Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

The tsarouhi project

Σύμβολο εθνικό, συνδεδεμένο με τη φουστανέλα μας και την ελληνική παλιγγενεσία. Με φούντα ή χωρίς, για άντρες αλλά και για γυναίκες, αποτέλεσε το καλό παπούτσι των Ελλήνων της ηπειρωτικής Ελλάδας αφού πάνω απ' όλα διέθετε σόλα και διάφορα πλουμίδια και σιρίτια στα πλαϊνά του. 


Το δε τσαρούχι της εθνικής φρουράς διαθέτει γύρω στα 50 καρφιά, πράγμα που το κάνει να ζυγίζει γύρω στα 3 κιλά. Σ'αυτά, βέβαια, τα καρφιά οφείλεται κι ο χαρακτηριστικός ήχος από το βάδισμα των Ευζώνων. 


Πριν ένα περίπου μήνα μια φίλη μας από τα παλιά, από τα φοιτητικά μας χρόνια, εκείνα που περάσαμε μέσα σε αίθουσες χορευτικού και σε απίστευτα γλέντια με παραδοσιακούς χορούς ήρθε σε επαφή μαζί μας για να της υλοποιήσουμε μια ιδέα που είχε για τη βάφτιση του γιου της. 


Ούσα Σερραία με βλάχικη καταγωγή θα τηρήσει όλα τα τοπικά έθιμα και τη Δευτέρα του Πάσχα θα βαφτίσει το παιδί της. Θέλοντας να ενσωματώσει και το τσαρούχι στις μπομπονιέρες για τους μικρούς προσκεκλημένους, μας ζήτησε να της ετοιμάσουμε πάνινες τσαντούλες με το αντίστοιχο θέμα. 


Ο Βασίλης, ως γνήσιος Ηπειρώτης μας σχεδίασε ένα μεγαλοπρεπές τσαρούχι και μετά από μια δυο πρόβες καταλήξαμε στις λεπτομέρειες. Η Ευαγγελία ανέλαβε να κόψει τα τσαρούχια και να ετοιμάσει τις μάλλινες φούντες κι εγώ να ράψω τις τσάντες και να κάνω την τελική σύνθεση. 


Πραγματικά οι τσαντούλες βγήκαν πολύ όμορφες. Φτιάχτηκαν με καραβόπανο σε φυσικό χρώμα και για τα χερούλια χρησιμοποιήσαμε έτοιμο βαμβακερό ιμάντα στο αντίστοιχο χρώμα. Τα τσαρούχια από μάλλινη τσόχα ταίριαξαν υπέροχα με τις μεγαλοπρεπείς κι αφράτες φούντες! 


Κι επειδή ράφτηκαν στο χέρι η Ευαγγελία είχε προνοήσει και μου είχε βάλει μια μικρή βάση από μαύρη τσόχα για να σταθούν σωστά. 


Η φίλη μας τις παρέλαβε χθες και γεμάτη προσμονή περιμένει τη μεγάλη μέρα! Εμείς ευχόμαστε τα καλύτερα στον μικρό Πασχάλη και την ευχαριστούμε που μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε κάτι τόσο διαφορετικό!       

Φιλάκια πολλά, 
Ευγενία

4 σχόλια:

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Ωωωωω ΜΠΡΆΒΟ στη μανούλα .
Όλα θα έχω δει για στολισμό , αλλά τσαρούχι πρώτη φορά.
Ετσι να τιμούμε την παράδοση μας.
Καλό Πάσχα και φιλάκια πολλά

Μαρία Έλενα είπε...

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα με υγεία.
Φιλάκια ...

Κυριακή στο σπίτι | Sunday at Home είπε...

Πόσο πρωτότυπη ιδέα. Συγχαρητήρια με την όμορφη δουλειά! Χριστός Ανέστη και Χρόνια πολλά.

kerina poiimata είπε...

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Συγχαρητήρια σε όλες σας!
Το ράψιμο, οι φούντες, το ράψιμο στο χέρι, για τόσα πολλά τσαρούχια , μπράβο σε σας και την φίλη σας!
Και το όνομα αυτού Πασχάλης!
ΝΑ ΕΊΝΑΙ ΓΕΡΟ ,ΚΑΛΟΦΩΤΙΣΜΕΝΟ ΠΑΙΔΑΚΙ!
Υπέροχα όλα!
Εύγε σας!