Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

ΠΕΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ

ή αλλιώς ...pesto alla genovese!

Το πέστο σίγουρα έχει γίνει αδιαμφισβήτητα μέρος των διατροφικών μας συνηθειών και όλοι μας το έχουμε γευτεί και εξυμνήσει κατά καιρούς. Είναι ένα τόσο δημοφιλές καρύκευμα που γύρω του υπάρχει ένας ολόκληρος μύθος και μια διαμάχη ανάμεσα σε παραδοσιακούς της γεύσης και σε μοντερνιστές: περιλαμβάνει η αυθεντική συνταγή κουκουνάρι ή όχι, πρέπει να πλένονται τα φύλλα του βασιλικού ή χαλάει η γευση…; Σε ένα όμως όλοι συμφωνούν: η χρήση μεταλλικών στοιχείων και μπλέντερ στην παρασκευή του αλλοιώνουν τη γεύση του, ενώ το ετοιματζίδικο δεν είναι πάντα κα το ποιοτικότερο. Εμείς σας παραθέτουμε μια βέρα, ιταλική συνταγή, κατευθείαν από τη Γένοβα και σας προτείνουμε να την παρασκευάσετε σε γουδί.

Υλικά:

1 ματσάκι φρέσκο βασιλικό

1 σκελίδα σκόρδο

20 γρ. ή 2 κουταλιές της σούπας κουκουνάρι

1 πρέζα χοντρό αλάτι

1/3 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο πεκορίνο (πρόβειο, σκληρό τυρί)

1/3 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα

2, 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Παρασκευή:

Πλένουμε το βασιλικό και τον σκουπίζουμε να φύγουν τα νερά. Τον βάζουμε στο γουδί μαζί με το σκόρδο, το κουκουνάρι και το αλάτι και αρχίζουμε να κοπανάμε με το γουδοχέρι. Σιγά σιγά προσθέτουμε και τα τυριά. Δουλεύουμε το μείγμα μέχρι να αρχίσει να γίνεται μια πάστα. Τέλος, προσθέτουμε αργά αργά το λάδι και δουλεύουμε ωσότου το μείγμα μας γίνει κρεμώδες. Φυλάμε το μείγμα μας σε αποστειρωμένο βαζάκι στο ψυγείο μας. Και για να μη μας μουχλιάσει, ρίχνουμε λίγο λάδι από πάνω.

Συνταγή: Ζυμαρικά με πέστο

Αν δεν ξέρετε πώς να χρησιμοποιήσετε το πέστο, μια ωραία κι εύκολη ιδέα είναι η εξής: βράστε ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Θα σας έλεγα να προτιμήσετε ταλιατέλες ή λινγκουίνι που ταιριάζουν πολύ. Αφού τα σουρώσετε προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας πέστο για κάθε μερίδα. Ανακατέψτε και σερβίρετε. Έτσι απλά!!


Παραλλαγή: ζυμαρικά με πέστο και μύδια

500 γρ. μύδια με κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)

1 σκελίδα σκόρδο σε φέτες

1 ποτηράκι λευκό κρασί

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

2 χούφτες μαϊντανό κομμένο

Πέστο


Βράστε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, σουρώστε τα και αφήστε τα στην άκρη . Εν τω μεταξύ σε ένα βαθύ τηγάνι ζεστάνετε λίγο λάδι και σοτάρετε για 1 λεπτό το σκόρδο. Μετά προσθέστε τα μύδια, σκεπάστε το τηγάνι με καπάκι και αφήστε τα να αχνιστούν για 1 λεπτό. Μετά αφαιρέστε το καπάκι και περιχύστε τα μύδια με το κρασί. Αλατοπιπερώστε, προσθέστε το βούτυρο και το μαϊντανό και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε τα μακαρόνια στο τηγάνι,ανακατέψτε και προσθέστε λίγες γενναιόδωρες κουταλιές πεστο. Μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή έτοιμη για σερβίρισμα.


Καλή όρεξη!



Δεν υπάρχουν σχόλια: