Κυριακή 16 Αυγούστου 2020

Τα σύκα του Αυγούστου.

Γεια χαρά σε όλους και χρόνια πολλά!

Ποιός δε θα συμφωνήσει ότι τα σύκα είναι τα κατεξοχήν φρούτα του Αυγούστου; Γλυκά σαν μέλι και τόσο ξεχωριστά, θυμάμαι τη μαμά και την αδερφή μου να σκαρφαλώνουν μια ζωή σε μια μεγάλη συκια του θείου μας για να πιάσουν τα πιο ώριμα και να τα τρώνε επι τόπου. 


Εγώ δεν τους είχα και μεγάλη αδυναμία, αλλά πλέον όταν βρω ένα καλό σύκο δεν θα του αντισταθώ. Ομολογουμένως, αυτά του εμπορίου δεν έχουν καμιά σχέση με τα "άγρια" σύκα, εκείνα που θα τα βρεις πάνω σ' ένα ξεχασμένο δέντρο και που έχει δεχθεί μόνο τις περιποιήσεις της Φύσης, εσωκλείοντας όλη τη νοστιμιά και τη ζουμεράδα τους. 


Η καλή μας γειτόνισσα στο χωριό, που έχει δυο συκιές, αυτές τις μέρες μας τρατάρει ξεχωριστά συκαλάκια και μαρμελάδα που έφτιαξε με βάση χυμό εσπεριδοειδών. Δε χάσαμε κι εμείς την ευκαιρία να φτιάξουμε μια ακόμα δόση και να σφραγίσουμε σε δυο βαζάκια αυτή την ξεχωριστή αυγουστιάτικη γεύση. Στο πλάνο μας είναι να δοκιμάσουμε κι άλλη μια συνταγή, πιο απλή.


Εννοείται, βέβαια, ότι προτιμάμε να τα τρώμε ως φρούτο και να γευόμαστε την εξαιρετική κι ανόθευτη γεύση τους μιας και η περίοδός τους είναι τόσο σύντομη. 


Ελπίζω να περνάτε κι εσείς καλά και να γεύεστε τις όμορφες μέρες του καλοκαιριού.

Φιλάκια πολλά, 

Ευγενία     

 

4 σχόλια:

nasia είπε...

Καλημέρα χρυσοχέρες. Πράγματι ωραίο φρούτο το σύκο ιδίως όταν είναι "άγριο". Ιδιαίτερη γεύση η μαρμελάδα του. Γεια στα χέρια σας!!!!!

lutos είπε...

Γλυκο μου κοριτσι, και εγω σημερα μαζεψα τα συκα μας και αυριο θα φτιαξω μαρμελαδα! θα ηθελα να μαθω με ποση ζαχαρη την φτιαχνεις; Προσπαθω να μειωσω την ποσοτητα της ζαχαρης οσο μπορω...και τα συκα ειναι και τοσο γλυκα απο μονα τους. Κατι αλλο: Ποτε θα επιστρεψετε στην Αθηνα; Να ξερω για ποτε να κλεισω εισιτηρια!
Φιλακια πολλα, Μπιργκητ

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Γεια σου καλή μου φίλη!!! Σήμερα έφτιαξα μια δόση μαρμελάδα σύκο ακολουθώντας αυτή τη συνταγή, που έχει λίγη ζάχαρη και είναι πολύ νόστιμη: https://www.cretangastronomy.gr/2012/08/marmelada-syko/
Οσο για την Αθήνα, από τις 20 Σεπτέμβρη θα είμαστε εκεί!! Φιλάκια πολλά!

Marie-Anne είπε...

Καλοφάγωτα τα συκαλάκια και είναι και από τα ωραία τα μαύρα!!!!
Μαρμελάδα φτιάχνω με φρουκτόζη πλέον και μάλιστα λίγη μιάς και τα σύκα είναι ήδη πολύ γλυκά!
Τα πρώτα τα πήγα στα παιδιά μου, τώρα τα γευόμαστε κι εμείς φρεσκοκομμένα από το δέντρο!
Καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!!!