτσια μας κακομαθαίνετε, και τώρα εγώ πρέπει να κάνω την δύσκολη, αλλά δεν θα την κάνω χα χα χαα!
Φιλάκια, καλό Σαββατοκύριακο!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Ναι, το Σάββατο μας ενέπνευσε γιατί τις άλλες μέρες διαιτούμαστε!!!
Θα γίνει ο πισινός μας ατόβολος απο το blogging και τη μάσα!!!
Χαλάλι σας βρε,τέτοιο υψηλό μενού μας κερνάτε και να παραπονιόμαστε;ας πάει και το παλιάμπελο!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Χαλάλι κορίτσια, χαλάλι! Μια ζωή την έχουμε καθότι λέει και το άσμα!!Να' στε καλά για τα λόγια σας!

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Και φαγητούλι και επιδόρπιο...Να είσαι καλά Ευγενία μου που μοιράζεσαι μαζί μας τόσο όμορφες συνταγές...Τα φιλιά μου!

KaPa είπε...

Συγχαρητήρια κορίτσια για το τέλειο μπλογκ!! Καταπληκτικές ιδέες...

Sophie είπε...

Eυγενία μου όλα φαίνονται πεντανόστιμα θα τα δοκιμάσω και πιστεύω να τα πετύχω!!!Καλό απόγευμα,φιλάκια...

manousina είπε...

Γλυκές και αρμυρές λιχουδιές!!!!
(την αγάπη μας για την Ιταλία και οτιδήποτε Ιταλικό, την έχουμε εκφράσει πολλές φορές στο μπλογκ μας...)

Unknown είπε...

αχ οτι ηθελα ενα γλυκακι..θα προτιμησω τους λουκουμαδες..αχ γιαμμυυυυυυυυυυ

"ζαχαρούλα.." είπε...

αυτούς τους λουκουμάδες θα τους τιμήσω άμεσα!!!!!

μιαμ μιαμ!!!

φιλιά!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Κορίτσια να μας πείτε τη γνώμη σας αν δοκιμάσετε τις συνταγές! Το γευστικό ταξίδι θα συνεχιστεί.Φιλάκια!

Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) είπε...

φαίνονται τέλεια αλλά θα αντισταθώ......Πρέπει το κάθε τεμάχιο να έχει και 500 θερμίδες!!!!Θα συνεχίσω το ράψιμο για να ξεχαστώ :)

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Keywoman, δεν έχεις κι άδικο σ'αυτό...Εγώ το έριξα στα λουλούδια και τις γλάστρες μου!!

Unknown είπε...

οοο φαίνονται τέλεια!!
Καλημερα!!!! και καλό μήνα!