Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Κονσερβοποιητής πίεσης (pressure canner): το ασφαλές εργαλείο για εμφιάλωση και κονσερβοποίηση τροφίμων.

Γεια σας καλοί μας φίλοι!

Κατά καιρούς σας έχουμε παρουσιάσει τις απόπειρες που έχουμε κάνει για να συντηρήσουμε τρόφιμα και τους λόγους για τους οποίους αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε με την οικιακή κονσερβοποίηση και συντήρηση τροφίμων. Σήμερα, με αφορμή το νέο μας απόκτημα, τον κονσερβοποιητή πίεσης, θα σας παρουσιάσουμε κάποια σημεία κλειδιά για σωστή και ασφαλή
συντήρηση τροφίμων.

ο κονσερβοποιητής πίεσης διαφέρει από τη χύτρα ταχύτητας,
γιατί διαθέτει μανόμετρο


Αρχίζοντας με τις βασικές τεχνικές συντήρησης των τροφίμων θα διαπιστώσετε ότι όλοι μας μοιραία έχουμε συντηρήσει τρόφιμα ακόμη κι αν δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Οι τεχνικές είναι:
-Αποξήρανση (φρούτων, αρωματικών βοτάνων, κρεάτων, μανιταριών, γαρίδων, κ.α.)
-Αλιπάστωση (παστές αντούγιες και μπακαλιάρος, ελιές, κάπαρη, κ.α.)

-Κάπνιση (καπνιστός σολομός και ρέγγες, αλλαντικά, κ.α.)
-Λουκάνικα
-Οξέωση (τουρσιά, κ.α.)
-Ζύμωση (ζάουερκράουτ, κ.α.)
-Ζάχαρη (μαρμελάδες, κομπόστες, τσάντεϊ, κ.α.)
-Αλκοόλ (φρούτα σε αλκοόλ, κ.α.)

-Εμφιάλωση και κονσερβοποίηση (σούπες, κομπόστες, κ.α.)
-Εξώθηση αέρα (πατέ, aspic, κ.α.)
-Κατάψυξη (κατεψυγμένα φρούτα, λαχανικά, κ.α.)

Χρησιμοποιώντας σωστά τις παραπάνω μεθόδους, ουσιαστικά καταφέρνουμε να περιορίσουμε ή και να καταπολεμήσουμε τέσσερεις μικοοργανισμούς, που από ένα σημείο και μετά γίνονται επικίνδυνοι για εμάς: τα ένζυμα, τα βακτήρια, τους μύκητες και τη μαγιά.

Για κάθε τρόφιμο υπάρχουν αρκετές μέθοδοι συντήρησης, σύμφωνα με το αποτέλεσμα που μας ενδιαφέρει. Για την εμφιάλωση και κονσερβοποίηση τροφίμων απαίτειται ο κονσερβοποιητής πίεσης (pressure canner) η χρήση του οποίου εγγυάται την ασφαλή συντήρηση τροφίμων με χαμηλή οξύτητα (ψάρια, κρέας, γαλακτοκομικά, κ.α). Αυτό που ουσιαστικά επιτυγχάνεται είναι να αποτραπεί η ανάπτυξη του clostridium botulinum, άχρωμου και άοσμου κλωστρήδιου, που αν καταναλωθεί ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να αποβεί μοιραίο. Η καταστροφή του κλωστρηδίου δεν επιτυγχάνεται στους 100 βαθμούς Κελσίου ( απλός βρασμός νερού), αλλά απαιτεί υψηλότερες θερμοκρασίες. Για να συμβεί αυτό είναι αναγκαίο το νερό να βράζει υπό τεχνητώς αυξημένη πίεση, συνεπώς με τη χρήση του κονσερβοποιητή πίεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρόφιμα με υψηλή οξύτητα μπορούν να συντηρηθούν και με την κονσερβοποίηση βρασμού. Εδώ, απαραίτητο εργαλείο είναι μια πολύ ψηλή κατσαρόλα, ώστε
να χωράει αρκετό νερό για να καλύψει τα βαζάκια.

Εμείς μέχρι τώρα χρησιμοποιούσαμε την κονσερβοποίηση βρασμού για τη συντήρηση BBQ sauce, ketchup, μαρμελάδας, τοματοχυμού κ.α. και αποφασίσαμε να αποκτήσουμε εναν κονσερβοποιητή πίεσης για να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Πρόσωπο κλειδί υπήρξε η καλή μας φίλη Γεωργία που μας τον έστειλε πακέτο από την Αμερική. Τις προάλλες τον εγκαινιάσαμε και εμφιαλώσαμε μαρμελάδα λεμονιού και μανιτάρια με την τεχνική της κονσερβοποίησης βρασμού. Πράγματι, επειδή είναι τεράστια η κατσαρόλα τα βαζάκια μας χωρέσανε με την άνεσή τους, δεν χρειάστηκε να κάνουμε καμία αλχημεία για να καλυφθούν όλα με νερό και ούτε καήκανε τα χέρια μας με τα ειδικά εργαλεία που αγοράσαμε για την αποστείρωση των βάζων και την εμφιάλωση των τροφίμων!


Παρακάτω σας δείχνουμε συνοπτικά τη διαδικασία που ακολουθήσαμε για να εμφιαλώσουμε μανιτάρια σε ξύδι και ζάχαρη.ψιλοκόψαμε τα υλικά μας...

ετοιμάσαμε το "ζωμό" με ξύδι, ζάχαρη και μυρωδικά...


εμφιαλώσαμε σε βαζάκια, καπακώσαμε και τα βράσαμε για 20'.
Με τον τρόπο αυτό εξουδετερώσαμε ή περιορίσαμε τους βλαβερούς μικροοργανισμούς
και καταφέραμε να σφραγίσουμε αεροστεγώς τα βάζα μας.

Επίσης, δοκιμάσαμε και μια νέα συνταγή, μαρμελάδα λεμόνι, στην οποία η Γεωργία έδειξε αμέσως την προτίμησή της. Εμείς, λοιπόν με τη σειρά μας θα της την αφιερώσουμε και θα την ονομάσουμε "Sweet Georgia"!"Sweet Georgia"
μαρμελάδα λεμόνι με κομμάτια φλούδας λεμονιού

Ελπίζουμε να βρήκατε ενδιαφέρον το θέμα και αν σας ενδιαφέρει μπορούμε να παρουσιάσουμε εκτενέστερα τη μέθοδο κονσερβοποίησης βρασμού, στην οποία δεν είναι απαραίτητος ο κονσερβοποιητής πίεσης.


45 σχόλια:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Με γεια το νέο απόκτημα, αδερφούλα! Ήδη μας έχεις ξετρελάνει με τις νοστιμιές που φτιάχνεις...τώρα και με τη βοήθεια του κονσερβοποιητή σου θα συντηρούνται με ασφάλεια για πολύύύ καιρό

para-kelsoscooks είπε...

Ποιός σε πιάνει τώρα που απέκτησες τον κονσερβοποιητή.Περισσότερες παρασκευές και περισσότερες νοστιμιές.
Καλή Κυριακή.

Eυθυμία Κάρμη είπε...

Και βέβαια μας ενδιαφέρει η μέθοδος κονσερβοποίησης!!!!
Και βέβαια θα θέλαμε εκτενέστερα πληροφορίες, Ευγενία μου!!!!
Θα περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία και τα μυστικά σου ,που κατά καιρούς μας έχουν βοηθήσει πάρα πολύ!!!!!!

Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΘΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΠΝΙΣΤΑ....ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

myStickland είπε...

Πολύ χρήσιμο εργαλείο.Δεν γνώριζα οτι υπάρχει!
Φυσικά και θέλουμε περισσότερες πληροφορίες..και περισσότερες νοστιμιές!!

Φιλία είπε...

Κορίτσια, είσαστε φοβερές!!!!
Κι' αυτή η "Sweet Georgia" θα είναι τρέλα, ε; Ασφαλώς και θέλουμε περισσότερα για την κονσερβοποίηση!
Ευχαριστούμε
Καλή σας εβδομάδα

ΕΛΕΝΑ είπε...

Ευγενία μου πρώτη φορά ακούω γι αυτό το εργαλείο, πολύ ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρουσα και όλη η ανάρτησή σου για την κονσερβοποίηση!
Φιλάκια, καλή βδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

Προσοχή τα 20 λεπτά για τα μανιτάρια δεν είναι αρκετά. Ανάλογα με το ύψος από τη θάλασσα ρυθμίζουμε πίεση και χρόνο. Εγώ μένω σε περιοχή με υψόμετρο 60μ, και χρειάζεται 45 λεπτά με τη βαλβίδα στη δεύτερη θέση.
Υπάρχουν πολλές οδηγίες στο ιντερνετ

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Artcreators τα μανιτάρια τα εμφιαλωσαμε με την κονσερβοποιηση βρασμού χωρίς τη χρήση του κονσερβοποιητη πίεσης. Επίσης η προσέγγιση σε αυτή την ανάρτηση είναι γενική χωρίς να δίνουμε τεχνικες λεπτομερειες σχετικά με τη συνταγή. Είναι βέβαιο ότι υπάρχει εκτενής βιβλιογραφία σχετικά με τη συντηρηση των τροφίμων.

Ειρήνη από Πειραιά είπε...

Γειά σας "κορίτσια για σπίτι". Το αφιέρωμά σας για τον κονσερβοποιητή πίεσης είναι πολύ ενδιαφέρον. Εχω διαβάσει αρκετά γι' αυτόν στο ίντερνετ και έχω δει πολλά βιντεο για τη χρήση του. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι ανάλογο εδώ. Χρησιμοποιώ την μέθοδο κονσερβοποίησης με βρασμό και θα με ενδιέφερε να μάθω περισσότερα, αν είναι δυνατόν. Εφέτος, έχω κονσερβοποιήσει, αχλάδια κομπόστα, παστό χοιρινό και λουκάνικα φρανκφούρτης. Θα μου ήταν εξαιρετικά χρήσιμες επιπλέον πληροφορίες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Eυθυμία Κάρμη είπε...

Ευγενία μου, πέρασε από το σπιτάκι μου , σου έχω βραβειάκι!!!!!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Μη το δει ο άνδρας μου θα πάει να αγοράσει τέτοιο..κάνει κονσέρβες κάθε φαγητό που περισεύει και το τρώμε όταν δεν μαγειρεύουμε για κάποιο λόγο.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Καταπληκτική ιδέα αχτίδα . Ο σύζυγος το έχει προχωρήσει το θέμα!!

Gogo είπε...

Euge Eugeneia! Tora menei mono na dokimaso th "Sweet Georgia" gia na epivevaioso kai geystika to teleio optioko apotelesma :)
Kai se alla me ygeia loipon!

Kitchen Stories είπε...

Ευγενία πολλά συγχαρητήρια για όλη την ανάρτηση.
Απλά τέλεια!

Ζ.

olga είπε...

Αχ μα τι αλλό θα μας δείξεις? Με κάθε ανάρτηση όλο και σε θαυμάζω περισσότερο! Μπράβο στα χεράκια σου!

Δημιουργία είπε...

Απο τις πιο χρησιμες αναρτησεις,ευχαριστουμε.

Rena Christodoulou είπε...

ΜΑ ΤΙ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ!!!!!
ΚΙ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!!!
ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ!
ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητηρια για blog σου!Εχεις πολυ ωραια θεματα!Πολυ θα ηθελα την ακριβη συνταγη για τα μανιταρακια!!Συντομα θα παραγγειλω και εγω τον κονσερβοποιητη μου απο το εξωτερικο!(μαζευω χρηματακια γιατι ειναι ακριβουλης πολυ με τα μεταφορικα ) 200-250 ευρω θα μου παει αναλογα σε ποια εταιρια θα καταληξω...οσο και αν εψαξα Ελλαδα δεν βρηκα δυστυχως....Βρηκα και πολυ ενδιαφεροντα βιβλια με συνταγες στα Αγγλικα τα οποια εχω ηδη παραγγειλει ...Ελπιζω να καταφερω συντομα να τον αγορασω...

Ανώνυμος είπε...

Ασχολούμαι αρκετά χρόνια με το pressure canning (κονσερβοποίηση με κονσερβοποιητή). Πολύ χρήσιμο βιβλίο είναι και αυτό:http://www.amazon.com/Ball-Blue-Book-Guide-Preserving/dp/0972753702
Ακολουθούμε πάντα δοκιμασμένες συνταγές από επίσημους φορείς, για να είμαστε ασφαλής.
Γιώργος

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευχαριστουμε για την πληροφορία Γιωργο. Συμφωνούμε για τις συνταγές, για να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα.

Ανώνυμος είπε...

σε αυτον τον κονσερβοποιητη χρησιμοποιουν ειδικα βαζα κονσερβοποιησης και οχι μελιου.
Τετοια βαζα που θα βρουμε?

Επισης αν παρουμε τον κονσερβοποιητη απο αμερικη θα πληρωσουμε αλλα τοσα στο τελωνειο.

Ανώνυμος είπε...

ξερει κανεις αν υπαρχει μαγαζι αποκλειστικα για κονσερβοποιηση. Να εχει τα παντα για κονσερβοποιηση

Ανώνυμος είπε...

καμια εημερωση στις παραπανω ερωτησεις?

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Δυστυχώς δε γνωρίζω να υπάρχει κατάστημα με αξεσουάρ για κονσερβοποίηση. Ο,τι έχω προμηθευτεί είναι από ξένα e-shop.

Τζέσσυ είπε...

Σήμερα αγόρασα από το Lidl τη συσκευή κονσερβοποίησης (κ σε πολύ καλή τιμή , 39,99).Δυστυχώς όμως το βιβλιαράκι οδηγιών δεν είναι πολύ επεξηγηματικό ούτε έχει συνταγές. Ξέρει κανείς να μου πει που μπορώ να βρω συνταγές για τη συσκευή κ επίσης αν μπορώ να φτιάξω μέσα στον κάδο μαρμελάδα? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Γεια σου Τζέσσυ. Εριξα μια ματια στη συσκευή, δεν έχει καμιά σχέση με αυτό που δείχνουμε εμείς στις φωτό. Απ' ό,τι όμως καταλαβαίνω μπορείς να εμφιαλώσεις κονσέρβες. Για συνταγές αλλά και για σαφείς οδηγίες αναζήτησε βιβλία στο amazon.co.uk. Θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε συνταγές και κανόνες υγιεινής που πρέπει να τηρείς.

Unknown είπε...

Ευγενια πολυ, χαιρομαι που σε παρακολουθω εχω ομως ενα προβκημα με τον κονσερβοποιητη δεν μου τον στελνειτο αmazon στην ελλαδα δε μπορω να τον παρω ουτε και απο αγγλια θα ηθελα να μου πεις τι να κανω? Σε ευχαριστω παρα πολυ!!!

Unknown είπε...

Να κανω μια ερωτηση. Απο που μπορω να προμηθευτω την συγκεκριμενη χυτρα.Ψαχνω στο διαδίκτυο και δεν την βρίσκω πουθενα

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Χαιρεται, εμεις την ειχαμε αγορασει μεσω διαδικτύου απο το εξωτερικο. Την βρήκαμε με τον ορο pressure canner.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα ! Συγχαρητήρια για το blog και της υπέροχες ιδέες σας.
Με ενδιαφέρει και εμένα το θέμα σας με κονσερβοποίηση υπό πίεση ( pressure canning ), και έχω δει διάφορα βίντεο. Από όσα κατάλαβα,στην Ελλάδα δεν μπορούμε πουθενά να το προμηθευτούμε. Ούτε στην Αγγλία ή Γαλλία δεν τα στέλνει amazon από όπου έχω την δυνατότητα να το προμηθευτώ. Η μόνη λύση ( μακάρι να μας πει κάποιος καλύτερη λύση ), είναι να μας το στείλει κάποιος γνωστός που ζει στην Αμερική πακέτο. Βέβαια δεν ξέρω πόσο θα κοστίσει τελωνίο.
Και ας πούμε ότι την αποκτήσαμε την χύτρα κονσρβοποίησης, τα βάζα που υπάρχουν στην Ελλάδα κάνουν για αυτή την δουλειά? Εσείς κορίτσια, που την έχετε δοκιμάσει, τι βάζα χρησιμοποιήσατε?
Υπάρχει παραπάνω σχόλιο ( δυστυχός πριν από αρκετά χρόνια ) από τον κ. Γεώριο που γράφει ότι ασχολείται χρόνια με το pressure canning ή κάποιος που ασχολείται να μας πει εάν κάνουν τα κοινά βαζάκια που χρησιμοπιούμε, ή χρειάζονται ειδικά βάζα - και που τα προμηθέυεται. Ευχαριστώ πολύ. Αντα

evangelia είπε...

Καλησπερα ,μόλις έφτασε απο amazon ο κονσερβοποιητης.Με εκπτωση τον αγόρασα 93 € αλλά η μεταφορά και ο εκτελωνισμος μας κόστισαν αλλά 107 €.Ανυπομονω να τον δοκιμασω

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Με γεια Ευαγγελία ο κονσερβοποιητής!! Πολυ χαιρομαι που αυτη η ανάρτηση εχει τοση απήχηση. Σκέφτομαι να αναρτησω σύντομα ενα κείμενο σχετικά με τα βάζα που εχω χρησιμοποιήσει ολα αυτα τα χρονια και με βιβλία που συμβουλευομαι πανω στο θέμα της κονσερβοποιησης. Πιστευω οτι ετσι θα μπορεσω να απαντησω και σε προηγουμενες ερωτήσεις.

Unknown είπε...

Που θα βρούμε την χύτρα?

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ριξε μια ματια στα προηγουμενα σχολια, μιας κι εχουμε ηδη απαντήσει σε αυτο το ερωτημα.

Unknown είπε...

Ενδιαφερομε για αυτό το πρεστο κονσερβοποιτη που μπορώ Ντον βρω;σε ποιο καταστημα;

Ελένη είπε...

Κ μένα θα με ενδιέφερε αν υπάρχει Ελλάδα αυτή η συσκευή. Μετά από τόσα χρόνια που ξεκίνησε η συζήτηση σας.
😉😄

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Γεια χαρα σε ολους και πάλι. Λοιπόν, εκανα μθα ερευνα και βρηκα ενα σάιτ που λεγεται www.allsmart.gr και βρηκα οτι διεθετε ενα κονσερβοποιητη sencor, οπως λεει στην περιγραφη του. Δυστυχως λεει οτι ειναι sold out, αλλα μπορειτε να καλεσετε το καταστημα για περισσοτερες πληροφοριες. Πραγματικά ειναι η πρωτη φορα που βλεπω κακατι παρομοιο στην ελληνικη αγορά κι αυτο ειναι θετικο!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα σας,
ξέρετε αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χύτρα ταχύτητος για κονσερβοποίηση αντί του κονσερβοποιητή; Αν ναι με ποιόν τρόπο; Ευχαριστώ!

Achelous valley΄s herbs είπε...

Ξέρετε μήπως αύτό το αυτόκλειστο ρωσικής προέλευσης αν είναι καλό και εύκολο στη χρήση;
https://oikiamou.gr/autokleista/autokleisto-18l-el/

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Δυστυχως δεν τη γνωριζω τη συσκευή. Θα σου προτεινα να διαβασεις κριτικες απο οσους το εχουν δοκιμασει σε ξενες ιστοσελιδες. Ισως να ειναι δημοφιλής στο εξωτερικο και να μπορεις να σχηματισεις αποψη.

Unknown είπε...

καλημερα.μολις εχω παραλαβει την χυτρα κονσερβοποιησης απο την αμερικη και δεν εχω καταλαβει σε ποση πιεση θα πρεπει να εχουμε τα φαγητα.σε 10 η 15 πιεση?και επισης αυτα τα βαζα κονσεροβοποιησης με το καπακι δαχτυλιδι που βλεπω σε βιντεακια απο αμερικη κυκλοφορουν στην ελλαδα?

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Καλημέρα, στο ερώτημα με την πίεση δεν μπορώ να σου δώσω απάντηση. Θα πρέπει να διαβάσεις τις οδηγίες της συσκευής σου. Σχετικά με τα βάζα, όταν είχα ψάξει δεν τα είχα βρει στην Ελλάδα. Ισως τώρα να υπάρχουν.