Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

Εξερευνώντας την κερκυραϊκή Φύση

 Γεια χαρά σε όλους!

Όπως ξέρετε σε αυτό το μπλογκ αγαπάμε τις πεζοπορίες και δε χάνουμε την ευκαιρία να μοιραζόμαστε μαζί σας όσα εξερευνούμε κι ανακαλύπτουμε στις εξορμήσεις μας. Δυο Κυριακές δεν έβρεξε και καταφέραμε να περπατήσουμε στην περιοχή που βρίσκεται γύρω απ' το σπίτι μας κι έτσι είχαμε τη δυνατότητα να χαρούμε τη Φύση που σιγά σιγά αναγεννάται. 

Μαργαρίτες, ανθισμένες μολόχες, μοβ μούσκαρι κι άλλα αγριολούλουδα έχουν γεμίσει την εξοχή δίνοντας ένα ευχάριστο χρώμα στην ύπαιθρο, η οποία περιβάλλεται κυρίως από βελανιδιές και καστανιές. 

Στις βόλτες μας παρατηρήσαμε για πρώτη φορά ένα είδος άγριας ίριδας σε κίτρινους, πράσινους και μαύρους τόνους, της οποίας το επιστημονικό όνομα είναι Ίρις η κονδυλόριζη ή αλλιώς Hermodactylus tuberosus.

Την πρώτη φορά είδαμε πολύ λίγες στον ίσκιο μιας βελανιδιάς, αλλά μετά εντοπίσαμε πολλές μαζί και πρόκειται για ένα κομψό λουλούδι. Στο ίδιο σημείο ανακαλύψαμε και ανθισμένα γιούλια, ή αλλιώς μενεξέδες. 

Παρά του ότι τα ανθάκια τους είναι τόσο μικρά, το έντονο χρώμα τους δεν περνά απαρατήρητο. Γενικώς, τα γιούλια αγαπάνε την υγρασία οπότε το κλίμα της Κέρκυρας ταιριάζει γάντι σε αυτό το φυτό. 

Τέλος, εντελώς συμπτωματικά ανακαλύψαμε έναν ελλέβορο, τον οποίο αναγνώρισε αρχικώς ο Βασίλης. Όπως διαβάσαμε, στην Ελλάδα φυτρώνει μόνο αυτό το είδος με τα κιτρινοπράσινα λουλούδια κι ονομάζεται Ελλέβορος ο κυκλόφυλλος ή αλλιώς Helleborus cyclophyllus. Γνωστός κι ως Αγλέορας, εμφανίζεται στις αρχές της Άνοιξης στα ξέφωτα των ορεινών περιοχών. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι ο ελλέβορος είναι ένα τοξικό φυτό, που ακόμη και τα ζώα αποφεύγουν. 

Πέρα από τα φυτά, όλο αυτό το διάστημα δε σταματήσαμε να παρατηρούμε και να φωτογραφίζουμε τα πουλάκια που κρύβονται στα δέντρα τριγύρω από το σπίτι μας. Η γαλαζοπαπαδίτσα (eurasian blue tit) είναι αυτή που ξεχωρίζει με το έντονο κίτρινο και γαλάζιο χρώμα στο κεφάλι και τα φτερά της. 

Άλλο ένα πουλάκι που μας τράβηξε το βλέμμα και είναι σε αφθονία είναι ο μαυροσκούφης (eurasian blackcap). Αυτός υπάρχει σε δυο εκδοχές: είτε με μαύρο χρώμα στο κεφάλι είτε με ανοιχτό καφετί. 


Τον κοκκινολαίμη (european robin) μια φορά καταφέραμε να τον δούμε και βέβαια πώς να μην ξεχωρίσει μ' αυτό το εκπληκτικό χρώμα στο λαιμό του. 

Ο καρβουνιάρης (black redstart) είναι ένα γουστόζικο πουλάκι με αστεία μύτη και τροφαντή κοιλίτσα. Του αρέσει να κρύβεται ανάμεσα στα κουκιά μας ή κάτω απ' το αυτοκίνητο, αλλά σε αυτή τη φωτογραφία τον απαθανατίσαμε πάνω στο πηγάδι μας.       

Η κελαηδότσιχλα (song thrust), είναι το τελευταίο πουλί που  φωτογραφίσαμε στις αρχές του μήνα. Μας τράβηξε το βλέμμα αρχικώς λόγω του μεγέθους της, αλλά είναι πραγματικά ένα όμορφο πουλί. 

lycaena phlaeas

gonepteryx cleopatra

Σας αποχαιρετώ με τις αγαπημένες πεταλούδες που έχουν αρχίσει να κοσμούν με το πέταγμά τους την εξοχή. 

Καλό Σαββατοκύριακο να έχετε, 

Ευγενία

1 σχόλιο:

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Ευγενία μου θα είναι πράγματι χάρμα οφθαλμών να βρίσκετε αφορμές για περιπάτους στην φύση και είστε τόσο τυχεροί που καταφέρνετε και το κάνετε!!
Σας ανταμίβει και με το παραπάνω η φύση, ενώ η χαρά σας γίνεται και δική μας με την διάθεση που έχετε να μοιράζεστε μαζί μας τις εμπειρίες σας...
Πράγματι η Ανοιξη σιγα σιγά κάνει τα πρωτα της βήματα ήδη.
Να την απολαμβάνετε όσο μπορείτε Ευγενία μου καλο σας ξημέρωμα φιλιααα 🤗