Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Φτιάχνουμε εύκολα και γρήγορα Ημερολόγιο Αντίστροφης Μέτρησης (Advent Calendar)

Τα φετινά Χριστούγεννα, όπως φαίνεται θα είναι πολύ διαφορετικά από όσα έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Τα μέτρα για την πανδημία μας αναγκάζουν να αλλάξουμε συνήθειες, αλλά και να σκεφτούμε τρόπους για το πώς θα περάσουμε όσο πιο όμορφα μπορούμε. Γιατί Χριστούγεννα έρχονται, βρε παιδί μου! Δε γίνεται να μην προσπαθήσουμε να τα κάνουμε όσο πιο απολαυστικά μας επιτρέπεται!



Ένας υπέροχος τρόπος για να κάνουμε κάθε μέρα του Δεκέμβρη ξεχωριστή, είναι τα ημερολόγια αντίστροφης μέτρησης, κοινώς advent calendar. Μπορείτε να φτιάξετε ένα για τα παιδάκια σας με πολύ εύκολο τρόπο που θα σας δείξουμε στη συνέχεια, αλλά και γιατί όχι για τον σύντροφό σας, ώστε να δώσετε αφορμές να δημιουργήσετε, να μοιραστείτε και να διασκεδάσετε.


Προσπαθήσαμε να προσαρμόσουμε την κατασκευή στα δεδομένα της καραντίνας που ζούμε. Γι’ αυτό θα χρησιμοποιήσουμε τα πιο απλά υλικά που όλοι έχουμε στο σπίτι. 

Θα χρειαστείτε:

Λευκές σελίδες Α4 ή χαρτόνι κανσόν ή σελίδες από μπλοκ ζωγραφικής.

Ψαλίδι και κόλλα

Χρωματιστά χαρτόνια

Ταινία ή σελοτέιπ

Κορδέλες ή σπάγκο

Κρεμάστρα 

Σοκολατάκια ή χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά

Βήμα 1ο: Ξεκινάμε σχεδιάζοντας και κόβοντας 25 κύκλους σε λευκό χαρτί ή χαρτόνι. Στη μία όψη γράφουμε τους αριθμούς για κάθε μέρα του Δεκέμβρη έως τα Χριστούγεννα. Για να διακοσμήσουμε την όψη αυτή των κύκλων χρησιμοποιούμε ότι διαθέσιμα υλικά έχουμε στο σπίτι. Για παράδειγμα, εμείς στα μισά κυκλάκια κολλήσαμε φιογκάκια που φτιάξαμε από διάφορες κορδέλες σε πράσινους και κόκκινους τόνους και στα άλλα μισά φυλλαράκια γκι. 


Εναλλακτικά, μπορούμε να ζωγραφίσουμε χριστουγεννιάτικα θεματάκια και να τα ζωγραφίσουν τα παιδιά, ή μπορούμε να διακοσμήσουμε με χρυσόσκονη, κουμπιά, αυτοκόλλητα, κομματάκια από χριστουγεννιάτικη γιρλάντα.




Ιδέα: Στο διαδίκτυο, πχ Pinterest, θα βρείτε έτοιμα εκτυπώσιμα, σε περίπτωση που θέλετε να παραλείψετε αυτή τη διαδικασία.

Βήμα 2ο: Αυτό μπορεί να είναι και το πιο χρονοβόρο στάδιο! Σκεφτόμαστε δραστηριότητες και τις σημειώνουμε σε ένα χαρτί, μία για κάθε μέρα. Χριστούγεννα σημαίνουν αγάπη, μελωδίες, μυρωδιές, δοτικότητα και μοίρασμα! Σημειώστε ότι ταιριάζει σε εσάς και στην οικογένειά σας και μετά γράψτε μια δραστηριότητα στο πίσω μέρος κάθε ημέρας. Μπορείτε να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά μπισκότα, γλυκίσματα και μπισκοτόσπιτα, να κάνετε χριστουγεννιάτικες κατασκευές, να διοργανώσετε κυνήγι θυσαυρού στο σπίτι, να μιλήσετε για έθιμα, κάλαντα, να δωρίσετε ή να ανακυκλώσετε παλιά ρούχα και παιχνίδια κ.λ.π. Δε χρειάζεται να είναι πάντα κάτι ευφάνταστο! Καμιά φορά τα πιο απλά είναι και τα πιο επιτυχημένα!

Λίγη έμπνευση χρειάζεται πάντα, οπότε και πάλι μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο ιδέες για ανάλογες δραστηριότητες. Καλύτερα αναζητείστε στα αγγλικά, μιας και σε άλλες χώρες το έθιμο είναι πολύ διαδεδομένο. 



Βήμα 3ο: Τα κυκλάκια μας είναι έτοιμα! Εδώ έχουμε δύο προτάσεις για το πως θα τα τοποθετήσετε στο χώρο. 


Η πρώτη πρόταση και η πιο εύκολη είναι τα κολλήσετε στον τοίχο με ταινία σε κάποιο σχηματισμό, όπως χριστουγεννιάτικο δέντρο. Έτσι είναι και πιο εύκολο για τα μικρότερα παιδάκια να τα ξεκολλάνε. 





Η δεύτερη πρόταση είναι λίγο πιο απαιτητική, αλλά πολύ γουστόζικη! Δένουμε κορδέλες ή σπάγγο σε μια κρεμάστρα και κολλάμε πάνω τα κυκλάκια μας. Ανάμεσε στους αριθμούς κρέμασα και μερικά σοκολατάκια που αγόρασα με χριστουγεννιάτικο περιτύλιγμα (αυτά μονοπώλησαν και το ενδιαφέρον των παιδιών, όπως ήταν αναμενόμενο...) Κατόπιν διακοσμούμε με κορδελίτσες σε πράσινους, κόκκινους και λευκούς τόνους. 




Συγκεντρώστε, λοιπόν, τα υλικά που διαθέτετε και ξεκινήστε. Είναι και γρήγορο και απολαυστικό! Εάν φτιάξετε κάτι αντίστοιχο, στείλτε τις φωτογραφίες σας! Θα χαρούμε πολύ να δούμε τις δημιουργίες σας.

Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε άλλους εναλλακτικούς τρόπους διακόσμησης, σε περίπτωση που δεν έχετε κορδέλες.

 







Καλές δημιουργίες !






3 σχόλια:

Χελώνα είπε...

Υπέροχη ιδέα και εύκολη, σ ευχαριστούμε, βάλε κι άλλες.

Marie-Anne είπε...

Πολύ ωραία η ιδέα της κρεμάστρας!
Τρελαίνομαι για advent calendars! Δεν ξεχνάω την χαρά των παιδιών μου όταν άνοιγαν τα κουτάκια για να βρούν τα γλυκά και τα μικρο-δωράκια τους! Κάθε χρόνο ήμουν στο Λονδίνο στις αρχές του Δεκέμβρη, για ένα συνέδριο, και πάντα αγόραζα μικρά πραγματάκια με σκοπό να τα κρύψω μέσα στα ημερολόγια.
Καλό μήνα, Ευγενία μου, καλό χειμώνα και με το καλό να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα!
Φιλάκια!

LitsArt είπε...

πόσο όμορφο έγινε το ημερολογιο σας! μπραβο σας! δειχνει τοσο γιορτινο!!!