Η μεταμόρφωση του ακάλυπτου της πολυκατοικίας μου έγινε για μένα μεγάλη πρόκληση φέτος. Η ιδέα μου ήρθε όταν άρχισα να επισκέπτομαι συχνότερα τον ακάλυπτο και κατάλαβα ότι η αδιαφορία των ενοίκων είχαν θέσει τον ακάλυπτο σε…συλλέκτη μανταλακιών, στυλών, μπαταριών, εσωρούχων, γλαστρών που κάποιοι είχαν πάψει να τις θέλουν στο διαμέρισμά τους… Έπειτα, σκέφτηκα ότι αυτή θα ήταν και μία δημιουργική δραστηριότητα, που θα συνδύαζε και φυσική άσκηση. Κι έτσι άρχισα το σχεδιασμό μου για τη μεταμόρφωση του ακάλυπτου σε μια όμορφη γωνιά, που θα μπορώ να απολαμβάνω όλο το χρόνο!
Το project αυτό θα ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας ώστε να βλέπουμε μαζί την εξέλιξή του και γιατί όχι, να σας παρασύρω κι εσάς σε μια παρόμοια εμπειρία. Και βέβαια, οι ιδέες μου δεν εφαρμόζονται μόνο στον ακάλυπτο. Φυτέψτε όπου διαθέτετε χώρο!
Βήμα 1: Συνθήκες ακάλυπτου και αναζήτηση πληροφοριών σχετικά με κήπους
Εφόσον εξασφάλισα προσβασιμότητα στον ακάλυπτο, έλεγξα τις συνθήκες που επικρατούσαν. Καλό χώμα, κάποια υπάρχοντα φυτά και δέντρα (άλλα σε καλή κατάσταση και άλλα όχι), βρύση με μακρύ λάστιχο και πολλά σκουπίδια.
Για να οργανώσω το project μου και να πετύχω ένα ωραίο αισθητικά αποτέλεσμα έπρεπε να βρω τιε κατάλληλες πληροφορίες. Πήγα σε ένα κεντρικό βιβλιοπωλείο και έψαξα στα ράφια για κήπους και κηποτεχνία. Η αλήθεια είναι ότι σπουδαίες, ελληνικές εκδόσεις δεν υπάρχουν, σε αντίθεση με τις ξένες, όπου η κηπουρική είναι χόμπι εδώ και χρόνια.
Διάλεξα το βιβλίο “Gardening step by step” των εκδόσεων DK (26, 00 ευρώ) γιατί μου φάνηκε επιστημονικό, έγκυρο, πλήρες και κατατοπιστικό για ένα αρχάριο σαν κι εμένα. (εδώ μπορείτε να του ρίξετε μια ματιά http://www.dorlingkindersley-uk.co.uk/nf/Book/BookDisplay/0,,9781405353816,00.html?strSrchSql=gardening+step+by+step/RHS_Gardening_Step_by_Step)
Η αλήθεια είναι ότι η ίδια έκδοση υπήρχε και στα ελληνικά, όμως έλειπαν οι μισές σελίδες και ήταν πιο ακριβό!
Μετά άρχισε η μελέτη. Άπειρες πληροφορίες σχετικά με το ύφος ενός κήπου, τα φυτά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, το πότισμα, το κλάδεμα, τις αρρώστιες, κλπ. Αρχικώς παρατήρησα τα εξής:
- τον κήπος δε τον βλέπει πολύς ήλιος, οπότε έπρεπε να επιλέξω φυτά για μερική σκιά
- δεν μπορώ να αφιερώσω πολύ χρόνο στη φροντίδα του κήπου γιατί είμαι ένα εργαζόμενο, πολυάσχολο κορίτσι
- δεν μπορώ να διαθέσω πάρα πολλά λεφτά για τον κήπο
Έτσι, αποφάσισα να φυτέψω κυρίως βολβούς γιατί:
- δεν κοστίζουν πολύ
- τους φυτεύεις μια φορά και ανθίζουν κάθε χρόνο
- υπάρχει άπειρη ποικιλία για όλες τις εποχές
Βήμα 2: αναζήτηση βολβών
Οι βολβοί είναι είδος που μπορούμε να βρούμε εύκολα στο φυτώριο της γειτονιάς μας κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου. Συνήθως πωλούνται ανά τεμάχιο και η τιμή κυμαίνεται από 0,20 εως και 5,00 ευρώ ανάλογα με το είδος. Η χρωματική ποικιλία δε, είναι αδιαμφισβήτητη. Στην Αθηνάς κι Ευρυπίδου (κέντρο) θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε κλασσικά είδη και καλύτερες τιμές από τα κατά τόπους φυτώρια. Εγώ αρχικώς αγόρασα:
- νεραγκούλες
- ανεμώνες
- υάκινθους
- ίριδες
- τουλίπες
- κυκλάμινα
- νάρκισσους
- frittalaria
Ωστόσο, επηρεασμένη από το βιβλίο που διάβασα, θέλησα να προμηθευτώ και πιο σπάνιους βολβούς. Γι’ αυτό και βρήκα στο ιντερνέτ την παρακάτω ολλανδική ιστοσελίδα: http://www.debloembol.nl/content/index_en.html ,η οποία αποστέλλει προϊόντα και στην Ελλάδα μέσα σε τέσσερεις περίπου εβδομάδες.
Το συγκεκριμένο site, πέρα από την ποικιλία που διαθέτει, έχει κατατοπιστικές πληροφορίες για κάθε είδος: επιστημονική ονομασία, περίοδο φύτευσης και άνθισης, τρόπο φύτευσης, απαιτήσεις σε νερό και ήλιο. Εν τω μεταξύ οι τιμές είναι πολύ προσιτές και αξίζει τον κόπο να ξοδέψεις λίγα ευρώ παραπάνω για κάτι διαφορετικό.
Εγώ σας δείχνω τι επέλεξα ώστε ο κήπος να είναι ανθισμένος όλο το χρόνο.
Εντωμεταξύ, μέχρι να παραλάβω τους βολβούς ετοίμασα καρτελάκια με την εικόνα και τις πληροφορίες για κάθε είδος, τα πλαστικοποίησα και τα στήριξα με συρραπτικό πάνω σε ξυλάκια για σουβλάκια. Σκοπός μου ήταν να τοποθετήσω τα ταμπελάκια στα σημεία που θα φυτεύω τους βολβούς ώστε να ξέρω, σε ποια σημεία έχω φυτέψει τι.
Σε περίπτωση που δεν εμπιστεύεστε το διαδίκτυο ή βαριέστε την όλη αναμονή, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο Praktiker, που έχει κάποιους ενδιαφέροντες βολβούς σαν και αυτούς που παρήγγειλα εγώ. Οι τιμές ποικίλουν και ίσως τελικώς πληρώσετε και κάτι παραπάνω!
Βήμα 3: προετοιμασία ακάλυπτου
Μέχρι να παραλάβω το πακέτο μου από την Ολλανδία δουλειά μου ήταν να καθαρίσω το χώρο του ακάλυπτου από τα σκουπίδια. Φόρεσα γάντια, πήρα μαύρες σακούλες και άρχισα να πετάω άχρηστα αντικειμενα. Μετά ξερίζωσα όλα τα ξεραμένα λουλούδια και κλάδεψα τα δέντρα, τα οποία είχαν παραψηλώσει και σκίαζαν όλο το χώρο. Για το κλάδεμα των δέντρων χρειάστηκα:
-κλαδευτήρι
-πριόνι
-σκάλα
-γάντια (για να μην κάνουν καντήλες οι παλάμες)
-βοηθό για να μου κρατάει τη σκάλα!
-σακούλες σκουπιδιών
Το κλάδεμα ήταν κάπως κουραστικό. Έκοψα όλα τα κλαδιά που πετάγονταν δεξιά κι αριστερά και προσπάθησα να δώσω στο φύλλωμα ένα ομοιόμορφο σχήμα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του βιβλίου. Μετά πέταξα όλα τα κομμένα κλαδιά και πήρα μια τσουγκράνα και συνέλλεξα τα πεσμένα φύλλα. Στο τέλος το αποτέλεσμα με αποζημίωσε και με ώθησε να συνεχίσω με μεγαλύτερο πάθος.
Άλλο ένα πρόβλημα ήταν ότι ο κήπος δεν είχε ξεχορταριαστεί και σκαλιστεί για πάνω από μία δεκαετία. Έτσι, φορώντας και πάλι τα γάντια σκάλισα σιγά σιγά όλο τον κήπο. Αυτό μου πήρε τρεις με τέσσερεις μέρες, γιατί το έκανα σταδιακά. Ευτυχώ που εκείνες τις μέρες είχε βρέξει λιγάκι και το χώμα ήταν πιο μαλακό. Το τελικό αποτέλεσμα του συμμαζέματος του κήπου είναι αυτό της φωτογραφίας.
1 σχόλιο:
καλησπερα κοριτσια!! πολυ πολυ καλη η ιδεα σας για το blog!!σημερα το πετυχα και εχω περασει ωρες διαβαζοντας το!! η ζωη εδω στην ολλανδια ειναι τοσοοοοοοοοο βαρετη που ειπα να αρχισω τα σχεδια για τη βεραντα μου στη κρητη απο τωρα για να τα κανω πραξη το καλοκαιρι!
ψαχνω καιρο τωρα και εχω βρει αυτο http://www.ftiaxno.gr/ αξιζει!!
οι ιδεες σας ειναι πολυ ωραιες και εξυπνες!!
θα σας ελεγα να Σκεφτείτε να κανεντε κομπστοποιηση! την αρχισα περυσι και δεν φανταζεστε ποσοοοοοο αποδοτικη και οικολογικη ειναι!!!
keep up!!
Δημοσίευση σχολίου