Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Σοκολατένιο ψωμί με ξηρούς καρπούς και πραλίνα σοκολάτας.

Γεια χαρά σε όλους και πάλι!

Αν σας έχει περισσέψει λίγη νωπή μαγιά στο ψυγείο απ' τα πρωτοχρονιάτικα ζυμώματα κι αν θέλετε να δώσετε μια μικρή γλυκιά παράταση στη γιορτινή βδομάδα προτού αρχίσουν οι περικοπές και η αποτοξίνωση, τότε σας έχω την ιδανική πρόταση. Ένα σοκολατένιο ψωμί, που ούτε ψωμί ακριβώς είναι, αλλά ούτε και κλασικό τσουρέκι, το οποίο είναι αφράτο, μυρωδάτο και σε τέλειο σχήμα πετάλου για να μας φτιάξει τη διάθεση και να καλωσορίσει τη νέα χρονιά. Αυτό που σας παρουσιάζω στις σημερινές φωτογραφίες το ετοίμασα για την Πρωτοχρονιά κι έγινε ανάρπαστο! 

Για να είμαι απολύτως ειλικρινής, η συνταγή δεν είναι καινούργια, σας την είχα δείξει και παλιότερα (εδώ) με πιο περίπλοκη γέμιση αποτελούμενη από τυρί ρικότα, μπισκότα, αμύγδαλα και κακάο. Η σημερινή εκδοχή, που περιέχει μόνο πραλίνα σοκολάτας και φουντούκια, ακολουθεί κατά βάση τη λογική που έχουν τα σκανδιναβικά ρολάκια. Έτσι, η παρασκευή της συνταγής γίνεται πολύ πιο ξεκούραστη για μένα, αφού δεν είναι και πάντα τόσο εύκολο να βρω αυθεντικό ιταλικό τυρί ρικότα, που θα κάνει και πετυχημένο το ψωμί. 

Υλικά για 8-10 άτομα:
12 γρ. νωπή μαγιά
125 λμ. χλιαρό γάλα
400 γρ. αλεύρι σκληρό
70 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας
ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
1 αυγό κι 1 κρόκος αυγού
50 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο (να μην καίει όταν θα το χρησιμοποιήσουμε)
1 πρέζα αλάτι  

 Για τη γέμιση:

πραλίνα σοκολάτας 
φουντούκια χοντροκομμένα 
και 
λίγα ασπρισμένα κι ανάλατα αμύγδαλα ψιλοκομμένα ή φιλέ για το πασπάλισμα
1 αυγό ελαφρώς χτυπημένο για το άλειμμα του ψωμιού

Εκτέλεση:
1. Σε ένα μπολ διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό γάλα. 

2. Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αυγό, τον κρόκο, το βούτυρο και το μείγμα της μαγιάς με το γάλα. Δουλεύουμε το μείγμα στο μίξερ με τους γάντζους μέχρι να πάρουμε μια απαλή ζύμη. Έπειτα, δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια για 5 λεπτά και σχηματίζουμε μια μπάλα. Τη βάζουμε σε μπολ και το καλύπτουμε με μεμβράνη, αφήνοντας το ζυμάρι να ξεκουραστεί τουλάχιστον για 1 ώρα σε ζεστό μέρος. Θέλουμε να διπλασιαστεί σε μέγεθος. Προσωπικά, αυτή τη φορά μου πήρε σχεδόν 3 ώρες, σε σημείο να νομίζω ότι είχε αποτύχει το ζυμάρι. Γι' αυτό καλύτερα να το βάλετε στο φούρνο στους 40 βαθμούς. 

3. Αφού έχει φουσκώσει η ζύμη μας την παίρνουμε και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε ένα ορθογώνιο φύλλο, περίπου 45x30 εκ. Απλώνουμε την πραλίνα σοκολάτας πάνω στο φύλλο και την στρώνουμε ομοιόμορφα αφήνοντας περιμετρικά κενό 4 εκ. 


4. Τυλίγουμε το φύλλο σε ρολό κατά μήκος της μεγάλης πλευράς, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη γέμιση στο εσωτερικό. Αλείφουμε τα άκρα του ρολού με λίγο νερό για να κολλήσει το ζυμάρι και του δίνουμε σχήμα πετάλου. Έπειτα κάνουμε λίγες  ρηχές χαρακιές στην επιφάνεια με κοφτερό μαχαίρι. Μεταφέρουμε το ψωμί με προσοχή στο ταψί και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος (ιδανικά στο φούρνο στους 40 βαθμούς) για 30 λεπτά. Προτιμάμε καλύτερα ένα στρογγυλό ταψί και όχι πολύ μεγαλύτερο από το ψωμί μας. Με αυτό τον τρόπο όταν θα ψηθεί δε να απλώσει, αλλά θα πάρει ύψος και θα γίνει πολύ εντυπωσιακό! 

5. Αφού έχει φουσκώσει το ψωμί το βγάζουμε απ' το φούρνο (σε περίπτωση που το είχαμε βάλει εκεί) και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.


6. Αλείφουμε το ψωμί με το αυγο και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα. Ψήνουμε στο φούρνο για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα η επιφάνεια του ψωμιού. Αν μας πάρει γρήγορα χρώμα, το  σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Αφού ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα και μετά το κόβουμε για σερβίρισμα! 

Ελπίζω να το δοκιμάσετε! Αξίζει τον κόπο και θα το ευχαριστηθείτε! 

Καλά να περνάτε, 
Ευγενία

8 σχόλια:

Δημιουργία είπε...

Καλή χρονιά Ευγενία μου όμορφη και γλυκιά σαν το αφράτο ψωμάκι σου!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ευγενία μου πάνω που λέγαμε να κάνουμε μια αποχή από τα γλυκά των Χριστουγέννων να σου η νοστιμότατη συνταγή σου μμμμμ.. μέχρι εδώ μύρισε...τι μου κάνεις!!
Ομως την συνταγή την κρατάω για όταν μου έρθει πάλι η έλειψη για σοκολατένιο ψωμακι θα την προτιμήσω...
Καλά να περνας ότι και να κάνεις φιλιααα!!❤

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΥΓΕΝΟΥΛΙ ΜΟΥ,νάχουμε Υγεία,αισιοδοξία,θετική διάθεση και λιγότερα κιλά!!! Πίστεψέ με βλέπω γλυκό,εγω που η ζάχαρη ειναι σ επίπεδα Πάσταφλώρας και με πιάνει αναγουλίαση που έλεγε κι η μαντάμ Σουσού. Οσο για τη δική σου ζαχαροπλαστική δεινότητα θαυμάζω,γιατί εγω δεν είμαι του μπελαλίδικου.
Ευχομαι το ίδιο γλυκά να σου φερθεί ,εσένα και στους αγαπημένους σου ,το 2021 και να μη μείνει ψίχουλο απο τη γλύκα του!Φιλάκια πολλά

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Γεια σου Κατερίνα! Χρονια πολλά και καλή χρονιά και σε σενα!! Ανυπομονώ να βλεπω και πάλι τις δημιουργίες σου!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ρούλα, δοκίμασε το και δε θα χάσεις!! Πραγματικά ειναι τοσο μυρωδάτο κι ευγευστο! Φιλακια πολλά.

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Καλή χρονιά κι από μένα Χαρά!!! Ευχομαι να πιασουν ολες οι ωραίες ευχές που μας δίνεις!!! Φιλακια πολλα.

Μαρία Έλενα είπε...

Καλή χρονιά με υγεία.
Φιλάκια ...

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Χρόνια πολλα και σε σενα!!!