Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Ιούλιος:αφορμή για να φτιάξουμε κέτσαπ

Μπήκε ο Ιούλιος!

Το πιστεύετε; Περνάει πράγματι πολύ γρήγορα ο καιρός, μα εμείς θα πρέπει πάντα να κρατάμε τα καλύτερα από κάθε μήνα. Κι ο Ιούλιος έχει άλλη χάρη, ο ήλιος, η φύση, η θάλασσα μας
ευεργετούν και μας ανανεώνουν. Μη μου πείτε ότι τα φρούτα αυτό το μήνα δεν είναι έξοχα; Και τα λαχανικά, μεστά, γευστικά και πλούσια σε βιταμίνες.

Ας επωφεληθούμε, λοιπόν, από τα ποιοτικά αγαθά του μήνα αυτού κι ας τα διατηρήσουμε μαζί μας όλο το χρόνο. Οι μέθοδοι συντήρησης είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια και πάντα
συνέβαλαν στην οικιακή οικονομία, με όλη τη σημασία των λέξεων. Λάδι, ξύδι, λίπος, αλάτι, ζάχαρη, αλκόλ, καπνός κι αέρας είναι οι βασικοί τρόποι συντήρησης των τροφών. Με την κατάλληλη δε, προσθήκη μπαχαρικών και μυρωδικών μπορούμε να έχουμε απολαυστικά αποτελέσματα. Το σκεπτικό είναι απλό: παίρνουμε το καλύτερο κάθε εποχής και το συντηρούμε για αργότερα.

Σήμερα, λοιπόν, θα συντηρήσουμε με πανεύκολο τρόπο τις καλοκαιρινές μας ντομάτες και θα
εγκλοβίσουμε την υπέροχη γεύση τους σε γυάλινα μπουκάλια. Τί καλύτερο από μια συνταγή κέτσαπ, που θα συγκλονίσει εγγυημένα τον ουρανίσκο σας. Αν έχετε και παιδιά, ξέρετε ότι θα τρώνε κάτι απολυτως υγιεινό, ελεγμένο και σπιτικό! Εμείς σήμερα φτιάξαμε τη δική μας και μοιραζόμαστε μαζί σας την εμπειρία. Ας αρχίσουμε λοίπον!




Υλικά για 1,5 κιλό περίπου

3 κιλά ώριμες ντομάτες
150μλ. ξύδι
10 γαρύφαλα
4 σπόροι κάρδαμο
μισό κουταλάκι άσπρο πιπέρι
μισό κουταλάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
μισό κουταλάκι τριμμένη κανέλα
μισό κουταλάκι τριμμένο γαρύφαλλο
2 κουταλάκια γλυκιά πάπρικα
2 κουταλάκια αλάτι
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
25γρ. λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
75γρ. άσπρη ζάχαρη

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε. Τις βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα, με βαρύ πάτο καλύτερα.





Μετά προσθέτουμε και όλα τα άλλα υλικά στην κατσαρόλα, την βάζουμε σε δυνατή φωτιά να πάρει μια πρώτη βράση και μετά χαμηλώνουμε αρκετά το μάτι. Ανακατεύουμε να πάνε παντού τα υλικά και αφήνουμε τη σάλτσα μας να σιγοβράσει για 2 ώρες.



Στο μεταξύ εμείς αποστειρώνουμε τα μπουκάλια μας για να τα έχουμε έτοιμα. Οδηγίες ΕΔΩ.

Μετά από 2 ώρες το μείγμα της κατσαρόλας έχει μειωθεί. Έχει μήνει το 1/3. Τότε σβήνουμε τη φωτιά, αποσύρουμε το κάρδαμο και τα γαρύφαλλα με μια κουτάλα και με το ραβδομπλέντερ ομογενοποιούμε τη σάλτσα. Αν εσείς διαθέτετε μύλο, μπορείτε να την περάσετε από εκεί.




Νά τη η σάλτσα μας! Έτοιμη! Αν σας φαίνεται αραιή ακόμη και μετά από δύο ώρες βρασίματος, συνεχίστε το βράσιμο. Όσο βράζετε, τόσο πυκνώνει η σάλτσα κέτσαπ. Μην τη συμπυκνώσετε όμως και πάρα πολύ. Η κέτσαπ πρέπει να ρέει και να πέφτει πάνω στο μπιφτεκάκι και την πατατούλα μας λαχταριστή, λαχταριστή!

Τα μπουκαλια μας σίγουρα είναι στεγνά. Με ένα χωνί ρίχνουμε τη σάλτσα μέσα και ταπώνουμε. Η σάλτσα μας αντέχει 8-10 μήνες. Αφότου την ανοίξουμε, φυλάσσουμε στο ψυγείο. Φτιάχνουμε κι ένα ωραίο καρτελάκι, για να θυμόμαστε ημερομηνία παρασκευής και λήξης και απολαμβάνουμε υπεύθυνα!!! Απ' τα χεράκια μας! Αστε που θα αιωρείται και στην κουζίνα μας αυτή η υπέροχη, ζεστή αύρα της πάπρικας και του κανελογαρύφαλλου για λίγες ώρες...


6 σχόλια:

Αναστασία είπε...

Πάντα ήθελα να δοκιμάσω, αλλά φοβόμουν μήπως μου γίνει αραιή... θα προσπαθήσω ακολουθώντας την συνταγή σου!! Καλό μήνα!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Αναστασία να δοκιμάσεις οπωσδηποτε. Εγώ έφτιαξα πέρυσι για πρώτη φορά και περιμέναμε πώς και πώς να ξαναφτιάξουμε!

Ειρήνη είπε...

Μμμμ...και σήμερα αυτή τη συζήτηση είχαμε με τα ανίψια μου που μου τη ζητούσαν να βάλουν στο φαγητό τους..Τους έλεγα ότι δεν είναι υγιεινή κλπ..Η συνταγή σου γίνεται copy-paste και πάει κατευθείαν στη νύφη μου!!
Φιλιά!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Τέλεια! Νομίζω θα τους αρέσει πολύ!!!Προσοχή η πάπρικα να μην είναι καυτερή!

Kitchen Stories είπε...

Εύγε Ευγενία!
Εντυπωσιάστηκα από το πόσο εύκολα φτιάχνουμε κέτσαπ. Με ιντριγκάρησε να την τολμήσω...
Καλό μήνα Ιούλιο.

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Τέλεια!!Ευχαριστούμε πολύ!