Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Λιαστές ντομάτες

Γεια σας και πάλι φίλοι μας!
Εκεί που είχαμε βρει τον καλοκαιρινό μας ρυθμό και είχαμε και τις ιδέες μας, μια ωραία βραδιά το σύστημα μας έκανε νάζια και πείσματα και δεν είχαμε σύνδεση στο διαδίκτυο!!Κλαψ, κλαψ, σνιφ, σνιφ...Ευτυχώς, χθες το βράδυ τα πράγματα επανήλθαν!

Σήμερα θα κρατήσουμε την αξεπέραστη γεύση της ντομάτας σφραγισμένη σε υπέροχα βαζάκια για το χειμώνα. Να πούμε την αλήθεια, εμείς στο σπίτι μας ακολουθούμε την αρχή της εποχικότητας και δεν αγοράζουμε ντομάτες εν μέσω χειμώνα. Άρα, επωφελούμαστε του καλοκαιριού και προνοούμε για τις άλλες εποχές!

Η αλήθεια είναι ότι δε θα φτιάξουμε λιαστές ντομάτες...όνομα και πράμα, γιατί θα τις αποξηράνουμε στο φούρνο μας. Για να τις κάνουμε παραδοσιακά χρειαζόμαστε ιδανικές συνθήκες, όπως ήλιο που καίει και ξηρό αέρα για 5-6 μέρες ώστε να μην προλάβουν οι ντομάτες να μουχλιάσουν. Δε ρισκάρουμε και χρησιμοποιούμε τον ωραιότατο φούρνο μας!

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδος ντομάτας αρκεί να μην είναι άγουρες. Προτιμούμε τα ντοματίνια γιατί έχουν συμπυκνωμένη γεύση.

Τί θα χρειαστούμε; Ντοματίνια, αλάτι μπόλικο, λάδι κι αποστειρωμένα βαζάκια.

Εκτέλεση:

Βήμα πρώτο: Παίρνουμε τα ντοματίνια και τα πλένουμε καλά. Τα αφήνουμε λιγάκι να στεγνώσουν και μετά τα χαράζουμε βαθιά σε σχήμα σταυρού. Μετά γεμίζουμε τις χαρακιές με μπόλικο αλάτι.





Βήμα δεύτερο: Αφού αλατίσουμε όλες τις ντομάτες, τις αραδιάζουμε πάνω στη σχάρα του φούρνου. Από κάτω βάζουμε κι ένα ταψί για να μαζέψει τα ζουμιά αλλά και καμιά ντομάτα. Ανάβουμε το φούρνο στον αέρα στους 85 βαθμούς και ψήνουμε για 9-10 ώρες. Οι ντομάτες μας θα έχουν ζαρώσει και θα έχουν αφυδατωθεί σε μεγάλο βαθμό.


Βήμα τρίτο: Βάζουμε τις ντομάτες σε γυάλινα, αποστειρωμένα βάζα και γεμίζουμε με λάδι μέχρι πάνω. Αν θέλουμε, αρωματίζουμε με μια σκελίδα σκόρδο ή ένα κλωνάρι βασιλικού.
Ό, τι τραβάει η όρεξή μας!
Τις διατηρούμε στο ψηγείο για 6 μήνες. Βέβαια, είμαστε σίγουρες ότι θα σας αρέσουν τόσο πολύ που δεν θα μπορέσετε να τους αντισταθείτε. Εμάς ήδη το πρώτο βάζο αδειάζει με επικίνδυνους ρυθμούς!!!!


Παρατήρηση: Αφού ο φούρνος θα είναι κατειλημμένος για πολλές ώρες επωφεληθείτε τις νυχτερινές ώρες, που το τιμολόγιο του ρεύματος είναι πιο οικονομικό!

17 σχόλια:

Table Rouge είπε...

Πολύ ωραία ιδέα!! Ξέρεις πόσο καιρό ήθελα να τις κάνω αλλά δεν έβρισκα μια συνταγή της προκοπής. Βέβαια δεν είναι ακριβώς λιαστές, αλλά το αποτέλεσμα μετράει...
Να είστε καλά και να περνάτε καλά!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Table rouge, να 'σαι καλά! Σίγουρα δεν είναι λιαστές. Μαλιστα μια φορά που επιχείρησα μούχλιασαν κι απογοητεύτηκα. Αυτές είναι ημιαποξηραμένες και δίνουν ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα. Δοκίμασέ τες. Νομίζω θα σου αρέσουν πολύ!

verotronik είπε...

polu endiaferon project! nomizw pws 8a dokimastei! thanks polu for sharing! :D

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευχαριστούμε για τα ωραία λόγια! Σας ετοιμάζουμε κι άλλες τέτοιες ιδέες για να περάσουμε δημιουργικά την ώρα μας!

ΕΛΕΝΑ είπε...

Στον φούρνο τις αφυδατώνω κι εγώ, δεν το έχω τολμήσει στον ήλιο.
Και στο βαζάκι βάζω και λίγο μπαλσάμικο.
Υπέροχη συνταγή κορίτσια χρυσοχέρικα!!!
Φιλάκια!

donkey and the carrot είπε...

Μπράβο κορίτσια!!! Έχω μια ζαρντινιέρα γεμάτη ντοματάκια!!!!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ελενα, μου ακούγεται υπέροχο το μπαλσαμικο μέσα στο βαζακι, θα μελώνει και θα γίνεται μούρλια!!
Donkey and the carrot, υπέροχο το θέαμα με τα ντοματάκια στη ζαρντινιέρα. Αν περισεύει κανένα αποξήρανέ το για το χειμώνα.

kot-itsa είπε...

Latreyw liasth ntomata alla an anapsw ton fourno gia 8 wres poso 8a mou er8ei to reyma??mhpws symferei na tis agorazw..?h estw na mou kanete dwro kana bazaki??
;)

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Να σου κάνουμε, να σου κάνουμε δωράκι. Η συμβουλή είναι να τις φτιάξεις τη νύχτα, που θα σου κοστίσει λιγότερο. Ασε που του εμπορίου είναι ακριβές και σου εγγυόμαι όχι τόσο γευστικές! Δοκίμασε εδώ και τώρα kot-itsa!!!!

το χειρότεχνο είπε...

παρα πολυ ωραια ιδεα!!!!θα το φτιαξω!!!

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας πολύ ωραία παρουσίαση και πολύ ωραία πρόταση !!!!

φιλια πολλά πολλά

Maria B.

Νίκη είπε...

Κι εγώ την έψαχνα τη συνταγή. Ευχαριστούμε κορίτσια, θα τη δοκιμάσω σίγουρα!!

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Ειλικρινά ευχαριστώ πάααααρα πολύ γι'αυτή την συνταγούλα...

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Κορίτσια, μπείτε στην κουζίνα και δοκιμάστε την. Σε επόμενη ανάρτηση θα σας δείξω πώς να αποξηράνουμε και φρούτα!!

Rena είπε...

Εξυπνη ιδέα για να μη περιμένουμε το καλοκαίρι χα χα!!!

sofia pouli είπε...

τελεια μπραβο παω τωρα να κοψω ντοματα απο τον κηπο

Ανώνυμος είπε...

SIFIA.S.ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΩ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ.ΕΓΩ ΤΑ ΚΟΒΩ ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ ΦΕΤΕΣ,ΤΙΣ ΑΠΛΩΝΩ ΣΕ ΕΛΑΦΡΩΣ ΛΑΔΩΜΕΝΟ ΤΑΨΙ,,ΚΑΙ ΑΛΑΤΙΖΩ ΜΕ ΧΟΝΤΡΟ ΑΛΑΤΙ.ΣΚΕΠΑΖΩ ΜΕ ΤΟΥΛΙ ΤΟ ΤΑΨΙ[ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΤΟΜΑ],ΚΑΙ ΑΦΗΝΩ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ.ΣΤΕΓΝΩΝΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ,ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΩ ΣΕ ΒΑΖΑ ΜΕ ΛΑΔΙ ΚΑΙ ΣΚΟΡΔΟ ΕΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ,ΓΙΑ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ.ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.