Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Από κουρτινάκι σε μπλουζάκι!

Γεια χαρά σε όλους σας! 

Λίγο προτού καλωσορίσουμε τον Αύγουστο ήθελα να σας δείξω άλλη μια μεταποίηση που έκανα τον τελευταίο μήνα. Τις προάλλες που βρέθηκα στη Λευκάδα καθώς βοηθούσα τη μαμά σε μια εκκαθάριση της αποθήκης της, βρέθηκα πάνε σε μια σακούλα γεμάτη από λευκό ύφασμα broderie anglaise ή αλλιώς cotton eyelet, αυτό το χαρακτηριστικό ύφασμα που είναι κεντημένο με ραπτομηχανή κι έχει αρκετές τρυπούλες. Το ύφασμα ήταν ήδη κομμένο και ραμμένο σε κουρτινάκια, τα οποία προορίζονταν για το μεζεδοπωλείο της αδερφής μου, αλλά ποτέ δεν κρεμάστηκαν λόγω συνθηκών. Τα κουρτινάκια έμειναν στην αποθήκη γύρω στα δεκαπέντε χρόνια (!!!) αν μπορείτε να το πιστέψετε, μέχρι που ήρθε το πλήρωμα το χρόνου. 

Όλη η σακούλα με το περιεχόμενό της απήχθη και μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα και στο λεπτό αρχίσαν τα πλάνα. Στο μεταξύ η βρετανική εταιρία με πατρον Sew Over It μόλις κυκλοφόρησε τη νέα της μπλούζα ονόματι Emily top. Κι ενώ είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα ασχοληθώ αποκλειστικά και μόνο με ό,τι πατρόν διέθετα, τελικώς υπέκυψα κι αγόρασα το ηλεκτρονικό πατρόν, το οποίο έχει δύο διαφορετικά μήκη και δύο διαφορετικά είδη λαιμόκοψης με την επιλογή και βολάν. 

Εγώ προτίμησα να ράψω αρχικώς την κοντή επιλογή (crop top) αν και μάκρυνα κατά μιάμιση ίντσα το μήκος της μπλούζας. Επίσης προτίμησα την λαιμόκοψη σε V μπρος και πίσω το βαθύ κόψιμο, χωρίς βολάν. 


Το σχέδιο όπως βλέπετε διαθέτει πένσες στο ύψος του στήθους για να δώσει σχήμα στο ύφασμα, ενώ στο εσωτερικό ράβονται μόστρες, facings στα αγγλικά (αυτό που φαίνεται σαν κοντή φόδρα) τριγύρω από τη λαιμόκοψη και τη μασχάλη, ώστε η μπλούζα να έχει ωραίο τελείωμα και να μην φαίνονται τα ξέφτια.

Ομολογώ ότι η όλη κατασκευή της μπλούζας ήταν πολύ εύκολη, αλλά όταν διάβαζα τις αγγλικές οδηγίες σχετικά με το τελικό ράψιμο της μόστρας δεν καταλάβαινα και πολλά. Αυτό όμως το βιντεάκι (από το 2.18 λεπτό)  μου έλυσε όλες τις απορίες κι έτσι το ράψιμο έγινε στη στιγμή! 

Τέλος, αντί να στριφώσω τη μπλούζα σύμφωνα με τις οδηγίες, προτίμησα να κάνω το τελείωμα με έτοιμο, λοξό ρέλι στην ίδια απόχρωση. Η ιδιαιτερότητα είναι ότι δεν έραψα το ρέλι με τον συνηθισμένο τρόπο, δηλαδή διπλώνοντας το ρέλι στη μέση για να καλύψω τα ξέφτια του υφάσματος. Αντιθέτως, χρησιμοποίησα αυτή την τεχνική, την οποία εφάρμοσα και σε άλλα πρόσφατα ραψίματα. 



Νομίζω ότι το μπλουζάκι μου έγινε πολύ όμορφο και πραγματικά το συγκεκριμένο ύφασμα δικαιούταν μια καλύτερη μοίρα!!! 


Ευτυχώς, οι κουρτίνες ήταν κομμένες σε αρκετά μεγάλη διάσταση κι έτσι οι δυνατότητες για μεταποίηση είναι πολλές. Δε σας κρύβω ότι έχω φτιάξει κι άλλα δύο ρουχαλάκια που θα σας δείξω λίαν συντόμως! 


Όσο για το νέο μου πατρόν, νομίζω ότι είναι ένα ωραίο κλασσικό μπλουζάκι με πολλές δυνατότητες και για όλες τις ηλικίες, ανάλογα με το ύφασμα που χρησιμοποιούμε κάθε φορά.   

Καλό μήνα σας εύχομαι με υγεία!

Ευγενία

3 σχόλια:

Arish είπε...

Muy bonita.
Es estupendo que hayas rescatado ésas cortinas tan bonitas, esperaré ver las siguientes prendas. BESICOS.

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Τι ωραία μαθήματα και τι μεγάλη βοήθεια οι οδηγίες με τα βίντεο Ευγενία μου. Παλιά έπρεπε να καθίσεις κοντά σε μια άλλη μοδίστρα και έπαιρνε καιρό για να μάθεις να ράβεις.
Τελικα το μπλουζάκι από το ύφασμα για το κουρτινάκι έγινε πανέμορφο, όπως και το φουστανάκι που κόντυνες...μπράβο σου. Οι παλιές λέγαμε το να ξέρεις να ράβεις έστω και ένα κουμπί είναι νοικοκυριό...😊
Καλό και όμορφο Αύγουστο να περάσετε καλή μου φιλιααα! 😘

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Καλό μήνα Ευγενία μου.
Αυτό το ύφασμα το αγαπώ πολύ.
Φυσικά κι έπρεπε να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.
Το πατρόν ωραίο και κλασικό οπότε θα το χρησιμοποιήσεις κι άλλες φορές.
Τα βιντεακια βοηθάνε πολύ.
Καλή συνέχεια.
Φιλιά πολλά πολλά.