Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Galette με κρέμα αμυγδάλου και φρούτα εποχής

Γεια χαρά σε όλους!

Για σήμερα σας έχω μια συνταγή που δοκίμασα μόλις χθες και που μου άρεσε πολύ. Πλούσια σε γεύση, αυτή η ρουστίκ τάρτα, θα ταιριάξει απόλυτα με το πρωινό σας, αλλά και με το ψυχρό αεράκι που φύσηξε από χθες το βράδυ. 

Συνταγές για galette πρωτοσυνάντησα πέρυσι, ψάχνοντας ιδέες για ν' αξιοποιήσουμε τη μεγάλη σοδιά που είχαμε σε μήλα. Εύκολη παρασκευή, χωρίς πολλά πολλά, γλυκάκι που σκαρώνεται επιτόπου και που αν φτιάξεις το ζυμάρι δυο τρεις φορές, μετά το φτιάχνεις με το μάτι, χωρίς να μετράς. 

Αυτή η συνταγή δεν είναι και τόσο απλή, το θέλει το χρόνο της και τα υλικά της, αλλά σ' ανταμείβει σε άρωμα και γεύση. 

Υλικά για το ζυμάρι:

150 γρ. αλεύρι όλυρας ή αλλιώς ντίνκελ

100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

50 γρ.  καβουρδισμένα κι αλεσμένα αμύγδαλα

μισό κουτ. γλυκού αλάτι

150 γρ. κρύο βούτυρο

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

5-7 κουτ. σούπας κρύο νερό

Υλικά για τη γέμιση:

90 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

90 γρ. καστανή ζάχαρη

2 αυγά

ξύσμα ενός λεμονιού

90 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα 

1 κουτ. σούπας αλεύρι

1 κουτ. γλυκού κανέλα

μισό κουτ. γλυκού τζίντζερ

500 γρ. φρούτα εποχής ψιλοκομμένα

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη για πασπάλισμα

λίγα σπασμένα αμύγδαλα για πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Αρχίζουμε με το ζυμάρι και βάζουμε στο μίξερ ή το μπλέντερ τα αλεύρια, το αλάτι, τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε μέχρι το μείγμα ν' αρχίζει να μοιάζει με ψίχουλα. Προσθέτουμε το νερό σιγά σιγά (ίσως δεν το χρειαστούμε όλο) και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο πάγκο και ζυμώνουμε ελαφρώς μέχρι να πάρει καλή σύσταση και του δίνουμε σχήμα μπάλας. Το τυλίγουμε σε μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για μισή ώρα. 

Για να φτιάξουμε την κρέμα αμυγδάλου (frangipane) χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν αφράτα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα, ενώ εξακολουθούμε να χτυπάμε με το μίξερ και μετά προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τα αλεσμένα αμύγδαλα, το αλεύρι και τα μπαχαρικά. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα και ταυτόχρονα βάζουμε μέσα το ταψί στο οποίο θα ψήσουμε το γλυκό για να κάψει για 20 λεπτά.

Τοποθετούμε ένα φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας μας και πάνω του ανοίγουμε το ζυμάρι σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο 35 εκ. περίπου. Απλώνουμε πάνω του την πάστα αμυγδάλου αφήνοντας ακάλυπτο ένα περιθώριο 4 εκ. περίπου. 

Σκορπίζουμε από πάνω τα κομμάτια φρούτων και τα πιέζουμε ελαφρώς να μπούνε μέσα στην γέμιση αμυγδάλου. Διπλώνουμε τα περιθώρια της ζύμης προς τα μέσα σκεπάζοντας ελαφρώς τη γέμιση. Δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία αν σπάσει κάπου. Μπορούμε να αλείψουμε με λίγο νερό το χέρι μας και να την "κολλήσουμε". 

Αλείφουμε τα περιθώρια της ζύμης με λίγο γάλα, πασπαλίζουμε το γλυκό με τις δυο κουταλιές μαύρης ζάχαρης και με τους ξηρούς καρπούς. Βγάζουμε το ταψί μας από το φούρνο προσεχτικά, γιατί καίει, και τοποθετούμε μέσα τη galette με προσοχή. Ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το ζυμάρι μας. Όταν είναι έτοιμο το γλυκό το ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.  

Πραγματικά είναι πλούσιο σε γεύση και υφές και χορταστικό. Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσετε. Τέλος, σχετικά με τα υλικά μπορείτε ν' αυτοσχεδιάσετε: να χρησιμοποιήστε ό,τι ξηρό καρπό έχετε στο ντουλάπι σας και ό,τι μπαχαρικά προτιμάτε. 

Επίσης, αναφορικά με τα αλεύρια, εγώ χρησιμοποίησα κίτρινο αλεύρι που χρησιμοποιώ για τις πίτες και ζέας. Ό,τι είχα εύκαιρο! 

Σας αποχαιρετώ, 

Ευγενία 

   

 

 

3 σχόλια:

Rajani Rehana είπε...

Beautiful blog

Rajani Rehana είπε...

Please read my post

Marie-Anne είπε...

Φανταστική φαίνεται αυτή η galette, Ευγενία μου!!!!
Ίσως δοκιμάσω να την φτιάξω την ερχόμενη εβδομάδα ΄που θα έρθουν τα παιδιά στο σπίτι.
Καλό μήνα και καλό φθινόπωρο, εύχομαι!!!

ΥΓ. για το walking foot συνεχίζω να ψάχνω, αλλά σε διάφορα sites πάντα βλέπω πως δεν είναι διαθέσιμο. Tην Δευτέρα θα τηλεφωνήσω και στην Singer. Αν τυχόν τύχει να δείς κάπου, θα το εκτιμούσα πολύ αν θυμηθείς να με ενημερώσεις.
Φιλιά,
Μαριάννα