Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Μαρμελάδα με αχλάδι και μήλο.

Γεια χαρά σε όλους σας!

Είναι θεσμός πια τα καλοκαίρια μας στη Λευκάδα να φτιάχνουμε μαρμελάδες με τα φρούτα του περιβολιού μας και με όσα μας τρατάρει η καλή μας γειτόνισσα Αντωνία. Ανάλογα με τη σοδειά μας έχουμε φτιάξει μαρμελάδα μήλο, κορόμηλο, σύκο με μεγάλη επιτυχία. 

Φέτος η αχλαδιά της γειτόνισσάς μας ήταν πολύ παραγωγική και μας χάρισε πολλά ζουμερά αχλάδια κρυστάλλια, τα οποία τα παντρέψαμε με τα μήλα της μηλιάς μας και ο συνδυασμός ήταν υπέροχος. 

Υλικά:

1 κιλό αχλάδια

μισό κιλό μήλα

25 γρ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (προαιρετικά)

1 κιλό ζάχαρη

ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι

1 σακουλάκι πηκτίνη (προαιρετικά κατά τη γνώμη μου) 

Εκτέλεση:

Πλένουμε, ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τα φρούτα. Τοποθετούμε τα μήλα και τη μισή ποσότητα των αχλαδιών σε μια φαρδιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ρίχνουμε από πάνω τους τόσο νερό ώστε ίσα ίσα να σκεπαστούν. Σιγοβράζουμε μέχρι τα φρούτα να μαλακώσουν και ν' αρχίσουν να διαλύονται.

Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το τζίντζερ, το ξύσμα και το χυμό λεμονιού, τα υπόλοιπα αχλάδια και την πηκτίνη (σε περίπτωση που τη χρησιμοποιήσουμε. Κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται, γιατί το δικό μου μείγμα έπηξε μια χαρά από την πηκτίνη που διαθέτουν τα μήλα.).   

Ξαναβάζουμε στη φωτιά την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά κι ανακατεύουμε για να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα, αυξάνουμε την ένταση της φωτιάς ώστε ν' αρχίσει να βράζει το μείγμα για να  δέσει η μαρμελάδα. Αυτό θα πάρει περίπου 15 λεπτά. Ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει η μαρμελάδα στον πάτο της κατσαρόλας.  Σ' αυτό το στάδιο είναι καλό ν' αρχίσουμε ν' αποστειρώνουμε τα γυάλινα βάζα μας. Προτιμώ την αποστείρωση στο φούρνο, γιατί με το βραστό νερό μένουν θαμπάδες στο γυαλί από τα άλατα.  



Μόλις γίνει η μαρμελάδα, τη βγάζουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε για 5-10 λεπτά προτού αρχίσουμε να γεμίζουμε τα βάζα μας. Αφού τα γεμίσουμε, τα καπακώνουμε και τα γυρίζουμε ανάποδα και δεν τα πειράζουμε μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Με αυτό τον τρόπο θα σφραγίσουν και θα μπορούν ν' αντέξουν εκτός ψυγείου μέχρι να τ' ανοίξουμε. 


Έχω να σημειώσω ότι αυτή τη χρονιά χρησιμοποίησα το θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής που έχω, το οποίο δείχνει στους πόσους βαθμούς γίνεται η μαρμελάδα κι έτσι δε χρειάστηκε να πειραματιστώ με άλλες μεθόδους ποιό εμπειρικές σχετικές με το δέσιμο της μαρμελάδας. Αν διαθέτετε κι εσείς σας συστήνω να το χρησιμοποιήσετε, μιας και η μαρμελάδα δένει χωρίς να έχουμε αμφιβολίες για το τελικό αποτέλεσμα. 

Καλά να περνάτε, 

Ευγενία

  



 

2 σχόλια:

litsa t. είπε...

Καλοφαγωτη.Γεια στα χερια σας.

Νίκη είπε...

Αυτες οι μαρμελάδες είναι σα να κλείνουν μέσα τους τη γλύκα του καλοκαιριου!
Καλοφάγωτες κορίτσια!
Καλό Φθινόπωρο!