Σάββατο 26 Ιουλίου 2025

Καλοκαιρινό chutney με βάση τα κολοκυθάκια

Γεια χαρά σε όλους σας!

Όσοι μας παρακολουθείτε εδώ και καιρό ξέρετε ότι το καλοκαιράκι είναι η ιδανική εποχή για μας για να δοκιμάσουμε συνταγές και να πειραματιστούμε με νέα υλικά και τεχνικές. Τα τελευταία χρόνια έχουμε και την πολυτέλεια του να καλλιεργούμε το δικό μας κηπάκι, οπότε τα πειράματά μας έχουν άλλη νοστιμιά! 

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος ο Βασίλης έκανε όλες τις φροντίδες για να έχουμε καλή σοδειά. Στήριξε τις αγγουριές με ένα πολύ ωραίο τρόπο, ενώ εκμεταλλεύτηκε έξυπνα τα σύρματα του φράχτη και φύτεψε κατά μήκος του τα φετινά μας φασολάκια.

Όχι μόνο ομόρφυνε ο φράχτης, αλλά γλύτωσε και τον επιπλέον κόπο του να στηρίξει τα φασολάκια για να μπορέσουν ν' αναρριχηθούν. Είναι γεγονός ότι φέτος φυτέψαμε λιγότερα φιντανάκια, όσα χρειάζονταν για να κάνουμε το κέφι μας και να τρώμε καθημερινά κάτι φρέσκο από τον κήπο.  Τα περιποιήθηκε πολύ ο Βασίλης, δεν μπορώ να πω. 

Κάθε τόσο έφτιαχνε το υγρό λίπασμα  κι αυτά τον αντάμειψαν με πολλούς και συνεχείς καρπούς. Τί να σας πω για τα μαρούλια του και τα κολοκυθάκια του! Χορτάσαμε μπριάμ, κολοκυθοκεφτέδες, κολοκυθόπιτα και τώρα ήρθε και η σειρά του chutney. 

Ένα τσάτνεϊ φανταστικό, που το φτιάξαμε και πέρυσι και αφού το δοκιμάσαμε φέτος και ξετρελαθήκαμε, ήταν επιβεβλημένο να το επαναλάβουμε. 

Τα υλικά για 4 μεσαία βάζα είναι:

500 γρ. κολοκυθάκια κομμένα σε κυβάκια

500 γρ. ντομάτες κομμένες σε κυβάκια

250 γρ. μήλα (προτιμήστε πράσινα αν μπορείτε) ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια

250 γρ. ξερά κρεμμύδια ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κυβάκια

250 γρ. σταφίδες

250 γρ. ζάχαρη (καστανή κατά προτίμηση)   

25 γρ. φρέσκο τζίντερ ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φετούλες

300 μλ. μηλόξιδο ή λευκό ξύδι 

6 γαρύφαλλα

μια πρέζα αλάτι

ένα κουταλάκι κόκκοι πιπεριού

ένα κουταλάκι μπούκοβο προαιρετικά

μισό κουταλάκι σπόροι κόλιαντρου 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε φαρδιά κατσαρόλια με βαρύ πάτο όλα τα υλικά και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (5-6 με δυνατότερο το 9) τα αφήνουμε να έρθουν σε βρασμό. Διατηρώντας ξεσκέπαστη την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την ένταση (4-5) και σιγοβράζουμε για μιάμιση ώρα περίπου μέχρι να ελαττωθούν τα υγρά και να δέσει το τσάντεϊ μας. Ανακατεύουμε κάπου και που. 

Μόλις δούμε ότι τα υλικά αρχίζουν να δένουν και να γλασάρουν τότε το τσάτνεϊ μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να κάνουμε κι ένα πείραμα με την κουτάλα μας. 

Αν κάνουμε μια γραμμή κατά μήκος της κατσαρόλας και το περιεχόμενο "σταθεί" για λίγα δευτερόλεπτα, τότε αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και μεταφέρουμε το μείγμα στα γυάλινα βαζάκια μας αφού πρώτα τα έχουμε αποστειρώσει.

Τα αναποδογυρίζουμε αφού τα καπακώσουμε σφιχτά και τα αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν πλήρως. Μετά τα γυρίζουμε και πάλι όρθια και τα φυλάμε σφραγισμένα σε σκιερό μέρος. Τα αφήνουμε για δυο μήνες να '"ωριμάσουν" προτού τα καταναλώσουμε κι αντέχουν σφραγισμένα για δύο χρόνια. Μόλις ανοίξουμε ένα, μετά το φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να το καταναλώσουμε όλο. 

Σας συστήνω να δοκιμάστε τη συνταγή. Πρόκειται για ένα φρέσκο, δροσερό και άκρως γευστικό τσάτνεϊ που συνoδεύει ευχάριστα και ψάρι και κρέας. Ακόμα και μέσα σε ένα κρύο σάντουιτς το ονειρεύομαι! 

Φιλάκια πολλά και καλό Σαββατοκύριακο, 

Ευγενία

 

1 σχόλιο:

Ο κόσμος της Ράνιας είπε...

Μια χαρά μου ακούγεται...θα το επιχειρήσω αν προλάβω.
Και 2 συνταγές με κολοκυθάκια που κάνω συχνά....κολοκυθόσουπα και σκορδαλιά κολοκυθιού.
Μπράβο για την περιποίηση του κήπου και καλοφάγωτα τα καλούδια !!!!