Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Οι πατροπαράδοτες ετοιμασίες για τη μεγάλη γιορτη!

Γεια χαρά σε όλους σας!

Τί κάνει άραγε ξεχωριστή την κάθε γιορτή; Μα φυσικά οι ετοιμασίες, ετοιμασίες που κάποιες φορές διαρκούν μέρες κι εχουν τον δικό τους συμβολισμό. Ετοιμασίες που κατά βάση λαμβάνουν χώρα στην κουζίνα της κάθε νοικοκυράς, που δίνει κι αυτή με τη σειρά της τον εορταστικό τόνο και αφήνει πάντα το στίγμα της. 


Μπορεί να μην τα σκεφτόμαστε όλα αυτά όταν μπαίνουμε στην κουζίνα για να βάψουμε τ' αυγά ή να πλάσουμε τα κουλουράκια ακολουθώντας πιστά την αγαπημένη μας συνταγή, αλλά μια γιορτή χωρίς τις ετοιμασίες της μοιάζει σαν μια οποιαδήποτε άλλη μέρα. 

Φέτος δεν πτοηθήκαμε. Φυσικά και ακυρώθηκαν όλα τα σχέδιά μας, οι διακοπές μας στη Λευκάδα, οι ωραίες παρέες με φίλους και συγγενείς, οι επισκέψεις στα βαφτιστήρια. Αλλά, πώς είναι δυνατό να μην τιμήσουμε το Πάσχα χωρίς τα όμορφα έθιμα που το συνοδεύουν; 


Ετσι, λοιπόν βάψαμε τ' αυγά μας όπως τα βάφαμε παρέα με τη μαμά μας, όταν ήμασταν μικρές. Βγαίναμε στη γειτονιά και κόβαμε όμορφα μικρά φυλλαράκια απ' τις γλάστρες μας κι αγιόκλημα από τη μάντρα της θεια Λόπης που έμενε δίπλα μας. 


Επειτα με κομμάτια από καλσόν σφίγγαμε τα φύλλα πάνω στ' αυγά και μετά τα βάζαμε στη βαφή. Αφαιρούσαμε το καλσόν, αφήναμε τη βαφή να σταθεί και μετά βγάζαμε προσεχτικά και τα φυλλαράκια.   


Φέτος κάποια απ' τα τσουρέκια μας γεμίσανε με πραλίνα φουντουκιού. 



Ακολουθώντας την κλασσική συνταγή μας, μετά το πρώτο φούσκωμα του ζυμαριού κόψαμε μικρά κομμάτια, τ' ανοίξαμε με τον πλάστη δίνοντας ένα μακρόστενο σχήμα και μετά τοποθετήσαμε κατά μήκος του κέντρου κάμποση ποσότητα πραλίνας και πασπαλήσαμε με χοντροκομμένα φουντούκια. 



Μετά τυλίξαμε τις λωρίδες κατά μήκος της μεγάλης διάστασης φτιάχνοντας επί της ουσίας κορδόνια. 



Στο τέλος τα τυλίξαμε σε σχήμα σαλιγκαριού και συνεχίσαμε τα βήματα της βασικής συνταγής. 


Αναμένοντας το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης του Κυρίου σας στέλνω τις ευχές μας για Καλή Ανάσταση, υγεία κι ευτυχία με μια ζωγραφία που επιμελήθηκε η Ειρήνη για όλους μας! Τα παιδικά μάτια βλέπουν πάντα μ' αισιοδοξία τον κόσμο. Ας μην τη χάσουμε κι εμείς ποτέ.  

Ευγενία

6 σχόλια:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

Τι όμορφα που τα γράφεις αδερφούλα μου και πραγματικά μας κάνεις να καταλάβουμε τη σημασία όλων αυτών που θεωρούμε παραδοσιακά και τετριμμένα... Καλή Ανάσταση σε όλους, υγεία και αγάπη!!!

Ελένη Φλογερά είπε...

Καλή Ανάσταση και χρόνια πολλά!
Φιλιά!

Rena Christodoulou είπε...

Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!!!!!!
Αυτό το Πάσχα θα μείνει αξέχαστο σε όλους μας!!
ΥΠΕΡΟΧΑ τα παραδοσιακά αβγουλάκια με τα φυλλαράκια!!!!
Εφέτος τα εκτιμήσαμε όλα όπως έπρεπε!!!!!
Και του χρόνου με υγεία κι ελεύθεροι!!!!!!
Φιλάκια πολλά!!!

Maria είπε...

Χριστός Ανέστη!
Χρόνια Πολλά!

LitsArt είπε...

Χρόνια πολλά γεμάτη Αγάπη, Υγεία και όμορφες στιγμές! Χριστός Ανέστη!!!
ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΕΤΟΙΑ ΑΥΓΟΥΛΑΚΙΑ...!!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Ευγενούλι,ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ,μακάρι ν αναστηθούν κι οι ελπίδες μας και να συνέλθουμε γρήγορα.
Αυτά τ αυγά τα φτιάχναμε κι εμείς απο τη γιαγιά και το συνέχισα με τα παιδιά μου,μέχρι που έφυγαν και σταμάτησα.Φετος δε με το ζόρι ξεκίνησα τις ετοιμασίες,δεν ειχα καμιά όρεξη,αλλά ετά σιγά σιγά συνήλθα και έφτιαξα κι εγω για το καλό,αυγουλάκια και κουλουρια.Τσουρέκι λέω να φτιάξω τωρα με ησυχία
Φιλιά πολλά και του χρονου καλλίτερα