Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Συντηρούμε μελιτζάνες σε λάδι και ξύδι

Γεια χαρά και πάλι! 

Σήμερα μιλάμε για μελιτζάνες. Ιμάμ, γιαχνί, παπουτσάκια, μουσακάς, τα κλασσικά του καλοκαιριού, τα τιμάμε δεόντως όσο η μελιτζάνα είναι στην εποχή της. Τις προάλλες όμως μας χάρισαν πολλές, κυρίως τσακώνικες κι αφού πειραματιστήκαμε με την ιδέα της μελιτζανόπιτας, που πραγματικά πέτυχε και θα καθιερωθεί στο εδεσματολόγιό μας, σκεφτήκαμε να κάνουμε και τουρσί. 

Κάναμε μια γρήγορη έρευνα στις παραδόσεις της ιταλικής κουζίνας -μιας κι εκεί η μελιτζάνα κυριολεκτικά λατρεύεται- και καταλάβαμε ότι πάνω κάτω ακολουθούν τη μέθοδο με την οποία συντηρήσαμε πέρυσι τις πράσινες ντομάτες (δείτε εδώ).  

Τα υλικά που χρειαζόμαστε είναι: μελιτζάνες, αλάτι (κατά προτίμηση χοντρό), σκόρδο, ξερή ρίγανη, φρέσκος δυόσμος, πιπεριά τσίλι, ξύδι και λάδι (σπορέλαιο κι ελαιόλαδο). 


Για να ετοιμάσουμε το τουρσί μελιτζάνας αρχικώς πλένουμε τις μελιτζάνες και μετά τις ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι, σαν να ξεφλουδίζαμε ένα φρούτο. 

Κόβουμε τη σάρκα τους σε μπαστουνάκια ή σε ροδέλες. Εμείς επιλέξαμε τα μπαστουνάκια για να μπαίνουν πιο εύκολα στο γυάλινο δοχείο.  

Έπειτα, παίρνουμε ένα σουρωτήρι και τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε στρώσεις. Μετά από κάθε στρώση πασπαλίζουμε με κάμποση ποσότητα αλατιού. Κάνουμε αυτή τη διαδικασία μέχρι να μας τελειώσουν οι μελιτζάνες. 

Βάζουμε ένα πιάτο πάνω από την τελευταία στρώση ώστε να καλύπτεται όλη η επιφάνεια κι από πάνω τοποθετούμε ένα μπολ γεμάτο με νερό ώστε να λειτουργήσει ως βάρος και να πιέσει τις μελιτζάνες για να χάσουν τα υγρά τους. Αφήνουμε έτσι τις μελιτζάνες όλο το βράδυ ή χοντρικά για 10-12 ώρες. Δεν ξεχνάμε να βάλουμε κάτω από το σουρωτήρι ένα μπολ ή ταψί για να μαζέψει τα υγρά που θα αποβάλουν οι μελιτζάνες.

Αφού περάσουν οι ώρες αναμονής θα δούμε ότι οι μελιτζάνες έχουν χάσει υγρά κι έχουν αρχίσει να μαραίνονται. 

Τις στύβουμε λίγες λίγες και με τα χέρια ώστε να τις βοηθήσουμε ν' αποβάλουν κι άλλα υγρά. Στο μεταξύ βάζουμε τα γυάλινα δοχεία ν' αποστειρωθούν (εμείς ένα χρειαστήκαμε για 6 μεσαίες μελιτζάνες) και μετά βάζουμε σε μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα 2 φλυτζάνια νερό κι ένα φλυτζάνι ξύδι. 

Μόλις αρχίζουν να βράζουν προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να πάρουν μια βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά το τηγάνι, σουρώνουμε τις μελιτζάνες και τις στεγνώνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας. 


Τις πασπαλίζουμε με ρίγανη και την κομμένη πιπεριά τσίλι και τις τοποθετούμε μέσα στα ζεστά δοχεία. 

Τις πιέζουμε με ένα πιρούνι ώστε να μην υπάρχουν κενά και κάθε τόσο προσθέτουμε φετούλες σκόρδο και κλαράκια δυόσμου.  Τέλος, γεμίζουμε τα δοχεία με ένα μέρος ελαιόλαδο κι ένα μέρος σπορέλαιο, καπακώνουμε τα βάζα και τα φυλάμε στο ψυγείο. 

Επιλέγουμε να χρησιμοποιήσουμε και σπορέλαιο γιατί δεν πήζει στις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως συμβαίνει με το ελαιόλαδο. Την επόμενη μέρα τσεκάρουμε αν πρέπει να προσθέσουμε λίγο λάδι, γιατί πιθανότατα θα απορροφήσουν κάμποσο οι μελιτζάνες και δε θέλουμε να είναι εκτός λαδιού για να μη μουχλιάσουν.

Πρώτη φορά το φτιάξαμε το τουρσί μας, το δοκιμάσαμε και μας άρεσε πολύ, γι' αυτό και σας το προτείνουμε. Αλήθεια, εσείς μελιτζάνοπιτα και τουρσί μελιτζάνας έχετε φτιάξει ποτέ; Τί συνταγή ακολουθείτε; 

Σας αποχαιρετώ και τα λέμε σε επόμενη ανάρτηση!

Ευγενία   

Δεν υπάρχουν σχόλια: