Συνεχίζοντας την παρουσίαση των καλοκαιρινών φυτών, που μπορούν να κοσμήσουν τον κήπο και τις γλάστρες σας, σήμερα θα μιλήσουμε για φυτά, που δεν θέλουν γενικώς πολλές απαιτήσεις, ενώ χαρίζουν ένα ωραίο θέαμα.
Καλιμπράχοα ή καλιμπραχόα (calibrachoa)
Είναι ένα φυτό που δημιουργεί απίστευτο οπτικό εφέ χάρη στα λουλούδια του, που είναι μικρές καμπανούλες. Δεν είναι τυχαίο που είναι γνωστό και με το όνομα Million bells (χίλιες καμπάνες). Είναι μονοετές κι ανθεκτικό τόσο στο κρύο όσο και τη ζέστη. Ενδείκνειται για κρεμαστές γλάστρες, ωστόσο μπορεί εύκολα να χρησιμοποιηθεί και για σχηματισμό ορίων. Τα χρώματα των ανθών ποικίκουν: λευκά, μωβ, κόκκινα, ροζ, κίτρινα. Εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα όταν στις γλάστρες συνυπάρχουν διαφορετικά χρώματα. Ευδοκιμεί σε γόνιμο και καλά στραγγιζόμενο χώμα. Χρειάζεται τακτικό λίπασμα, ενώ όταν τα φύλλα αρχίσουν να κιτρινίζουν σημαίνει ότι έχει ανάγκη από σίδηρο. Μιας και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία φυτό, δεν πρέπει να παραποτίζεται, για να μην σαπίσουν οι ρίζες του. Προτιμά τον ήλιο, ο οποίος ευνοεί και στην ανθοφορία (Μαη με τέλη φθινοπώρου). Θα το βρείτε είτε σε σπόρους είτε σε φυτώρια.
Κόσμος (Cosmos ή cosmea)
Πολυετές ή μονοετές λουλούδι του Μεξικού και της Κ. Αμερικής, του οποίου τα άνθη-στο σχήμα της μαργαρίτας-ξεπροβάλλουν το καλοκαίρι. Αγαπάει τον ήλιο, αλλά ανταποκρίνεται και στην ελαφριά σκιά. Ευδοκημεί σε γόνιμα, υγρά, αλλά καλά αποστραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να φυτευτεί και σε μεγάλες γλάστρες, δεδομένου του ύψους του, εως κι 1 μέτρο. Επηρεάζεται από τα κρύα του χειμώνα, γι' αυτό και πρέπει να προστατεύεται. Είναι μια ωραία επιλογή για να δημιουργήσετε όρια ή για εδαφοκάλυψη. Τα άνθη του έχουν αποχρώσεις του ροζ και του πορτοκαλί, ενώ η ποικιλία atrosanguineus διαθέτει σκούρα κόκκινα άνθη, που μυρίζουν σοκολάτα!! Το cosmos διατηρεί το φύλλωμά του, εκτός του χειμώνα, ενώ όσο κόβετε τα ξερά λουλούδια τόσο ενισχύετε την ανθοφορία του (από Μάη μέχρι τις πρώτες παγωνιές). Στα θετικά του ανήκουν η γρήφορη ανάπτυξή του και το ότι δεν αρρωσταίνει! Θα το βρείτε σε σπόρους, οι οποίοι φυτεύονται τώρα.
Καμπανούλα (Campanula)
Φυσικά τα είδη της καμπανούλας είναι αμέτρητα, αλλά εμείς θα περιγράψουμε τα κύρια χαρακτηριστικά τους. Αγαπούν τον ήλιο, αλλά ευδoκημούν και σε μερική σκιά. Θέλουν γόνικο έδαφος και καλά στραγγιζόμενο, ενώ αναπτύσσονται γρήγορα. Ανθίζουν από τον Μάη ως τον Σεπτέμβρη και συνήθως τα χρώματα των λουλουδιών είναι λευκά, μώβ, βιολετί, ρόζ. Ανάλογα με την ποικιλία, κάποια φυτά φτάνουν και τα 70-80 εκατοστά, γι' αυτό προτιμήστε να τα φυτέψετε πίσω από κοντύτερα φυτά. Η καμπανούλα αποτελεί κλασσικό λουλόυδι των αγροτικών κήπων της Αγγλίας και ταιριάζει με τα τριαντάφυλλα. Το φύλλωμά της προσβάλλεται από τα σαλιγκάρια, συνεπώς χρειάζεται παρακολούθηση. Την άνοιξη οι μίσχοι πρέπει να στηρίζονται με καλάμια προτού να ανθίσουν τα λουλούδια. Μικρά φυτά βρίσκουμε το Μαρτη και Απρίλη. Τώρα αναζητήστε σπόρους.
10 σχόλια:
Βρε βρε τα λουλουδάτα κορίτσια...τι όμορφα...εγώ μόνο τις καμπανούλες ξέρω..χαχα!!!Φιλιά!!!
Πόσο επίκαιρο θεματάκι... Χαμένη στο κηπάκι μου το τελευταίο διάστημα, που χρόνος για ανάρτηση... Χρόνος όμως για να μπω κλεφτά και να σας διαβάσω, υπάρχει πάντα!!! Πολύ ενδιαφέρον θέμα και όμορφες φώτος. Μπράβο κορίτσια!!!!
Μας γεμίσατε χρώματα πάλι! Μου άρεσε αυτό το σκουροκόκκινο που μυρίζει σοκολάτα. Δεν παχαίνει φαντάζομαι...
αχ σα να τα μύρισα ένα ένα...καλό απόγευμα κοριτσάκια μου!!!
Εμένα μου άρεσαν οι μπλε καμπανούλες πολύ!
Καλό απόγευμα κοριτσάκια, φιλιά!
Τι όμορφα τα λουλουδάκια σου Ευγενία μου...θα έλεγες μυρίζουν κιόλας...υπέροχα...
είναι γνωστή η λατρεία μου στα λουλούδια!ευχαριστούμε!
Τι όμορφη ανάρτηση!! Γεμίσαμε άνοιξη!! Είναι όλα τους πανέμορφα!! Τα έχω απολαύσει στον κήπο μου εκτός από το πρώτο που δεν το ξέρω καθόλου, οπότε σε ευχαριστώ εκτός των άλλων για το πολύτιμο μάθημα!! Να είσαι καλά!!
Τέλεια ανάρτηση!!! Μ'αρέσουν πολύ τα θέματα σας που αφορούν τον κήπο ή την βεράντα! Σας φιλώ!
Καλησπέρα σας😍αν έχουν "ξεραθεί"τα κλωνάρι μαζί με τις καμπανούλες υπάρχει σωτηρία για το φυτο;δυστυχώς δεν γνώριζα οτι δεν πρέπει να ποτίζεται πολύ και βάζει η γλάστρα καλη αποστράγγιση😥😥😥
Δημοσίευση σχολίου