Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Αφράτα ρολάκια κανέλας με κάρδαμο.

 Γεια χαρά σε όλους! 

Σήμερα σας έχω συνταγούλα...Θα μου πείτε, τέτοια ρολάκια μας έχεις ξαναδείξει και είναι αλήθεια. Τα σουηδικά ρολάκια που φτιάχνω εδώ και χρόνια είναι πάντα μια πετυχημένη συνταγή. 

Και παρά του ότι δύσκολα δοκιμάζω μια παρόμοια συνταγή όταν έχω άλλη εγγυημένη, σήμερα δεν αντιστάθηκα και δοκίμασα αυτή την εκδοχή. Στο πρακτικό κομμάτι, η νέα συνταγή περιέχει πιο πολύ γάλα, που κάνουν τα ρολάκια πολύ πιο αφράτα από την παλιά μου συνταγή. 

Εκείνα βγαίνουν πιο ψωμένια, αλλά εξίσου υπέροχα! Κατά τ' άλλα η όλη διαδικασία είναι ίδια. 

Υλικά για 12 τεμάχια:

Για τη ζύμη:

300 μλ. γάλα

50 γρ. βούτυρο

500 γρ. σκληρό αλεύρι

1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7-8 γρ.)

75 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

1/2 κουταλάκι κανέλα

1 κουταλάκι λουβιά κάρδαμου των οποίων σπάμε τους σπόρους

1 πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

75 γρ. ζάχαρη (προτιμότερο καστανή)

1/2 κουταλάκι κανέλα

1 αυγό χτυπημένο για το άλειμμα

Εκτέλεση:

Σε κατσαρόλι ζεσταίνουμε το γάλα με το βούτυρο μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε και περιμένουμε μέχρι το γάλα να γίνει χλιαρό. 

Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης στον κάδο του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα με το βούτυρο. Χτυπάμε τα υλικά με τον γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να πάρουμε μια απαλή κι ελαστική ζύμη. Αν δεν διαθέτουμε μίξερ ζυμώνουμε με τα χέρια. 

Τοποθετούμε το ζυμάρι σε καθαρή λεκάνη, σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα και βάζουμε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος (πχ στο φούρνο στους 40 βαθμούς-όχι παραπάνω) μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Θα πάρει μία με μιάμιση ώρα. 

Στο μεταξύ βάζουμε τα υλικά της γέμισης σε μπολάκι κι ανακατεύουμε μ' ένα κουτάλι ώσπου να φτιάξουμε μια πάστα. 

Αφού έχει διπλασιαστεί το ζυμάρι μας, το ζυμώνουμε για 1 λεπτό με τα χέρια μέσα στη λεκάνη μέχρι να βγει από μέσα ο αέρας. Αλευρώνουμε ελαφρώς ένα πάγκο εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη μας σε ορθογώνιο σχήμα, περίπου 35x45 εκ. Απλώνουμε την πάστα (βούτυρο-ζάχαρη-κανέλα) πάνω στο φύλλο που ανοίξαμε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας. Έπειτα τυλίγουμε το ορθογώνιο σε ρολό (όχι πολύ σφιχτό) κατά μήκος της μεγάλης διάστασης και κόβουμε μ' ένα μαχαίρι τα ρολάκια.   

Καλύπτουμε 2 μεγάλα ταψιά της κουζίνας με λαδόκολλα και αραδιάζουμε τα ρολάκια αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους. Τα πιέζουμε κι ελαφρώς με την παλάμη μας για να γίνουν πλακουτσωτά. Δεν το παρακάνουμε όμως! Σκεπάζουμε τα ταψιά με νωπές πετσέτες κουζίνας και τα βάζουμε πάλι σε ζεστό μέρος για 45-60 λεπτά για να φουσκώσουν. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς στον αέρα και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Προτού ψήσουμε τα ρολά τ' αλείφουμε με το αυγό και τα πασπαλίζουμε με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη. Ελέγχουμε ώστε να πάρουν ωραίο χρώμα και να μην μας αρπάξουν, σε περίπτωση που ο φούρνος μας είναι δυνατός. 

Όταν είναι έτοιμα τα ξεφουρνίζουμε και τα βάζουμε πάνω σε σχάρες για να κρυώσουν. 

Σας εγγυώμαι ότι το σπίτι θα μοσχοβολάει και ότι τα ρολάκια σας θα έχουν υπέροχη γεύση! Ό,τι πρέπει για το Σαββατοκύριακο που έρχεται! 

Σας αποχαιρετώ, 

Ευγενία 

   

   

1 σχόλιο:

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

πωπωπωπωπωπω τί μου κάνεις Ευγενία!
Πρέπει να είναι σαν τσουρεκάκια.
Οι εγγονές μου θα ξετρελαθούν.
Θα τα φτιάξω σίγουρα.
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά.