Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2025

Φτιάχνουμε σοκολατάκια με φουντούκια κι αποξηραμένα φρούτα

Γεια χαρά και πάλι!

Να 'μαι πάλι με νέα ανάρτηση και μια συνταγή που μυρίζει γιορτές και Χριστούγεννα. Εγγυημένη συνταγή, που έφτιαξα πέρυσι για τη γιορτή του Βασίλη, μαζί με διάφορες άλλες λιχουδιές. 

Το σπίτι μας είναι πάντα ανοιχτό τέτοια μέρα σε επισκέψεις και τόσα χρόνια δεν μπορώ να πω, έχουμε οργανώσει διάφορες συγκεντρώσεις: ρεβεγιόν για να υποδεχτούμε τη νέα χρονιά, brunch, απογευματινές γιορτές, δείπνα... Εξελισσόμαστε μέσα στα χρόνια και προσαρμοζόμαστε σύμφωνα με τα προγράμματα και τις συνθήκες των φίλων μας. Γιατί άλλωστε, ποιό είναι και το νόημα όλων αυτών των γιορτών; Η συνύπαρξη, το αντάμωμα. Και σε τέτοιες συγκυρίες μας αρέσει να περνάει απ' τα χέρια μας και η τελευταία λεπτομέρεια, όπως είναι τα κεράσματα.

Πέρυσι, λοιπόν, έκανα κι αρκετά κεράσματα και μπισκότα για να αρέσουν σε μικρούς και μεγάλους κι όσο γίνεται πιο υγιεινά. Αυτά τα σοκολατάκια τα λες και τέτοια, αφού λείπουν τα βούτυρα και οι κρέμες. Πάμε λοιπόν, στη συνταγή...

Υλικά για 15 περίπου τεμάχια

75 γρ. φουντούκια 

100 γρ. αποξηραμένα σύκα

25 γρ. ζαχαρωμένη φλούδα εσπεριδοειδών 

1 κομμάτι από τζίντζερ σε σιρόπι (θα το βρείτε σε βάζο σε καταστήματα ντελικατέσεν)

1 κουταλιά από το σιρόπι του τζίντζερ 

2 κουταλιές μέλι

200 γρ. μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια

Εκτέλεση

Σε πολυκόφτη βάζουμε τα σύκα, τα φουντούκια, τις φλούδες εσπεριδοειδών, το τζίντζερ, το σιρόπι τζίντζερ και τη μια κουταλιά μέλι και τα αλέθουμε όλα μέχρι να γίνουν μια κολλώδης μάζα. Αν δεν έχετε πολυκόφτη με μεγάλο κάδο, βάλτε σε δόσεις τα στέρεα υλικά να τα αλέσετε και μετά προσθέστε το μέλι και το σιρόπι κι ανακατέψτε με κουτάλι. Εγώ πέρυσι δεινοπάθησα που τα έβαλα όλα μαζί στο μικρό μούλτι...

Βάζουμε σε πυράντοχο σκεύος τη σοκολάτα με την άλλη κουταλιά μέλι και λιώνουμε τη σοκολάτα με την τεχνική του μπεν μαρί σε σιγανή φωτιά ανακατεύοντας κάθε τόσο. 

Σχηματίζουμε μπαλάκια των δύο εκατοστών με το μείγμα που αλέσαμε. Στρώνουμε στον πάγκο της κουζίνας μια λαδόκολλα. Μετά βουτάμε το κάθε μπαλάκι στη σοκολάτα, το ανακινούμε για να καλυφθεί εντελώς και με τη βοήθεια δυο πιρουνιών ή μιας λαβίδας το αφαιρούμε και το βάζουμε πάνω στη λαδόκολλα. 

Αφήνουμε τα σοκολατάκια μέχρι να κρυώσει εντελώς η σοκολάτα και μετά απολαμβάνουμε! 

Και βέβαια, αν θέλετε να δοκιμάστε και κάτι εντελώς διαφορετικό, μπορείτε να δοκιμάστε αυτές τις μπουκίτσες με βρώμη κι αποξηραμένη καρύδα.  

Τα λέμε σύντομα με την επόμενη χριστουγεννιάτικη ανάρτηση!

Φιλάκια, 

Ευγενία

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: