Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΡΟΔΙ, ΕΝΑ ΦΡΟΥΤΟ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΣΑΣ!


Χίλιοι μύριοι καλογέροι σε ένα ράσο τυλιγμένοι, τι είναι; Το Ρόδι..

Το ρόδι, θεωρείται παραδοσιακά το φρούτο που φέρνει καλοτυχία, ευγονία και αφθονία αγαθών στο σπίτι μας, ενώ στην αρχαία Ελλάδα θεωρούταν το φρούτο της

γονιμότητας.



Αυτή την εποχή θα βρείτε τα ρόδια στη λαϊκή ή το μανάβικό σας στην καλύτερή τους φάση! Ροδοκόκκινες, γευστικές και πλούσιες σε διατροφική αξία οι χάντρες του ροδιού, ξέρουν να φυλάγονται ερμητικά μέσα

στο σκληρό περίβλημά τους. Κι η δυσκολία στο καθάρισμά τους μπορεί να αποτελεί και τον κυριότερο λόγο που δε τα χρησιμοποιούμε πλέον ιδιαίτερα στην καθημερινή διατροφή μας, όμως οι ευεργετικές και θεραπευτικές τους ιδιότητες έχουν αναγνωριστεί από την αρχαιότητα.

Το υψηλό επίπεδο των αντιοξειδωτικών, μεταξύ και αυτών η βιταμίνη C, στον χυμό ροδιού έχει φανεί πως προστατεύει από την δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και κατ' επέκταση από καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και άλλες παθήσεις.

Επιπλέον, ο χυμός του ροδιού έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα πολυφαινολών από ότι το κόκκινο κρασί, το πράσινο τσάι, το χυμό πορτοκαλιού, το σταφύλι και το γρέιπφρουτ.

Σε αυτές τις ουσίες οφείλεται και η αντιγηραντική δράση του ροδιού.

Ο καρπός ροδιού είναι ιδιαίτερα χαμηλός θερμιδικά (68 θερμίδες σε 100 γρ. καρπού) και ιδιαίτερα πλούσιος σε υδατάνθρακες και κάλιο.

Σημαντική φαίνεται να είναι και η δράση του ροδιού στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η χρήση του ροδιού δεν περιορίζεται μόνο ως φρούτο, αλλά και ως χυμός, ή βάση για είδη ζαχαροπλαστικής και φαρμακευτικά σκευάσματα. Στη μαγειρική, το ρόδι χρησιμοποιείται ως ωμό ή αποξηραμένο φρούτο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί μεμονωμένα ή να συνοδεύσει κρύα πιάτα και σαλάτες.

Στα ράφια των καταστημάτων ο καταναλωτής μπορεί να βρει αρκετά προϊόντα παράγωγα μεταποίησης του ροδιού. Πέραν του χυμού, ο οποίος είναι και ο πιο δημοφιλής στους καταναλωτές χάριν των αντιοξειδωτικών του
χαρακτηριστικών, υπάρχουν διαθέσιμα προϊόντα όπως μαρμέλαδα, σιρόπι (γρεναδίνη), πάστα, ξίδι, και αλκοολούχα ποτά.

Προσθέστε, λοιπόν, στη διατροφή σας το ρόδι, είτε απολαμβάνοντάς απλά τους σπόρους του σα φρούτο, παρασκευάζοντας τις συνταγές που ακολουθούν και αφορούν στην τέρψη του ουρανίσκο μας, μια μάσκα ομορφιάς και ένα αφέψημα με θεραπευτική δράση!


ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ

Σαλάτα με Ρόδι

(για 6 άτομα)


Φύλλα από μαρούλι, σαλάτα, ρόκα, σταμναγκάθι, τρυφερά φύλλα σπανακιού

(δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε από όλα τα είδη)

1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα

10 ξερά σύκα κομμένα σε κυβάκια

3 κουταλιές σούπας σπόρους ροδιού

1 μύλο πράσινο

Χυμό λεμονιού

250 γρ. ανθότυρο (ή ρικότα, ή παρμεζάνα)


Για το dressing:

1/3 φλυτζανιού ελαιόλαδο

1/2 φλυτζάνι ξίδι βαλσαμικό

3 κουταλιές σούπας χυμό ροδιού

1 κουταλιά της σούπας μέλι

Αλάτι, πιπέρι


-Πλένετε καλά τα φύλλα, τα στραγγίζετε πολύ καλά και τα κόβετε σε μια σαλατιέρα με το χέρι

-Καθαρίζετε το μήλο και το κόβετε σε κύβους. Το ραντίζετε με χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει.

-Προσθέτετε στη σαλατιέρα τα καρύδια, τα σύκα και το ανθότυρο σε κομμάτια μπουκιάς (προαιρετικό) και ανακατεύετε.

-Ζεσταίνετε το μέλι για να γίνει ρευστό (απλά να ζεσταθεί, όχι να βράσει) και το ανακατεύετε πολύ καλά σε ένα μπολ με το χυμό ροδιού, το ξίδι και το αλατοπίπερο. Περιχύνετε τη σαλάτα και ανακατεύετε. Σερβίρετε γαρνίροντας από πάνω με σποράκια ροδιού.


Λικέρ Ρόδι

(το βρήκα εδώ:http://www.sintagespareas.gr/sintages/liker-rodi.html)

Βασική αναλογία:

- 4 φλυντζ. Σπόροι Ροδιού

- 4 φλυντζ. Κονιάκ

- 4 φλυντζ. Ζάχαρη *

-2 Ξύλα Κανέλας

-3 Σπόροι Γαρύφαλλο

*(μπορείτε να προσθέσετε και λιγότερη ζάχαρη, εάν δεν θέλετε να είναι πάρα πολύ γλυκό)

Μετράμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ και τη ζάχαρη σε φλυτζάνι. Ένα φλυτζάνι σπόρους ροδιού αντιστοιχεί σε ενα φλυτζάνι κονιάκ και σε ένα φλυτζάνι ζάχαρη. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους σπόρους απο τα ρόδια, το κονιάκ, τη ζάχαρη, τα ξύλα κανέλας και τα γαρύφαλλα. Βάζουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά, ανακατεύουμε και μόλις αρχίσει να βράζει βγάζουμε τη κατσαρόλα απο τη φωτιά. Αφήνουμε όλα τα υλικά μέσα. Σκεπάζουμε τη κατσαρόλα με το καπάκι της και την αφήνουμε για 24 ωρες. Μόλις περάσουν οι 24 ώρες περνάμε από τουλπάνι και μετά περνάμε απο χαρτί καφέ φίλτρου. Εάν δεν έχουμε τουλουπάνι, σουρώστε το σε σουρωτήρι του τσαγιού.Τοποθετούμε σε μπουκάλια και το λικέρ είναι έτοιμο!


Φρουτοποτό!

250 γρ. φυσικό χυμό πορτοκάλι

50 γρ χυμό ρόδι

50 γρ.χυμό μήλου

50 γρ. χυμό λεμονιού

100 γρ. βότκα

Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα μπολ και βάζουμε το ποτό σε γυάλινο μπουκάλι ή κανάτα και αφήνουμε στο ψυγείο για 1/2 ωρίτσα. Και μετά, απολαύστε το....


ΣΥΝΤΑΓΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ

Μάσκα

Χυμό από 1/2 ρόδι

1 κουταλάκι γλυκού ελαιόλαδο

1 " " μέλι

3 κουταλιές σούπας βρώμη.


Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπλέντερ και απλώνουμε στο πρόσωπο για 15'. Ξεπλένουμε με νερό.


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Από τη μικρή έρευνα που έκανα για το ρόδι στο διαδύκτιο και βιβλία μαγειρικής, φαίνεται πως είναι αδιαμφησβητητη η επίδραση στο εντερικό σύστημα.

Εδώ http://www.vita.gr/html/ent/834/ent.7834.asp βρήκα, εκτός από μια εκτενή αναφορά στο ρόδι και τις ιδιότητές του, κι ένα αξιοσημείωτο αφέψημα από φλούδες ροδιού.

Αφέψημα:

Σε 1 λίτρο βραστό νερό, ρίχνετε 1 φλιτζάνι φλούδα ροδιού και βράζετε για 3΄. Περιμένετε να κρυώσει και σουρώνετε. Μπορείτε να πίνετε 1 ποτηράκι 10΄ πριν από το φαγητό για 15 ημέρες. Το ρόδι συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.

Ενναλακτικά:

Αποξηραίνουμε τις φλύδες του ροδιού και τις φυλάμε σε ένα βαζάκι. Βράζουμε 3-4 λεπτά το ένα τέταρτο της φλύδας ενός ροδιού και πίνουμε το ζουμί όταν κρυώσει. Χρησιμοποιήστε το σα φάρμακο για τη διάρροια πάσης φύσεως... Είναι πικρόστυφο, αλλά εγγυημένο σε αποτέλεσμα!


Δεν υπάρχουν σχόλια: