Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Ροζ πάπλωμα σε εξέλιξη!

Γεια σας και πάλι!!

Τον μάτιασα τον Μάρτη, ε; Αλλά για να λέμε και την αλήθεια δεν περίμενα κάτι καλύτερο από αυτόν! Είναι δεδομένο ότι θα παίζουμε κρυφτό με τις λιακάδες μέχρι να μπει για τα καλά η Άνοιξη. 


Σήμερα επανέρχομαι με το ροζ παπλωματάκι μου, το οποίο βρίσκεται πλέον σε πολύ καλό στάδιο. Την Κυριακή το βράδυ ετοίμασα με μεγάλη επιμέλεια το σάντουιτς (πάτσγορκ-βαμβακερή βάτα-καρώ ύφασμα) στο πάτωμα στερεώνοντας και τα τρία φύλλα με παραμάνες που τις τοποθέτησα περίπου σε μια απόσταση 10εκ. μεταξύ τους. Έπειτα το τύλιξα κατά μήκος της μεγάλης διάστασης περιμένοντας την επόμενη μέρα για ν' αρχίσω το πιο διασκεδαστικό μέρος, το καπιτονάρισμα. 


Επέλεξα μια πενηντάρα, ροζ, βαμβακερή κλωστή ώστε να ταιριάζει αρμονικά με όλα τα χρώματα του πάτσγορκ κι επειδή είχα πολύ καιρό να κάνω quilting έκανα ένα μικρό ζέσταμα σε ένα μικρό σάντουιτς. Έτσι είχα την ευκαιρία να ρυθμίσω κατάλληλα την τάνυση των κλωστών και ν' αποφασίσω τί σχέδιο θα ταίριαζε καλύτερα με τα τετράγωνά μου. Τελικώς κατέληξα στο πιο κοινό σχέδιο, το meandering quilting (ελικοειδές-φιδωτό καπιτονάρισμα) με το οποίο ένοιωθα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. 


Άρχισα γύρω στις 09:30 και τελείωσα στις 13:30 με λίγα διαλείμματα φυσικά! Το πιο δύσκολο κομμάτι κατά τη διάρκεια του quilting ήταν η διαχείριση όλου αυτού του όγκου (φανταστείτε να είχε και μεγαλύτερες διαστάσεις το πάπλωμα!!) μιας και όλο το πανί πρέπει να συσσωρευτεί στο διάκενο ανάμεσα από το ποδαράκι και το κυρίως σώμα της μηχανής. Γι' αυτό και θα παρατηρήσετε ότι αρκετές Αμερικάνες κι Αυστραλέζες χρησιμοποιούν τις λεγόμενες long-arm οικιακές μηχανές, μιας κι εξασφαλίζουν μεγαλύτερο διάκενο. 


Σήμερα ασχολήθηκα με το ρέλιασμα του παπλώματος αφού πρώτα αφαίρεσα τα περισσεύματα του σάντουιτς. Επειδή εκ των προτέρων είχα ορθογωνίσει το πάτσγορκ η διαδικασία ήταν πολύ απλή με τη χρήση του τετράγωνου χάρακα και τη ροδέλα κοπής. 


Επίσης αποφάσισα ν' αγοράσω έτοιμο λευκό, φαρδύ ρέλι οπότε και το στερέωσα με τον γνωστό τρόπο. 


Τώρα πλέον μου μένει να κάνω το τελικό ράψιμο στο χέρι. Μπορεί ν' ακούγεται κουραστικό αλλά τώρα τελευταία την καταβρίσκω με αυτή τη διαδικασία αφού ξεχνάω ο,τιδήποτε άλλο κι αφοσιώνομαι μόνο σε αυτό το πράγμα. 

Ομολογώ ότι είμαι πολύ χαρούμενη με την ως ώρας εξέλιξη αφού πέρασα μ' επιτυχία τον ...σκόπελο του καπιτοναρίσματος. Μπορεί να είναι διασκεδαστικό αλλά πάντα με αγχώνει η πιθανότητα κάτι να πάει τόσο τραβά και να χαραμιστεί τόση δουλειά! 

Αύριο το πάπλωμα τελειώνει κι ελπίζω να φτιάξει ο καιρός πριν το Σαββατοκύριακο για να καταφέρω να σας το φωτογραφίσω. Ως τότε σας αποχαιρετώ!
Ευγενία
  
   

15 σχόλια:

EVAGELIA VRETTOU είπε...

ουάου! Ευγενίτσα, δείχνει τέλειο! Η μπέμπα σίγουρα θα το λατρέψει. Το καπιτονάρισμα είναι υπέροχο

Nouli είπε...

Μπράβο σου Ευγενία!!
Γεια στα χέρια σου!!
Το θαυμάζω απεριόριστα!!
Είναι εξαιρετικό και πολύ επιτυχημένο.
Καταλαβαίνω την αγωνία σου για το αποτέλεσμα και τις δυσκολίες στο να φέρεις βόλτα όλο αυτό το ύφασμα.
Οι δικές μου προσπάθειες για ελεύθερο καπιτονάρισμα (free quilting) έχουν δυστυχώς αποτύχει. Κάποιο λάθος κάνω και οι βελονιές στο γαζί μου είναι ασύμμετρες.

Ας είσα καλά εσύ που μας παρουσιάζεις το δικό σου έργο για να το χαιρόμαστε!!!

Εννοείται ότι περιμένω τις επόμενες φωτογραφίες σου......

Marie-Anne είπε...

Πω πω δουλειά που έχει!!!! Αλλα εσύ τα καταφέρνεις θαυμάσια, Ευγενία μου!!!
Πολύ ωραίο φαίνεται το παπλωματάκι!!! Με το καλό να το τελειώσεις και να μας το ξαναδείξεις στην τελική του μορφή!
Φιλάκια πολλά!

Νίκη είπε...

H αλήθεια είναι ότι έχω κάμποσες άγνωστες λέξεις, αλλά αυτό δε με εμποδίζει από το να το θαυμάσω αυτό το υπέροχο παπλωματάκι!!
Φιλιά πολλά !!

Μαρία Έλενα είπε...

Φαίνεται πολύ όμορφο
Φιλάκια ...

Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) είπε...

Ωραίο quilting!!!Μπράβο!!!

Ευαγγελία Βλασσοπούλου είπε...

Δεν εχω λόγια βρε κορίτσι μου . Μπραβοοοοοο

Άννα είπε...

Τέλειο! Γεια στα χέρια σου!

Maria είπε...

Χαρούμενα χρώματα,με όμορφο αποτέλεσμα!!!! Είναι φανταστικό!!! Μπράβο σου!!!Φιλάκια!!!

Φιλία είπε...

Τι χεράκια είν' αυτά, Ευγενίτσα μου; Και πώς κατάφερες να το κουμαντάρεις στο καπιτονάρισμα; Είναι ΥΠΕΡΟΧΟ!!! Δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο αλλά, δεν είναι πιο εύκολο το καπιτονάρισμα σε τετράγωνα; Πες μου "ναι" γιατί εγώ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να το καταφέρω αυτό (αν ποτέ το
επιχειρήσω και σε κανένα νεσεσέρ φυσικά, μη λέμε κι' ό,τι θέλουμε)!!!!
Φιλιά πολλά

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Κορίτσια ευχαριστώ για τα τόσο καλά σας λόγια!!!
-Νούλη δε νομίζω ότι κάνεις κάτι λάθος. Είναι θέμα ρυθμού και συντονισμού. Αν πάει αργά η μηχανή πρέπει να κουνάς αργά και το πανί κι αν έχεις μεγάλη ταχύτητα στη μηχανή πρέπει να κουνάς και το πανί γρήγορα για ν' αποφύγεις τις ασυμμετρίες. Ετσι, τουλάχιστον το καταλαβαίνω εγώ.
-Φιλία, εννοείται ότι το καπιτονάρισμα σε ευθείες είναι πιο γρήγορο, πιο ξεκούραστο και με ωραίο αποτέλεσμα εξίσου. Αλλά τούτο δω είναι η χαρά του πειραματισμού. Σε κεντρίζει να δεις τί θα βγει κι ελπίζεις να βγει κάτι καλό. Γιατί μη γελιόμαστε, κι εγώ άπειρη είμαι!!! Τώρα μαθαίνω τα βασικά!

nasia είπε...

Έστω και αργά θέλω να εκφράσω το θαυμασμό μου για την ωραία δουλειά και τα υπέροχα χρώματα. Θα μείνω στο γεγονός, ότι ξεχνάς ο,τιδήποτε άλλο και την καταβρίσκεις... Εδώ έχω να πω ότι φαίνεται από το καταπληκτικό αποτέλεσμα και με εκφράζεις απόλυτα μιας και την ίδια άποψη έχω και εγώ για τα εργόχειρά μου.

Σοφία είπε...

Μου φαίνεται τόσο δύσκολο !
Καταπληκτική δουλειά, με λεπτομέρεια και
πολύ καλόγουστο το αποτέλεσμα !!!

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Δεν είχα αφήσει σχόλιο σ αυτή την ανάρτησή σου;
Πώς κατάφερες κι έκανες καπιτοναρισμα σε τόσο μεγάλη επιφάνεια;
Εγώ σκέφτομαι να κάνω κάθε κομματάκι χωριστά και με τα να τα ενόσω.
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα.
Μπράβο σου. 😘

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Λοιπόν Ρένα έχω καταλάβει ότι με βολεύει ν' αρχίζω το καπιτονάρισμα απ' τ' αριστερά και να προχωρώ προς τα δεξιά. Οπότε το είχα όλο τυλιγμένο ρολό κατά μήκος και το σφήνωσα στη ραπτομηχανή και σιγά σιγά το ξεδίπλωνα. Μετά, αφού έφτασα τέρμα δεξιά κι άρχισα να πηγαίνω προς τα αριστερά, κάθε τόσο σταματούσα και το μάζευα ξανά σε ρολό. Και φτου κι απ΄την αρχή!! Έχω υπόψη και τη δική σου τεχνική αλλά δε την έχω δοκιμάσει ποτέ! Περιμένω να δω και τα δικά σου έργα!!