Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Ζύμη χωρίς ζάχαρη για τραγανή τάρτα με μαρμελάδα.

Γεια χαρά σε όλη την παρέα και χρόνια πολλά σε όλες τις Κατερίνες!

Καιρό είχαμε να φτιάξουμε γλυκό στο σπίτι μας, αλλά τις προάλλες το πεθύμησα! Φταίει που είχαμε μπει ήδη στο Νοέμβρη, που είχαν αρχίσει τα πρώτα κρύα, που ένα γλυκάκι πάντα ανεβάζει τη διάθεση; Ήμουν έτοιμη να φτιάξω ένα απλό κέικ όταν ο Βασίλης με παρότρυνε να φτιάξω μια τάρτα και να τη γεμίσω με σπιτική μαρμελάδα μήλο-αχλάδι, που είχαμε φτιάξει το καλοκαίρι. 

Και πώς να πεις βέβαια όχι σε μια εναλλακτική πάστα φλώρα ή αλλιώς σε μια ιταλική crostata; Ακόμα θυμάμαι τις βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων του Μπάρι, σ' εκείνο το πρώτο ταξίδι που έκανα στην Ιταλία το Φλεβάρη του 2000, ούσα φοιτήτρια της ιταλικής και ισπανικής γλώσσας και φιλολογίας. Ατομικές τάρτες γεμισμένες με κάθε λογής μαρμελάδες, διακοσμημένες σα μικρά στολιδάκια και οι Ιταλοί να τις καταναλώνουν σχεδόν με μανία.

Σχεδόν πάντα όταν φτιάχνω αυτό το γλυκό ακολουθώ την ίδια συνταγή, μιας και δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη. Έτσι, το γλυκάκι είναι από τα πιο αθώα: αυγά, αλευράκι, βούτυρο και μαρμελάδα της αρεσκείας μας. 

Τα υλικά για τη ζύμη (θα σας περισσέψει και λίγη):

1 αυγό

2 κρόκοι

350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο

140 γρ. βούτυρο κρύο κομμένα σε κυβάκια

μια πρέζα αλάτι

Για τη γέμιση:

μαρμελάδα της αρεσκείας μας

1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα της ζύμης

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το αυγό παρέα με τους κρόκους. Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε το αλεύρι με το βούτυρο και το αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει το μείγμα ψιχουλιαστό. 

Προσθέτουμε τ' αυγά και δουλεύουμε για λίγο ακόμα μέχρι η ζύμη να γίνει απαλή. Της δίνουμε σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε σε μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει, τουλάχιστον για μισή ώρα. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη το ένα κομμάτι σε στρογγυλό φύλλο πάχους 4 χιλιοστών περίπου (ούτε πολύ χοντρό ούτε πολύ λεπτό). Καλύπτουμε με το φύλλο τον πάτο και τα τοιχώματα μιας ταρτιέρας (διάμετρος 23-24 εκατοστά). Γεμίζουμε την τάρτα με μαρμελάδα της αρεσκείας μας. 

Ανοίγουμε με τον πλάστη και το υπόλοιπο ζυμάρι σε φύλλο 4 χιλιοστών και κόβουμε φαρδιές λωρίδες με τη βοήθεια ενός μαχαιριού. Τοποθετούμε τις λωρίδες πάνω από τη μαρμελάδα δημιουργώντας το κλασσικό πλέγμα της πάστας φλώρας. Αν θέλουμε βάζουμε σε κάθε κουτάκι από μισό καρύδι ή ό,τι άλλο ξηρό καρπό έχουμε.      

Αλείφουμε τις λωρίδες με το χτυπημένο αυγό και ψήνουμε το γλυκό για 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει όμορφα το γλυκό μας. 

Την ξεφουρνίζουμε και την αφήνουμε να κρυώσει καλά προτού την κόψουμε. 

Τη ζύμη που περίσσεψε μπορείτε να τη διατηρήστε στην κατάψυξη για 3-4 μήνες ή να φτιάξετε ατομικές τάρτες. 

Ελπίζω να σας γλύκανα και να τη δοκιμάσετε! Περιμένω τις εντυπώσεις σας.

Ευγενία 

1 σχόλιο:

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Μμμμ! αγαπημένη πάστα Φλώρα!
Τί μου τη θύμισες, σήμερα άνοιξα 4 εκατοστά το παντελόνι μου!
Σε λίγο θα ενώσω 2 σε 1.
Θα τη δοκιμάσω σίγουρα.
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά διαδικτυακά και ακίνδυνα