Κυριακή 24 Αυγούστου 2025

Συντηρούμε ροδάκινα σε ξύδι και ζάχαρη (pickled peaches)

Γεια χαρά σε όλους σας!

Λίγο προτού φύγουμε για τις διακοπές μας μεριμνήσαμε ν' αξιοποιήσουμε ό,τι είχε να μας προσφέρει ο κήπος μας, μιας και τα ζαρζαβατικά μας επρόκειτο να ξεραθούν λόγω έλλειψης ποτίσματος. Σίγουρα δε μας ήταν ευχάριστο, αλλά επειδή πέρσι είχαμε περιορίσει κατά πολύ τις διακοπές μας για χάρη του κήπου (δε διαθέτουμε αυτόματο σύστημα ποτίσματος) φέτος φυτέψαμε πολύ λιγότερα φυτά για να μη μας πέσει πολύ άσχημα ο επερχόμενος μαρασμός τους. 

Δεν μπορώ να πω, τα περισσότερα φυτά είχαν ήδη περάσει την παραγωγική τους φάση και βρίσκονταν πλέον σε φθίνουσα πορεία. Ωστόσο, οι ντοματούλες μας -που ήταν και πολλές- ήταν ακόμη πράσινες και μόνο λίγες είχαν αρχίσει δειλά δειλά να παίρνουν κόκκινο χρώμα. 

Τα δε ροδάκινά μας είχαν πια ωριμάσει για τα καλά. Έτσι, μέσα σε δυο μέρες μαζέψαμε ό,τι μπορούσαμε ν' αξιοποιήσουμε και το μετασχηματίσαμε για να το συντηρήσουμε για το χειμώνα. Οι ντομάτες μπήκαν σε βάζα με λάδι και ξύδι, ακολουθώντας την πετυχημένη συνταγή που σας παρουσιάσαμε πέρσι και πολλά από τα ροδάκινα προορίστηκαν για μαρμελάδα και για να συντηρηθούν σε ζάχαρη και ξύδι. Δοκιμάσαμε για πρώτη φορά αυτή τη συνταγή και τα ροδάκινα έγιναν ανάρπαστα! Αν σας ξενίζει η ιδέα, φέρτε στο μυαλό σας τις μεξικάνικες σαλάτες που σερβίρονται στα εστιατόρια και που περιέχουν αυτά τα δροσερά, γλυκόξινα κομμάτια ροδάκινου. Τέτοια ακριβώς φτιάξαμε κι εμείς κι αν σας ενθουσιάζει η ιδέα, ορίστε και η συνταγή.   

Υλικά για 2 μεγάλα βάζα

1 κιλό ροδάκινα (όχι πολύ ώριμα)

300 μλ. μηλόξυδο ή λευκό ξύδι

400 γρ. λευκή ζάχαρη

25 γρ. φρέσκο τζίντζερ καθαρισμενο και κομμένο σε φέτες

5 εκ. ξυλάκι κανέλας

1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε κόκκους

1 κουτ. γλυκού καρφάκια γαρύφαλλου

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα ροδάκινα και τα κόβουμε στη μέση, πετώντας τα κουκούτσια. 

Προαιρετικά, μπορούμε να τα ξεφλουδίσουμε ακολουθώντας και την τεχνική για τις ντομάτες: χαράσσουμε ένα σταυρό στον πάτο κάθε φρούτου, τα αποθέτουμε λίγα λίγα σε κατσαρόλα με βραστό νερό για ένα λεπτό και μετά τα μεταφέρουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε μπολ με παγωμένο νερό. Έπειτα,  τα αφαιρούμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι. Τραβάμε τις φλούδες που θεωρητικά αφαιρούνται πιο εύκολα με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. 

Παίρνουμε κάθε κομμάτι ροδάκινου και του καρφώνουμε 2-3 καρφάκια γαρύφαλλου. 

Αρχίζουμε τη διαδικασία αποστείρωσης των βάζων μας.   


Βάζουμε σε φαρδιά κατσαρόλα το ξύδι, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, την κανέλα και το μπαχάρι, ανάβουμε τη φωτιά σε χαμηλή ένταση κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μετά αυξάνουμε την ένταση μέχρι ν' αρχίσει ο βρασμός. 

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ροδάκινα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και βράζουμε τα φρούτα για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Σβήνουμε τη φωτιά κι αποσύρουμε την κατσαρόλα. 

Τοποθετούμε τα κομμάτια ροδάκινου προσεχτικά μέσα στα ζεστά βάζα συμπιέζοντάς τα όσο καλύτερα μπορούμε, αλλά χωρίς να τα σπάσουμε και τα γεμίζουμε μέχρι πάνω.

Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά σε δυνατή ένταση και βράζουμε το μίγμα του ξυδιού-ζάχαρης-μπαχαρικών για 5 λεπτά.

Σβήνουμε τη φωτιά κι αποσύρουμε την κατσαρόλα. Με μια κουτάλα περιχύνουμε το μείγμα μέσα στα βάζα μας μέχρι πάνω ώστε να καλυφθούν πλήρως τα ροδάκινα. Με ένα καθαρό μαχαίρι κουνάμε λίγο τα ροδάκινα από τα τοιχώματα των βάζων με σκοπό ν' απεγκλωβιστεί αέρας και να πάει το σιρόπι παντού. Καπακώνουμε σφιχτά τα βάζα με τα καθαρά καπάκια τους και τ' αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. 

Θεωρητικά η εμφιάλωσή μας έχει πετύχει αν το κέντρο από τα καπάκια έχει τραβηχτεί προς τα κάτω και δημιουργείται ένα ανεπαίσθητο βαθούλωμα. Κάποια καπάκια διαθέτουν και τον ειδικό σχεδιασμό. Άλλος τρόπος για να το καταλάβουμε είναι όταν προσπαθήσουμε να ξεβιδώσουμε το καπάκι και βλέπουμε ότι χρειάζεται να βάλουμε παραπάνω δύναμη από τη συνηθισμένο. Προσοχή, μη βάλετε αυτή την παραπάνω δύναμη, γιατί θα ανοίξετε το βάζο και θα χαλάστε την εμφιάλωση, η οποία θα προσφέρει την "παράταση ζωής" στα ροδάκινα. 

Αφού κρυώσουν τα βάζα, κολλάμε τις αντίστοιχες ετικέτες και τα φυλάσσουμε σε σκιερό μέρος. Ανοίγουμε τα βάζα προς κατανάλωση αφού περάσει το ελάχιστο ένας μήνας. Άπαξ και τ' ανοίξουμε, συντηρούμε στο ψυγείο. Καταναλώνουμε τα ροδάκινά μας εντός ενός έτους.   


Τί λέτε, θα τη δοκιμάστε αυτή την πρωτότυπη συνταγή για τα ελληνικά δεδομένα; 

Καλή συνέχεια διακοπών να έχετε, 

Ευγενία


  

1 σχόλιο:

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Καλησπέρα κορίτσια!
Τί ωραία συνταγή!
Λέω να την δοκιμάσω κι ας μην έχω ροδακινιές, θα αγοράσω.
Μου αρέσει η ιδέα της γλυκόξινης σαλάτας.
Πολλά φιλιά.