Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

Αξιοποιώντας τα ρετάλια: mini quilt με κουβαρίστρες.

Καλημέρα και πάλι!

Όλη αυτή τη χρονιά πειραματίστηκα πολύ με το patchwork και το quilting και πραγματικά δε βρήκα καλύτερη μέθοδο από το να φτιάχνω μικρά παπλώματα, τα περιβόητα mini quilts


Έχουν πολλά πλεονεκτήματα ως προς την κατασκευή αφού δεν "τρώνε" πολλά υλικά αλλά ούτε και χρόνο. Αν κάτι δεν πάει και πολύ καλά δε θα μετανοιώσεις που χαράμισες τα πολύτιμα υφάσματά σου. Πολύ σημαντικό ότι κατασκευάζονται σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, συγκριτικά μ' ένα κανονικό πάπλωμα. Μιλώντας, δε για το καπιτονάρισμα, είναι παιγνιδάκι να τα μανουβράρεις. 


Από καιρό είχα βάλει στο μάτι ένα σχέδιο με κουβαρίστρες και θέλοντας να μειώσω τον όγκο των ρεταλιών μου, προέκυψε ένα χαριτωμένο παπλωματάκι! Το πατρόν δεν το αγόρασα και μεταξύ μας είναι αρκετά εύκολο να κατανοήσεις τον τρόπο κατασκευής. 


Έκανα μια δυο προβούλες για να πετύχω τις γωνίες και να καταλήξω στις διαστάσεις των υφασμάτων και μετά άρχισε το διασκεδαστικό κομμάτι. Να συνδυάσεις τα ρετάλια, να ξεθάψεις κάποια αγαπημένα και ξεχασμένα και με τούτα και με τ' άλλα δημιουργήθηκε το quilt top. 




Βέβαια είχα βάλει στο μάτι κι ένα ιδιαίτερο τρόπο καπιτοναρίσματος, pebble quilting λέγεται στ' αγγλικά,  μιας και οι βελονιές δημιουργούν βότσαλα!! Δεν πήγε κι άσχημα για πρώτη φορά και μπορώ να πω ότι είναι κι ευχάριστος τρόπος καπιτοναρίσματος χωρίς να σε στρεσάρει για την επόμενη κίνηση. 


Για το ρέλι του mini quilt χρησιμοποίησα ένα ροζ, ριγέ ύφασμα και βέβαια δεν ξέχασα να βάλω και "αυτάκια" στην πίσω όψη σε περίπτωση που κάποτε στο μέλλον ...στο πολύ μέλλον θελήσω να το κρεμάσω. 


Εσείς άραγε είστε φαν των mini quilts; Σας προτείνω να τα δοκιμάσετε!


Φιλάκια, 
Ευγενία      

4 σχόλια:

Σοφία Τσιμάρη είπε...

πολυ καλη ιδεα οι κουβαριστρες......!!!αγαπω το πατσγουρκ να το κοιταω κ να το θαυμαζω αλλα ακομα δεν τολμησα να δοκιμασω.ισως καποια στιγμη οταν θα ρθει η πληρωση του χρονου..... καλα να περνατε φιλιαααααααα

DIMI είπε...

Καλησπέρα Ευγενία μου!
Το λάτρεψα το παπλωματάκι σου με τις πανέμορφες κουβαρίστρες!
Μου αρέσει πολυ αυτος ο τρόπος καπιτοναρίσματος που σχηματίζει τα βοτσαλάκια!
Μπραβο χρυσοχερα μου!!Μεγαλουργησες πάλι!!Καλό βραδυ!Φιλάκια!!

drastiria είπε...

Απλά φοβερό! Να αγιάσουν τα χεράκια σου και πάντα να φτιάχνεις έτσι όμορφες δημιουργίες.

Νίκη είπε...

Ευγενία μου, απο αυτα που γράφεις τα μισα δεν τα καλαβαίνω, λες είναι ευκολο, τινα πω; για να το λές έτσι θα 'ναι. Παντως το αποτελεσμα είναι πολύ όμορφο, όπως πάντα!!
Αυτό που ξερω καλά είναι η ικανοποίηση να χρησιμοποιείς και το τελευταίο κομματάκι των υλικών σου και να μην πηγαίνει χαμένο. Πεσ με ψυχαναγκαστική, δεν αντεχω να πετάω πραγματα, θεωρω είναι υβρις.
Φιλιά, καλή συνέχεια σ΄ό,τι κάνεις!