Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Kringle, μια σκανδιναβική γλυκιά λιχουδιά

Καλή σας μέρα και καλό μήνα!

Το Σάββατο αφού τελειώσουμε τα πρωινά ψώνια είναι αφιερωμένο σε μένα: να κάνω πράγματα που αγαπώ, ν' ασχοληθώ με τις γλάστρες μου, να δοκιμάσω μια νέα συνταγή. Χθες, λοιπόν, η διάθεση απαιτούσε γλυκό κι έτσι πήρα το βιβλίο που είχα αγοράσει πέρυσι από το Ελσίνκι κι άρχιζα να ψάχνω. 


Το μάτι μου έπεσε σε μια αφράτη φρατζόλα γεμισμένη με μαρμελάδα και σκέφτηκα να τη δοκιμάσω. Το γλυκό πέτυχε γι' αυτό και σήμερα μοιράζομαι μαζί σας τη συνταγή. 

Υλικά για μια μεγάλη φρατζόλα 
50 μλ. χλιαρό πλήρες γάλα
25 γρ. νωπή μαγιά
2 αυγά 
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
175 γρ. βούτυρο
275 γρ. αλεύρι λευκό τύπου 00 (εγώ μόνο σε ένα σουπερμάρκετ το βρίσκω και είναι γνωστής ιταλικής εταιρίας ζυμαρικών) 

Για τη γέμιση
75 γρ. σπασμένα αμύγδαλα
100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
125 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου εξυπηρετεί)
150 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ έβαλα ροδάκινο που είχαμε φτιάξει το καλοκαίρι)
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο για ν' αλείψουμε τη ζύμη πριν το ψήσιμο
25 γρ. φιλέ αμύγδαλο ή χοντροκομμένα

Εκτέλεση:
1. Για να φτιάξουμε τη ζύμη βάζουμε σε μπολ το γάλα με τη μαγιά κι ανακατεύουμε ώσπου αυτή να λιώσει. Προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι, σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη κι αφήνουμε να δράσει η μαγιά για 30 λεπτά. 

2. Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το αλεύρι και μέσα σε αυτό ρίχνουμε σε κύβους το βούτυρο κι ανακατεύουμε ελαφρώς ώστε να καλυφθούν οι κύβοι με αλεύρι. Αφού έχουν περάσει τα 30 λεπτά προσθέτουμε στο αλεύρι τα υγρά υλικά και χτυπάμε με το μίξερ μέχρι ν' αρχίσει να διαμορφώνεται μια ζύμη. Είναι πολύ πιθανό να προσθέσουμε περισσότερο αλεύρι. Μόλις δημιουργηθεί η ζύμη σταματάμε το μίξερ και σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε το ζυμάρι μέχρι να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Δεν το παρακάνουμε γιατί όσο θα ζυμώνουμε τόσο θα κολλάει η ζύμη και θα προσθέτουμε αλεύρι. Μεταφέρουμε τη ζύμη στο μπολ, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το τοποθετούμε σε ζεστό περιβάλλον. Περιμένουμε 1 ώρα ώστε το ζυμάρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί. 

3. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μπολ προσθέτουμε το βούτυρο, τα αμύγδαλα και τη ζάχαρη και τ΄ανακατεύουμε ώσπου να φτιάξουμε μια πάστα. Την αφήνουμε στην άκρη. 

4. Αφού έχει διπλασιαστεί η ζύμη, τη βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε μεγάλο ορθογώνιο. Διπλώνουμε τη ζύμη στα 3 (δείτε τη φωτό που ακολουθεί) κι ανοίγουμε ξανά τη ζύμη με τον πλάστη από τη στενή πλευρά δίνοντας σχήμα μεγάλου ορθογωνίου. 


Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του διπλώματος γι' άλλη μια φορά και δίνουμε το τελικό σχήμα της ζύμης σε μεγάλο ορθογώνιο. Δεν το παρακάνουμε...να χωράει στο ταψί τις κουζίνας μας. 

5. Τώρα γεμίζουμε τη ζύμη. Κατά μήκος της μεγάλης πλευράς απλώνουμε στο κέντρο την πάστα βουτύρου με τη βοήθεια ενός κουταλιού. 


Προσοχή δεν απλώνουμε τη γέμιση από την κορφή μέχρι τον πάτο. Αφήνουμε ελεύθερα 4 εκατοστά από κάθε πλευρά με σκοπό να μην ξεχειλίσει η γέμιση κατά το ψήσιμο. 


6. Πάνω από την πάστα περιχύνουμε τη μαρμελάδα. Τώρα διπλώνουμε τις στενές πλευρές του ορθογωνίου προς τα μέσα σκεπάζοντας ελαφρώς τη γέμιση. Έπειτα διπλώνουμε τις μεγάλες πλευρές σαν να διπλώναμε τρίπτυχο. 


7. Μεταφέρουμε τη φρατζόλα μας στο ταψί της κουζίνας που του έχουμε βάλει λαδόκολλα. Την αλείφουμε απαλά με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με τ' αμύγδαλα. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει. 


8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς σε αέρα. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Σε περίπτωση που πάρει γρήγορα χρώμα η ζύμη μας, χαμηλώνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς και τη σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. 


9. Αφού βγάλουμε το γλυκό μας από το φούρνο το αφήνουμε για λίγο να σταθεί και μετά το βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει. 

Ναι, μπορεί να φαίνεται δύσκολο κι απαιτητικό το kringle αλλά δεν είναι. Και φυσικά το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!!! Είναι ένα αφράτο και χορταστικό αρτοσκεύασμα που μοιάζει με μπριός ή γεμιστή σφολιάτα. Και βέβαια είναι απολαυστικό ως πρωινό! 

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία              

  

15 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Φαίνεται πεντανόστιμο
Φιλάκαι...

DIMI είπε...

Πράγματι ζηλευτή λιχουδιά το σκανδιναβικό γλυκάκι σου Ευγενία μου!
Μου αρέσει πολυ η γέμιση!
Με τα ζυμαρικά το εχω!!Θα το δικμασω...θα αρέσει σίγουρα στα μικρά μας!!!
Καλο μηνα και Καλη εβδομαδα!Πολλα φιλιά!!

Δημιουργία είπε...

Από τα γλυκά που μου αρέσουν. Όμορφο ζυμαρακι και γεμιστό, κρατάω τη συνταγή Ευγενία μου!

Maria είπε...

Πρέπει να είναι τέλειο!!!Όπως φαίνεται μέσα από τις φωτογραφίες που μας το παρουσιάζεις,θα κρατήσω την συνταγή για να το φτιάξω μετά το Πάσχα.
Φιλάκια!!!

Maria Naka είπε...

Πωπω τρέχουν σαλάκια, φαίνεται τόσο νόστιμο!

Eυθυμία Κάρμη είπε...

Ευγενία μου , τι όμορφο γλυκάκι μας παρουσίασες!!!!!
Το μόνο που δεν κατάλαβα , είναι για το τι αλεύρι πήρες ..... μπορεις να μας πιο είναι?
Ευχαριστούμε για την ίδέα...

Marie-Anne είπε...

Υπέροχο φαίνεται το γλυκό σου και σίγουρα θα είναι νοστιμότατο Ευγενία μου!!!
Τέλειες οι οδηγίες σου για την εκτέλεση της συνταγής! Ευχαριστούμε!!!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευχαριστώ κορίτσια για τα καλά σας σχόλια! Ευθυμία, το αλεύρι είναι Barilla. Δεν έχω βρει άλλο συσκευασμένο που να γράφει ότι είναι τύπου 00. Αν κάποιος ξέρει κάποια άλλη μάρκα θα ήταν ενδιαφέρον να μας το πει! Καλά ψησίματα!!

sanpiseth40 είπε...

Μου αρέσει πραγματικά το blog σας! Έχετε μοιραστεί όλη την ιδέα πραγματικά καλά και πολύ όμορφα ευχάριστη διαβάστε!
Ευχαριστώ που το μοιράστηκες
หนัง HD

Katrina είπε...

Τέτοια ώρα δεν πρέπει να τα βλέπω εγώ αυτά φαίνεται τέλειο!!!!! Γεια στα χεράκια σου!!!!

kawinha είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ภาษาอังกฤษ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
ภาษาอังกฤษ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
Golden Slot Game είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.
unknown είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.