Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ Νο2: ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΜΕΖΕΔΑΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΦΕ ΣΑΣ


Καλησπέρα σας!

Το κρύο μας έκανε απότομα την εμφάνισή του, αλλά δεν παραπονούμαστε...Είναι σχεδόν μέσα Δεκεμβρίου και απομένουν μόλις μερικές μέρες πριν μπούμε για τα καλά στην εορταστική περίοδο.

Σήμερα, προτείνουμε συνταγές που μπορούν να ταιριάξουν ωραία σε ένα ΜΠΟΥΦΕ, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν μπορείτε να τις φτιάξετε και σε κάθε άλλη περίπτωση που καλείτε κόσμο για φαγητό. Διαλέξαμε και δύο συνταγές με θαλασσινό, για τους λάτρεις του είδους, αλλά και σαν εναλλακτική γεύση, μιας και τα κρέατα θα έχουν την τιμητική τους διαρκώς...


Το σημερινό μας ΜΕΝΟΥ Νο 2  (για μπουφέ), λοιπόν, περιλαμβάνει:

ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ SPRING ROLLS συνοδευμένα με 2 γλυκόξινες σάλτσες
ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΟΚΤΕΙΛ με μέλι και δεντρολίβανο
ΡΟΛΑΚΙΑ ΣΟΛΟΜΟΥ με κρέμα τυριού και αρωματικά
ΤΑΡΤΑΚΙΑ ΚΑΠΝΙΣΤΗΣ ΠΕΣΤΡΟΦΑΣ και μους πιπεριάς Φλωρίνης
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΜΠΕΙΚΟΝ, ΤΥΡΙ και ΠΡΑΣΑ
ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ


*****

Μεσογειακά spring rolls με δύο γλυκόξινες σάλτσες
 (Για 24 κομμάτια)

Υλικά:
6 χοντρά φύλλα για πίτες

Για τη γέμιση:
1 μαραθόριζα (φινόκιο) κομμένη ζουλιέν (ραβδάκια στο μέγεθος σπιρτόξυλου)
1 κολοκυθάκι μέτριο ζουλιέν
2 καρότα μέτρια ζουλιέν 
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ζουλιέν
2 κουταλιές σούπας κόλιαντρο φρέσκο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές σούπας λευκό ξίδι βαλσαμικό
Αλάτι, πιπέρι μαύρο
Λίγο πιπέρι καγιέν
1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο για το άλειμμα
1 ασπράδι αβγού χτυπημένο μέχρι να γίνει αφρός
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση:
Σοτάρετε όλα τα λαχανικά στο ελαιόλαδο να μαραθούν και τα σβήνετε με το ξίδι. Προσθέτετε αλάτι, μαύρο πιπέρι και πιπέρι καγιέν. Αφήνετε λίγο τα υλικά να κρυώσουν. Κόβετε τα φύλλα όλα μαζί κατά μήκος σε τέσσερις λωρίδες φάρδους 8-9 εκ. (για να βγουν 24 φύλλα). Τα στοιβάζετε και τα σκεπάζετε με μια νωπή πετσέτα, για να μην ξεραθούν καθώς τα ετοιμάζετε. Παίρνετε ένα φύλλο και το αλείφετε με λίγο εκαιόλαδο. Αλείφετε την πάνω άκρη με λίγο ασπράδι για να σφραγιστεί καλά το ρολάκι όταν το τυλίξετε. Στρώνετε στην κάτω άκρη περίπου ένα κουταλάκι γέμιση και τυλίγετε το φύλλο ρολό, διπλώνοντας προς τα μέσα τις πλάγιες άκρες και πιέζοντας στο τέλος να κλείσει καλά. Συνεχίζετε μέχρι να τελιώσουν τα φύλλα. Ζεσταίνετε αρκετό λάδι σε βαθύ τηγάνι και όταν κάψει τηγανίζετε τα ρολάκια από όλες τις πλευρέ να πάρουν χρυσαφί χρώμα. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί απορροφητικό. Σερβίρετε τα ρολλάκια σε πιατέλα και συνοδεύετε με τις δύο γλυκόξινες σάλτσες.

1. Σάλτσα με βερίκοκα αποξηραμένα 

Υλικά:
5 βερίκοκα αποξηραμένα, βρασμένα σε 1 φλυτζάνι νερό για 10 λεπτά περίπου
4 κουταλιές σούπας λευκό ξίδι βαλσαμικό
1/3 φλυτζάνι μέλι
1 κουταλιά σούπας χυμό λεμονιού
¼ φλυτζάνι νερό
2 κουταλάκια γλυκού κορνφλάουρ
Λίγη πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)

Ψιλοκόβετε 2 από τα βερίκοκα και τα βάζετε στην άκρη. Χτυπάτε σε μπλέντερ τα υπόλοιπα 3 βερίκοκα μαζί με το νερό τους να πολτοποιηθούν. Ζεσταίνετε το ξίδι και το μέλι σε μια μικρη κατσαρόλα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει το μέλι. Προσθέτετε τα πολτοποιημένα βερίκοκα και τα σιγοβράζετε για 5 λεπτά. Διαλύετε το κορνφλάουρ στο νερό και το προσθέτετε στη σάλτσα ανακατεύοντας συνεχώς. Σιγοβράζετε μέχρι να πήξει λίγο και προσθέτετε και τα ψιλοκομμένα βερίκοκα και το λεμόνι. Ρίχνετε και λίγη καυτερή πάπρικα εάν θέλετε. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.

2. Σάλτσα με κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης

Υλικά:
1 πιπεριά Φλωρίνης μεγάλη ψητή (από βάζο)
2 κουταλιές σούπας νερό
1 σκόρδο λιωμένο
1/3 φλυτζάνι μέλι
4 κουταλιές σούπας ξίδι από κρασί
2 κουταλάκια γλυκού κορνφλάουρ διαλυμένο σε ¼ φλυτζανιού νερό
1 κουταλάκι γλυκού μπούκοβο (προαιρετικά)

Χτυπάτε την πιπεριά Φλωρίνης με το σκόρδο και τις 2 κουταλιές νερό στο μπλέντερ μέχρι να πολτοποιηθεί. Ζεσταίνετε το μέλι και το ξίδι σε μικρή κατσαρόλα μέχρι να λιώσει το μέλι και προσθέτετε τον πολτό πιπεριάς. Σιγοβράζετε για 2 λεπτά. Προσθέτετε το κορνφλάουρ στο μίγμα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα. Προσθέτετε στο τέλος το μπούκοβο, εάν το θέλετε λίγο πικάντικο. Σερβίρετε σε θερμοκρασία δωματίου.


Σημείωση: Εάν σας αρέσουν τα "παιχνίδια" στις γεύσεις, δοκιμάστε τις δύο αυτές σάλτσες με ιδιαίτερα τυριά, που θα τους ισορροπήσουν την οξύτητα και τη λιπαρότητα, καθώς και τη σάλτσα πιπεριάς με λουκάνικα και αλλαντικά

*****

Λουκάνικα κοκτέιλ με μέλι και δεντρολίβανο
(για 25 άτομα)

Υλικά :
25 λουκάνικα κοκτέιλ (τα μικρά συσκευασμένα)
2 κουταλιές σούπας μέλι
2 κλαράκια δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή αντίστοιχα ξερό
Λίγο λάδι για το ταψί

Εκτέλεση:
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ο C. Απλώνετε τα λουκάνικα σε λαδωμένο ταψάκι και τα ψήνετε για 15 λεπτά. Τα περιχύνετε με το μέλι και τα πασπαλίζετε με το δεντρολίβανο. Ανακινείται λίγο το ταψάκι για να πάει το μέλι παντού και τα βάζετε ξανά στο φούρνο να ψηθούν ακόμη 5 λεπτά. Τα μεταφέρετε σε πιατέλα, τα καρφώνετε με οδοντογλυφίδες και τα σερβίρετε ζεστά.

Ή αλλιώς...
Ψήστε τα λουκανικάκια για τα πρώτα 15 λεπτά, όπως γράφει από πάνω, μέχρι και 4 ώρες πριν από το σερβίρισμα και όταν έρθει η ώρα προθερμάνετε το φούρνο στους 200ο C, περιχύστε με μέλι και δεντρολίβανο και ψήστε για 5-7 λεπτά.

*****


Ρολάκια σολομού γεμιστά με κρέμα τυριού και αρωματικά 
(για 30-40 ρολάκια)

Υλικά 

300γρ φέτες σολομού καπνιστού όσο γίνεται φαρδιές
Φετούλες ψωμιού του τοστ, μόνο την ψίχα, στρογγυλές και φρυγανισμένες για λίγο στο φούρνο
Λίγη πάπρικα
Κάπαρη για γαρνίρισμα


Για τη γέμιση:
250 γρ τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι γλυκού χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι γλυκού άνιθο ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού κρεμμυδακι φρέσκο ψιλοκομμένο μαζί με τα πράσινα τρυφερά μέρη
2 κουταλάκια γλυκου ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού μουστάρδα Dijon
Αλάτι (εάν θέλετε προτιμήστε θαλασσινό)
Πιπέρι


Εκτέλεση:
Κόβετε τις φέτες του σολομού σε στενόμακρα κομμάτια φάρδους 12 εκ. (Εάν δεν είναι ίσο σε όλες τις πλευρές εξαιτίας του κοψίματός του, δεν πειράζει)
Λιώνετε το τυρί με πιρούνι και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Ανακατεύετε μέχρι να γίνει συμπαγές το μείγμα. Στρώνετε στον πάγκο μια φέτα σολομού και βάζετε κατά πλάτος αρκετή γέμιση σε σχήμα κυλίνδρου πάχους 2,5 εκ. αφήνοντας 2 εκ. περιθώριο από τις άκρες. Τυλίγετε το σολομό σε ρολάκια και τοποθετείτε σε πιατέλα με το διπλωμένο μέρος κάτω. Τυλίγετε στα ρολά σε μεμβράνη, τα κλείνετε καλά και τα βάζετε στο ψυγείο για 1-2 ώρες. Τα ξετυλίγετε και με κοφτερό λεπτό μαχαίρι κόβετε φέτες 2 εκ. και τις τοποθετείτε πάνω στις φέτες φρυγανισμένου ψωμιού. Πασπαλίζετε με ελάχιστη πάπρικα και γαρνίρετε με κάπαρη (προαιρετικά)

 *****
Ακολουθούν 3 συνταγές με ζύμη τάρτας, οπότε ξαναθυμίζουμε τη διαδικασία για την παρασκευή τάρτας, όπως την είχαμε χρησιμοποιήσει για τα empanadas του ΜΕΝΟΥ Νο1

Ζύμη τάρτας
Υλικά:
250 γρ αλεύρι

125 γρ βούτυρο, κομμένο σε μικρά κομμάτια σε θερμοκρασία δωματίου

1 αβγό

1 κτ γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική

40 γρ νερό κρύο



Εκτέλεση:
Απλώστε το αλεύρι σε μια επιφάνεια εργασίας και κάντε μια μεγάλη τρύπα στη μέση σαν πηγάδι. Βάλτε μέσα το βούτυρο, το αβγό, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χρησιμοποιώντας τα ακροδάχτυλά σας, αναμίξτε και ομογενοποιήστε τα υλικά μαζί. Στη συνέχεια ενσωματώστε λίγο λίγο το αλεύρι, δουλεύοντας τη ζύμη απαλά με τα ακροδάχτυλα. Προσθέστε το κρύο νερό και αναμίξτε το μέχρι να αρχίσει η ζύμη να αποκτά μια συμπαγή σύσταση.

Χρησιμοποιώντας την παλάμη του χεριού σας, ζυμώστε τη ζύμη, σπρώχνοντας τη μακριά από εσάς για περίπου 4-5 φορές μέχρι να γίνει απαλή. Δώστε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, τυλίξτε το με μεμβράνη και αφήστε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε.

******

Ταρτάκια με γέμιση από μους καπνιστής πέστροφας και πιπεριά Φλωρίνης
(για 30-35 ταρτάκια) 

Υλικά 
1 πακέτο ζύμης για τάρτες από το σουπερ μάρκετ ή ζύμη τάρτας όπως γράφουμε παραπάνω...
200 γρ πέτροφα καπνιστή
1 πιπεριά Φλωρίνης από βάζο
6 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
2 κουταλιές σούπας κατίκι Δομοκού
1 κουταλιά σούπας βότκα
Ελάχιστη πάπρικα γλυκιά
3-4 κλωναράκια άνιθο

Εκτέλεση:
Απλώνετε τη ζύμη στον πάγκο και κόβετε με στρογγυλό κουπ-ατ ή ένα κρασοπότηρο 30-35 κομμάτια, διαμέτρου ίσης με τη διάμετρο από τις φόρμες για τάρτες ή muffins. Στρώνετε τη ζύμη στα φορμάκια και στα τοιχώματα και κόψτε ότι προεψέχει για να γίνουν όμορφα τα ταρτάκια. Ψήστε όπως στις οδηγίες του κουτιού, ή της συνταγής που δίνουμε.

Ετομάζετε τη γέμιση:
Τρίβετε την πέστροφα με τα δακτυλά σας και την πολτοποιείται στο μπλέντερ μαζί με τη βότκα και λίγη γλυκιά πάπρικα, μέχρι να γίνει ένα λείο μίγμα (κρέμα).
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να γίνει παχύρευστο, σα στραγγιστό γιαούρτι (όχι σαντυγί!). Την ανακατεύετε προσεκτικά με το μίγμα πέστροφας χρησιμοποιώντας σπάτουλα με ελαφριές κινήσεις και βάζετε το μίγμα στο ψυγείο.
Στο μπλέντερ χτυπάτε την πιπεριά Φλωρίνης με το κατίκι, μέχρι να γίνουν μια αφράτη μους.
Γεμίζετε τα ταρτάκια μέχρι τα 2/3 με το μίγμα της πέστροφας και κάνετε μια ροζέτα στην κορυφή της γέμισης με τη μους πιπεριάς που έχετε τοποθετήσει σε κορνέ. Τελειώνετε το γαρνίρισμα με ένα κλωναράκι άνιθο, ή ψιλοκομμένο άνιθο πάνω από τη μους.


Παραλλαγή:
Αντικαταστείτε τα ταρτάκια με φύλλο σφολιάτας, που θα κόψτε σε τετράγωνα να γίνουν βάσεις για καναπεδάκια (μπουκίτσες), θα τοποθετείσετε σε βουτυρωμένο ταψί και θα ψήσετε στους 180ο C μέχρι να ροδίσουν. Βάλτε ανάλογη δόση μίγματος και μους πιπεριάς.

 ******

Τάρτα με μπέικον, τυρί και πράσα
 (για 6-8 άτομα)

Υλικά :

Ζύμη τάρτας, όπως περιγράψαμε παραπάνω...

Γέμιση:
100 γρ μπέικον ψιλοκομμένο
300 γρ κασέρι χοντροτριμμένο
300 γρ γκούντα χοντροτριμμένο
½ κιλό πράσα καθαρισμένα και κομμένα σε λεπτές ροδέλες
30 γρ ελαιόλαδο
1 κουταλιά γλυκού κόλιανδρο
1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζύμη:
Εοιμάζετε τη ζύμη τάρτας, όπως αναφέρουμε στη συνταγή. Ανοίγετε τη ζύμη σε χοντρό φύλλο πάχους περίπου 1 εκ και τη στρώνετε σε βουτυρωμένο ταψάκι τάρτας. Πατήστε τη καλά, ώστε να πετύχετε παντού ομοιόμορφο πάχος.

Γέμιση:
Σε κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και ρίχνετε το μπέικον. Μόλις γυαλίσει, ρίχνετε το πράσο και αφήνετε τα υλικά να ψηθούν, χωρίς να ροδίσουν (εάν χρειάζεται, χαμηλώστε λιγάκι τη θερμοκρασία). Σβήνετε το μάτι και προσθέτετε το αλατοπίπερο, το κόλιανδρο, το τυρί και την κρέμα, ανακατεύοντας καλά.
Στρώνετε τη γέμιση πάνω από τη ζύμη στο ταψί και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο σους 180ο C για μισή ώρα, αφού σκεπάσετε την τάρτα με λαδόκολα. Συνεχίζετε το ψήσιμο για 15 λεπτά, χωρίς λαδόκολλα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά της.

 ******

Τάρτα με γραβιέρα και καραμελωμένα κρεμμύδια
 (για 4 άτομα)

Υλικά : 
1 φύλλο σφολιάτας ή ζύμη τάρτας, όπως περιγράψαμε παραπάνω...

Γέμιση:
100 γρ γραβιέρα τριμμένη
3 μεγάλα κρεμμύδια, καθαρισένα και κομμένα σε ροδελίτσες
80 γρ βούτυρο
140 γρ κρέμα γάλακτος
3 αβγά
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
(Επειδή αυτή η γέμιση τάρτας, δε χρειάζεται πολύ χρόνο στο φούρνο όπως η προηγούμενη, προψήνουμε τη ζύμη.)
Ανοίγουμε τη ζύμη τάρτας σε φύλλο πάχους 0,5 εκ (πολύ λεπτό) και το στρώνουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι τάρτας. Καλύπτετε τη ζύμη με λαδόκολλα και γεμίζετε με φασόλια, ή οποίο άλλο όσπριο διαθέτετε ή ρύζι και την προψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C για 15 λεπτά. Στη συνέχεια αφαιρείτε στη λαδόκολλα με τα όσπρια με προσοχή και ψήνετε για ακόμη 10 λεπτά. Αφήνετε την τάρτα να κρυώσει.

Στο μεταξύ, λιώνετε το βούτυρο σε μεγάλο τηγάνι. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας πότε πότε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν καλά. Σε μπολ χτυπάτε την κράμα γάλακτος μαζί με τα αβγά και το τυρί και αλατοπιπερώνετ. Προσθέτετε και τα κρεμμύδια όπως είναι, από το τηγάνι και ανακατεύετε. Μεταφέρετε τη γέμιση στην τάρτα και ψήστε την για 15-20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο C, μέχρι να σταθεροποιηθεί η γέμιση. Τρώγετε καλύτερα ζεστή.



Δείτε επίσης:

(πλήρες, για καθιστό τραπέζι, με χοιρινό για κυρίως) και συμβουλές για την προετοιμασία


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Buy The Seem, Mount Your current Plasma

Also visit my web page - middleweight