Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

8 αγαπημένες συνταγές για πετυχημένα ζυμώματα εν όψει Χριστουγέννων!

Γεια χαρά σε όλους σας!

Τα Χριστούγεννα είναι ξεχωριστά για τον καθένα μας κι επιλέγει να τα γιορτάσει με το δικό του τρόπο, άλλος ακολουθώντας τον πατροπαράδοτο, άλλος με πιο φρέσκια ματιά, άλλος δοκιμάζοντας έθιμα και γεύσεις από ξένους τόπους...Το βέβαιο, όμως, είναι ότι για όλους μας τα Χριστούγεννα είναι μνήμες. Είναι αναμνήσεις που βιώσαμε με τ' αγαπημένα μας άτομα, είναι τα όνειρα που κάνουμε για τη νέα χρονιά. Κι όλ' αυτά συνήθως ζυμώνονται με όλα τα συστατικά των εορτών: με αγάπη, φροντίδα, αισιοδοξία, προσμονή, ελπίδα... 

Υπάρχουν, βέβαια, και κάτι άλλα ζυμώματα -πραγματικά, με αλεύρι και μαγιά- που για να πετύχουν χρειάζονται παρόμοια υλικά: αγάπη για τη μαγειρική, φροντίδα για τα υλικά, υπομονή στο φούσκωμα, αισιοδοξία ότι όλα θα πετύχουν, προσμονή για το ξεφούρνισμα και τη δοκιμή, ελπίδα ότι αν τώρα δεν πέτυχε, την επόμενη φορά θα γίνει καλύτερο!

Τα Χριστούγεννα για μας, λοιπόν, έχουν πολλά ψησίματα, και διάθεση για δοκιμή νέων συνταγών που θα μοιραστούμε με τους δικούς μας. Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνες οι συνταγές που είναι αγαπημένες, κλασσικές πια για μας κα που έχουν την τιμητική τους αυτή την περίοδο. Αυτές συνοψίσαμε σε τούτη δω την ανάρτηση κι ευχόμαστε να σας παρακινήσουμε να τις δοκιμάσετε. Είναι δοκιμασμένες, πετυχημένες, γευστικές και όχι πολύ χρονοβόρες...τουλάχιστον οι περισσότερες! Άλλωστε, η μαγιά θέλει υπομονή! 

Πρώτη και καλύτερη για τις μέρες που έρχονται είναι η συνταγή για ψωμί. Μπορείτε κι εσείς να φτιάξετε το δικό σας Χριστόψωμο χωρίς ιδιαίτερο κόπο και να το ευχαριστηθείτε, γιατί πάνω απ' όλα θα το έχετε ετοιμάσει με τα χεράκια σας! 

Η συνταγή είναι αυτή που χρησιμοποιώ σε εβδομαδιαία βάση και είναι πανεύκολη κι αξιόπιστη. Αν φοβάστε μήπως αποτύχετε σας καλώ να τη δοκιμάσετε και σίγουρα θ' ανταμειφθείτε. Κι όσο για το στόλισμα του ψωμιού, εγώ δεν είναι και πολύ καλή σ' αυτό,  αλλά λίγα καρύδια, σταφίδες κι αμύγδαλα είναι αρκετά!

Αυτό το γεμιστό ψωμί με σοκολάτα, αμύγδαλα και ρικότα είναι τόσο γιορταστικό και τόσο τέλειο, πιστέψτε με! Και μόνο το σχήμα σε μορφή πετάλου αρκεί για να σε βάλει σε χριστουγεννιάτικη διάθεση.

Δε βαριέμαι να το φτιάχνω αυτό το γλύκισμα και να το κάνω δώρο στις επισκέψεις που κάνουμε τέτοιες μέρες. Τί άλλο να πω; Εννοείται ότι και φέτος θα το ζυμώσω! Κι αν δεν έχετε εύκαιρη τη ρικότα παραλείψτε την μαζί με το κακάο και απλώστε μερέντα. Κι έτσι το έχω φτιάξει και ήταν εξαιρετικό!

Το kringle το αγαπήσαμε εξ αρχής. Αυτή η σκανδιναβική λιχουδιά θα σας ικανοποιήσει απολύτως! 

η φωτογραφία το αδικεί Πραγματικά
είναι τέλειο!

Η ζύμη είναι σκέτος αφρός και η γέμιση με μαρμελάδα και βούτυρο απλώς απογειώνει τις αισθήσεις. Μπορεί να φαίνεται λίγο μπελαλίδικο, αλλά τώρα στις διακοπές είναι ιδανική ευκαιρία για να το δοκιμάσετε! 

Και μιας και αναφερόμαστε σε σκανδιναβικές συνταγές, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα ρολάκια κανέλας. Αυτά τα φτιάχνεις και ξαφνικά ανεβαίνει η διάθεση! 


Είναι η κανέλα που κατακλύζει τις αισθήσεις είναι αυτό το υπέροχο στρογγυλό σχήμα που έχουν; Κάθε φορά που θα τα ξεφουρνίσω νοιώθω ότι κάνω πάρτυ στο σπίτι! Και μεταξύ μας, έχει πολλή επιτυχία αυτή η λιχουδιά στα παιδιά! 

Τα μπισκότα αμυγδάλου και σε ποιόν δεν αρέσουν; Κάθε χρόνο μ' αρέσει να υποδέχομαι ανήψια και βαφτιστήρια στο σπίτι με μια μικρή ποικιλία από μπισκότα κι αυτά συγκαταλέγονται στη λίστα μου. 

Είναι απλά, γευστικά και γίνονται με λίγα υλικά. Τί καλύτερο να τα φτιάξετε παρέα με τα παιδιά σας, τα οποία τρελαίνονται για αλευροζυμώματα! 

Καλές οι γλυκές γεύσεις, αλλά και το αλμυρό έχει θέση στα ζυμώματά μου. Ξέρω ότι είναι ευκολία ν' αγοράσουμε έτοιμα κριτσίνια, αλλά η χειροποίητη λιχουδιά έχει άλλη αξία. 

Αυτά τα αλμυρά μπισκότα με σιναπόσπορο και παρμεζανα θα συνοδεύσουν ευχάριστα το ποτό ή το τσάι σας. Διαθέτουν όλα τα μυστικά επιτυχίας: γίνονται γρήγορα, ψήνονται γρήγορα, τρώγονται γρήγορα! Αυτή είναι η αλήθεια...

Το μπεϊγκλί μπορεί να πέφτει βαρύ στ' αυτιά μας -άλλωστε είναι ένα ουγγρικό γλυκό- αλλά δεν παύει να είναι πρωτότυπο και πραγματικά γευστικό! 

Πρόκειται και πάλι για ένα γεμιστό τσουρέκι, κατά κάποιο τρόπο, αλλά φτιάχνεται με πολύ πρωτότυπο τρόπο κι αξίζει την προσοχή μας. Αν φέτος έχετε διάθεση για πειραματισμό ιδού και η συνταγή.  

Για το τέλος άφησα αυτά τα ψωμάκια, που είναι γρήγορα, γευστικότατα και χαριτωμένα! Τα φτιάχνω είτε για το πρωινό μας, είτε για μπεργκεράκια, είτε για σνακ σε ταξίδια. 

Πολυδοκιμασμένη συνταγή, πραγματικά, και πάντοτε πετυχημένη!  

Και αν είχα να κάνω μια σημείωση προτού ολοκληρώσω τη σημερινή ανάρτηση είναι η εξής. Πολλές φορές οι συνταγές που έχουν μαγιά αποτυγχάνουν, γιατί αν η μαγιά έρθει σε επαφή με κάποιο υγρό υλικό, αρκετά ζεστό  (πχ. νερό ή γάλα) τότε αυτή καίγεται κι έτσι το μείγμα δε φουσκώνει. Άρα, προσέξτε όταν την ανακατεύετε με κάποιο υγρό, εκείνο να είναι χλιαρό. Το ίδιο ισχύει και για το φούρνο. Αν βάλετε το ζυμάρι σας σε φούρνο για να φουσκώσει, θα πρέπει να μην υπερβαίνει η θερμοκρασία του τους 40 βαθμούς Κελσίου. 

Καλά ζυμώματα με αγάπη!

Ευγενία   

  

 

7 σχόλια:

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ωραία μας τα δείχνεις Ευγενία μου τα ζημώματα σου μας ανοίγεις την διαθεση να τα φτιάξουμε , αλλά τις συνταγες που θα τις βρούμε; ξεχώρισα αυτα με την κανέλα και τα αλμυρά κρακεράκια.
Και του χρόνου να είσαι καλά, να περάσεις όμορφα Χριστούγεννα, να έχεις μια χαρούμενη Πρωτοχρονιά με υγεία αισιοδοξία και αγάπη χρόνια πολλά φιλια🎄✨

Marie-Anne είπε...

Ευχαριστούμε, Ευγενία μου, για τις υπέροχες συνταγές!!! Και μόνο που είναι δοκιμασμένες και εγγυημένες είναι πολύ σημαντικό!!! Αν και έχουμε κόψει την ζάχαρη εδώ και πολύ καιρό, τώρα στις γιορτές όλο και κάτι φτιάχνω για τα παιδιά, οπότε μάλλον θα μου φανούν χρήσιμες οι συνταγές και οι συμβουλές σου!
Καλές γιορτές, σου εύχομαι, με υγεία, χαρά και αγάπη για σένα και τους αγαπημένους σου!
Πολλά γιορτινά φιλιά!!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ρένα, πατα πανω στο ονομα καθε συνταγης και ο σύνδεσμος θα σε οδηγησει στην αναρτηση με τη συνταγή. Ελπιζω να φτιάξεις κατι και να σου αρέσει!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Μαριαννα, σε καταλαβαίνω για τη ζάχαρη. Δεν εχει τυχει ως ωρας να την αντικαταστησω με κάτι αλλο σε αυτες τις συνταγες, κι ετσι δεν ξερω αν θα πετυχαιναν πχ. με ζαχαρη καρυδας. Βέβαια, ευτυχως τα Χριστούγεννα μας δινουν ενα μικρο άλλοθι για παρασπονδίες!

Marie-Anne είπε...

Ευγενία μου, ξαναπέρασα για να σου ευχηθώ για την γιορτή σου!!! Χρόνια σου πολλά κι ευτυχισμένα!
Και Καλά Χριστούγεννα, με υγεία και χαρά!!!

kerina poiimata είπε...

Αγαπημένη μου Ευγενία!
ΧΡΌΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΣΟΥ!
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ!!!!

Tante Kiki είπε...

Ευγενία μου έστω και αργά... χρόνια πολλά για την γιορτή σου!! Τα χριστουγεννιάτικα ζυμώματά σου είναι υπέροχα!! Και του χρόνου!