Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022

Μετατρέποντας το παλιό πουλόβερ σε γάντια και σκούφο.

Το καφέ πουλόβερ-ζακέτα του Βασίλη έπρεπε πια να παροπλιστεί, κατά κοινή ομολογία. Μετά από τόσα χρόνια χρήσης από τα πολλά στυψίματα είχε μαζέψει και είχε φθαρεί εμφανώς στα μανίκια. Το βάλαμε στην άκρη, μαζί με τ' ασιδέρωτα αλλά η προηγούμενη κακοκαιρία μας ήρθε ...γάντι, αφού τελικώς το πουλόβερ πήρε παράταση ζωής, απλώς σε άλλη μορφή. Και μπορεί τα χιόνια να μην ήρθαν στη Σάμο, αλλά χορτάσαμε κρύο, χαλάζι, βροχή κι αέρα.


Εκεί μου ήρθε η ιδέα να φτιάξω αρχικώς ένα ζευγάρι γάντια χρησιμοποιώντας το μάλλινο ύφασμα του πουλόβερ, που πλέον είχε γίνει πραγματικό φελτ. Αν και η ειδικός του φελτ είναι το άλλο κορίτσι για σπίτι, δηλαδή η Ευαγγελία, είπα να δοκιμάσω την τύχη μου κι εγώ. 

Άλλωστε, η  ιδέα της ανακύκλωσης πουλόβερ κυκλοφορεί εδώ και χρόνια στο διαδίκτυο, κι έτσι μια μικρή αναζήτηση σε Pinterest και Youtube με οδήγησε σε διάφορα tutorials. Το πατρόν για αυτού του είδους γάντια, ή αλλιώς mittens, το βρήκα εδώ, αλλά για την κατασκευή τους προτίμησα αυτές τις οδηγίες, γιατί τα γάντια φοδράρονται με τρόπο ώστε να κρύβουν τις ραφές. 

Αφού έκοψα όλα τα μέρη άρχισα το ράψιμο χρησιμοποιώντας ευθύ γαζί κι ανοίγοντας λιγάκι το μήκος της βελονιάς. Για τη φόδρα βρήκα ένα ξεχασμένο μοβ ρετάλι από minky, το οποίο ταίριαξε ιδανικά με την περίσταση αφού θα έκανε τα γάντια πολύ χουχουλιάρικα και ζεστά! Για το τέλος, προσάρμοσα τις μανσέτες από τα μανίκια του πουλόβερ, ακολουθώντας τις οδηγίες του βίντεο και αντί να βάλω κουμπί,  τις στερέωσα με μικρές βελονιές που έκανα στο χέρι. 

Τα γάντια, τα οποία ράφτηκαν μέσα σ' ένα απόγευμα, ενθουσίασαν το Βασίλη μιας και του φάνηκαν πολύ χρήσιμα στη δουλειά του! Επειδή τα γάντια τα έφτιαξα από τα μανίκια και τα δυο μπροστινά φύλλα της ζακέτας, θέλησα να δω αν μπορούσα να φτιάξω κι ένα σκούφο αξιοποιώντας το κομμάτι της πλάτης, το οποίο ήταν ατόφιο.

Τελικώς τα κατάφερα ακολουθώντας τις οδηγίες από αυτό το βίντεο (από το 5,15 λεπτό και μετά) και κάνοντας κάποιες μικρές προσαρμογές, γιατί αλλιώς δε με έφτανε το ύφασμα. Αρχικώς, σχεδίασα σε ριζόχαρτο το πατρόν κι αφού είδα ότι δε μου έφτανε το ύφασμα, κόντυνα το ύψος του πατρόν κατά 2,5 εκατοστά. Επίσης, τα τρία φύλλα τα έκοψα συνεχόμενα, αλλά το τέταρτο που δε χώραγε το έκοψα από το γιακά, ώστε ο σκούφος να έχει ομοιόμορφο τελείωμα. 

Τέλος, για το ράψιμο αυτή τη φορά χρησιμοποίησα ζιγκ ζαγκ βελονιά, που δίνει μια σχετική ελαστικότητα. Εννοείται ότι ράφτηκε στο άψε σβήσε κι έγινε πραγματικά καλός και πρακτικός! Χθες καθώς πεζοπορούσαμε βρήκαμε και το κατάλληλο τοπίο για να φωτογραφίσουμε τα νέα αξεσουάρ. 

Πλέον σκούφος και γάντια βρίσκονται μόνιμα στο σακίδιο του Βασίλη και μιας και δουλεύει σε εργοτάξιο όταν ο καιρός το απαιτεί τα φοράει για να προφυλαχτεί από το κρύο. Κι απ' ότι διαβάζω έρχεται κακοκαιρία εξπρές, οπότε αν σας πάλιωσε κάποιο πουλόβερ δείτε το μ' άλλα μάτια! 

Καλή βδομάδα να έχουμε, 

Ευγενία        

           

2 σχόλια:

Maria είπε...

Πόσο όμορφα νοιώθουμε όταν αξιωποιουμε ένα ρούχο ή οτιδήποτε αντικείμενο και του δίνουμε νέα πνοή!
Μπράβο, που το σκέφτηκες και το υλοποιήσες, έγινε υπέροχο το σετακι και πολύ χρήσιμο!
Με γεια σου του! Φαντάζομαι, όταν τα φοράει πόσο θα καμαρώνει την αγαπημένη του!
Οι φωτογραφίες είναι σαν καρτ ποστάλ!
Καλή εβδομάδα!

Σμαραγδάκι- Ρούλα είπε...

Αξιοποίησες πράγματι το παλιό πουλόβερ Ευγενία μου και το έδωσες παράταση ζωής ,άσε δε το καμάρι του καλού σου να φοράει κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια σου... μπράβο χρυσοχέρα μου...
Αλλά και η προηγούμενη συνταγή σου σύντομα θα μαγειρευτεί, αφού όλα τα υλικά της είναι αγαπημένα!!
να περνάς όμορφα με ότι κάνεις καλό σου Σαββατοκύριακο!! φιλιααα.