Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ: ΘΥΜΑΡΙ

Πρόκειται για αρωματικό και ανθεκτικό θάμνο, που φτάνει τα 30 εκατοστά

και ανθίζει τον Ιούνιο και Ιούλιο. Ευδοκιμεί στη μεσογειακή Ευρώπη

και σε περιοχές της Ασίας, ενώ καλλιεργείται στη Β. Αμερική.

Στην Ελλάδα είναι γνωστές αρκετές ποικιλίες του, όπως οι εξής:


  • αγριοθυμάρι: βρίσκεται σε βραχώδεις και ορεινές περιοχές της Ηπειρωτικής Ελλάδας.
  • χαμοθρούμπι: το συναντάμε στις πεδινές περιοχές και τα λιβάδια της Μακεδονίας και της Θράκης.
  • σμάρι: φύεται στην Αττική, την Αχαΐα, την Κόρινθο και τον Όλυμπο.

Το θυμάρι είναι μελισσοτροφικό φυτό, από το οποίο παράγεται εξαιρετικό μέλι, ενώ χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και την οδοντιατρική ευρέως, χάρη στην αντιμικροβιακή και αντισηπτική δράση του. Στη μαγειρική χρησιμοποιείται είτε φρέσκο είτε ξερό. Διαθέτει δυνατή κι ελαφρώς καυστική γεύση και συνδυάζεται ωραία με ψητό ψάρι, λουκάνικα, κυνήγι και κρεμώδη τυριά.

Χάρη στις ιδιότητές του βοηθάει στην αντιμετώπιση εντερικών και στομαχικών προβλημάτων, του βήχα, του συναχιού και της γρίπης. Τέλος, τονώνει το πνεύμα και καταπολεμά το άγχος.

Αφέψημα θυμαριού

Σε ένα μπρίκι με νερό ρίχνω 1 κουταλάκι του γλυκού ξερά φύλλα θυμαριού. Μόλις αρχίζει να βράζει το αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω για 10 λεπτά. Μετά σουρώνω το αφέψημα και το πίνω ζεστό.

Το αφέψημα μπορώ να το χρησιμοποιήσω για να γαργάρες σε περίπτωση ερεθισμένων αμυγδαλών.

Επίσης, μπορώ να πιώ ως ρόφημα προσθέτοντας μια κουταλιά μέλι.

Λουτρό για χαλάρωση και ρευματοπάθειες

Βράζω 100γρ αποξηραμένο θυμάρι σε 1 λίτρο νερό. Το σουρώνω και το ρίχνω στο νερό της μπανιέρας.

Συμβουλή: στις συνταγές με θυμάρι η αναλογία ξερού και φρέσκου θυμαριού είναι 1 προς 3. Δηλαδή ένα κουταλάκι ξερό θυμάρι ισοδυναμεί με 3 κουταλάκια φρέσκου. Αυτό συμβαίνει, γιατί γενικώς τα αποξηραμένα βότανα έχουν συμπυκνώσει τις ουσίες και τα έλαιά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: