Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Το βιβλίο του μήνα: "Ο αφηγητής του πρωινού τρένου", Εκδόσεις Πατάκη

Μπορεί μια καθαρίστρια, ένας χειριστής μηχανήματος και λιγοστοί, καλοί φίλοι ν' αποτελέσουν τα υλικά μιας όμορφης και συναρπαστικής ιστορίας; Αναρωτιέμαι πραγματικά, γιατί τα τελευταία χρόνια αν δεν είσαι βρικόλακας, άγγελος, υπεράνθρωπος ή έστω νέος, πλούσιος και καταξιωμένος γόης, φαντάζεις να μην έχεις καμιά ελπίδα στον μάταιο, τούτο κόσμο...


Το βιβλίο που διάλεξα γι' αυτό το μήνα είναι γραμμένο με απλά, καθημερινά υλικά. Υλικά με τα οποία μπορεί ο καθένας μας να ταυτιστεί και να βρει ένα κομμάτι του εαυτού του. Γιατί ο Γκυλαίν είναι ένας μοναχικός, νέος Γάλλος, ο οποίος κάνει μια δουλειά που απεχθάνεται, που μισεί, αλλά που μέσα απ' αυτή ψάχνει μια μικρή, καθημερινή λύτρωση. Χειριστής ενός μηχανήματος πολτοποίησης βιβλίων προσπαθεί να περισυλλέξει τις σελίδες που γλίτωσαν κάθε φορά από τη φοβερή διαδικασία και τις ανασταίνει την επόμενη μέρα διαβάζοντάς τες φωναχτά στη διαδρομή που κάνει με το τρένο για να πάει στη δουλειά του. Εσωστρεφής και αποτυχημένος, απογοητευμένος από τη ζωή του ο Γκυλαίν θα μεταμορφωθεί σιγά σιγά και θ' αποκτήσει πίστη στο εαυτό του μέσα από τις καθημερινές αφηγήσεις τους, οι οποίες βρίσκουν απροσδόκητη ανταπόκριση! 


Η πραγματική αγωνία αρχίζει όταν στα χέρια του Γάλλου πρωταγωνιστή πέφτει ένα στικάκι USB κι αποφασίζει να το ανοίξει για να δει τα περιεχόμενά του. Με τη βοήθεια των φίλων του θα προσπαθήσει να βρει τον κάτοχο του USB και να λύσει το αίνιγμα που τον έχει στοιχειώσει τόσο καιρό και που επί της ουσίας τον έχει οδηγήσει σε νέα μονοπάτια. Μονοπάτια που ίσως πίστευε ότι δεν θα πάρει ποτέ. 


Κι αν το μηχάνημα πολτοποίησης βιβλίων συμβολίζει την σύγχρονη καθημερινότητα -η οποία μπορεί να είναι το ίδιο αδυσώπητη- ο συγγραφέας μας υπενθυμίζει ότι τα όνειρα είναι για να τα ζούμε κι όχι μόνο για να τα φανταζόμαστε. Με σύγχρονη γραφή, ήρωες που κερδίζουν τη συμπάθεια από την αρχή και με ενδιαφέροντα ευρήματα ο συγγραφέας κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη μέχρι το τέλος και τη λύση του μυστηρίου. 

Στα θετικά του βιβλίου, φυσικά η πολύ πετυχημένη μετάφραση (Ρίτα Κολαϊτη), η όμορφη έκδοση (Εκδόσεις Πατάκη) με το τόσο μοντέρνο και προσεγμένο εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο καθώς και η χαμηλή τιμή (οριακά 10 ευρώ). Η μόνη παρατήρηση που θα έκανα είναι ότι το ονοματεπώνυμο του πρωταγωνιστή κρύβει ένα λογοπαίγνιο το οποίο δε γίνεται κατανοητό στα ελληνικά. Εγώ το κατάλαβα μέσω των ιταλικών, ενώ πιστεύω ότι η μεταφράστρια θα μπορούσε να προσθέσει μια επεξηγηματική παραπομπή για να γίνεται αμέσως κατανοητό. Ψιλά γράμματα, ενδεχομένως...


Με αυτό τον τρόπο θέλησα να σας ευχηθώ καλό μήνα και μιας και αυτή τη χρονιά είχα τη χαρά να διαβάσω κοντά στα είκοσι βιβλία σκέφτηκα κάθε μήνα να σας καλωσορίζω με μια βιβλιοπρόταση, διαλέγοντας αυτά που ξεχώρισα, αυτά που είχαν κάτι να μου πούνε. 

κάποια από τα προσεχώς...
Εννοείται ότι δεν έχω αξιώσεις κριτικού λογοτεχνίας, τα μόνα μου εφόδια είναι η αγάπη για τα βιβλία και οι φιλολογικές μου σπουδές. Σας προσκαλώ, λοιπόν, μια φορα το μήνα ν' ανταλλάσσουμε γνώμες κι εμπειρίες γύρω από τα βιβλία που έχουμε διαβάσει και ξεχωρίσει.

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία  


5 σχόλια:

Maria είπε...

Ενδιαφέρον ακούγεται η κριτική σου για το συγκεκριμένο βιβλίο,μέσα από την περιγραφή σου, παρακινείς ακόμη και τον ποιο αδιάφορο να το διαβάσει.Θα το έχω υπόψιν μου,ένα από τα πάθη μου είναι και τα βιβλία.....
Σου εύχομαι να περάσεις έναν όμορφο και ευλογημένο μήνα!!!!
Φιλάκια!!!!!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Καλό μηνα να έχεις Ευγενία μου πολύ καλή προταση για αρχή του μηνα ενα βιβλιο ειναι και για μενα μια απο τις ομορφες στιγμες που μπορείς να απολάυσεις μονος σου και να ταυτίζεσαι με τους ήρωες του....Αυτό το βιβλίο που μας προτείνεις ακουγεται πολύ ενδιαφερον.. !!
Καλό μηνα να έχεις Ευγενία μου.. φιλακιαααα!!!

sanpiseth40 είπε...

Awesome blog, i always enjoy & read the post you are sharing!
Thank for your very good article...!
ผลบอล

My Little World είπε...

Πολύ ενδιαφέρον βιβλίο Ευγενία! Ευχαριστώ που το μοιράστηκες! Καλό μήνα!

Tante Kiki είπε...

Πολύ ωραίο πρέπει να είναι αυτό το βιβλίο!!
Φιλάκια!