Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

Πόσα τρίγωνα χωράνε σ' ένα τετράγωνο; Half-square triangle tutorial #1

Γεια σας, γεια σας! 

Πολύ χαίρομαι που σας άρεσε η καρδιά πάτσγορκ και μιας και περιλαμβάνει κάποια τετράγωνα αποτελούμενα από δυο τρίγωνα, σκέφτηκα να σκαρώσω ένα μικρό tutorial με βάση τα half-square triangles

Πάμε λοιπόν να δούμε πώς μπορούμε να τα φτιάξουμε και ν' ανακαλύψουμε πόσες δυνατότητες μας προσφέρουν! Αλλά γι' αρχή να δώσουμε κάποιες βασικές πληροφορίες. 

-όταν ράβουμε δυο κομμάτια ύφασμα για να φτιάξουμε patchwork ράβουμε χρησιμοποιώντας 1/4 ίντσας περιθώριο (seam allowance).
-σχεδόν όλα τα standard ποδαράκια της μηχανής ράβουν με 1/4 ίντσας περιθώριο  ενώ και η πλακέτα της ραπτομηχανής μας μας δείχνει πού βρίσκετε το 1/4 ίντσας περιθώριο.  
-για να υπολογίσουμε το τελικό τετράγωνο ή ορθογώνιο που θέλουμε να σχεδιάσουμε θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τη χασούρα που θα έχουμε από κάθε ένωση (ραφή), 1/4'' + 1/4'' ανά ένωση (σύνολο 1/2 ίντσας).  
-θα πρέπει να έχουμε σε ετοιμότητα το σίδερό μας, γιατί πρέπει να σιδερώνουμε πολύ καλά τις ενώσεις των τετραγώνων ώστε να είμαστε ακριβείς. 

Συνεπώς, αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμ ένα τετράγωνο 2.5 ιντσών αποτελούμενο από δυο διαφορετικά τρίγωνα θα ακολουθήσουμε τα εξής βήματα:

1. Κόβουμε δυο τετράγωνα 3 ιντσών από διαφορετικό ύφασμα και μετά κόβουμε το κάθε τετράγωνο διαγώνια. Έτσι έχουμε τέσσερα τρίγωνα, δυο από κάθε ύφασμα. Δυστυχώς για το πρώτο στάδιο δε μερίμνησα να βγάλω φωτογραφίες...! Απολογούμαι. 

2. Παίρνουμε δυο τρίγωνα διαφορετικών υφασμάτων και τα βάζουμε ώστε η καλή όψη των υφασμάτων να εφάπτεται. Ράβουμε τα δυο τρίγωνα κατά μήκος της υποτείνουσας με 1/4 ίντσας περιθώριο. 


3. Ανοίγουμε το τετράγωνο που έχει δημιουργηθεί από τα δυο τρίγωνα και σιδερώνουμε πολύ καλά με ατμό αν είναι δυνατόν. Μπορούμε να ανοίξουμε στη μέση τα περιθώρια ή να τα σιδερώσουμε ώστε να πάνε προς μια κατεύθυνση. Γενικώς, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος, ό,τι εξυπηρετεί τον καθένα. 

4. Μετά παίρνουμε το χάρακα του patchwork και τη ροδέλα κοπής υφασμάτων με σκοπό να ισιώσουμε το τετράγωνο και να το φέρουμε στην τελική του διάσταση των 2.5 ιντσών. Νομίζω ότι όλοι οι τετράγωνοι χάρακες πάτσγορκ έχουν και μια γραμμή που επισημαίνει τη διαγώνιο των 45 μοιρών. Οπότε αυτό που κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε έτσι το χάρακά μας ώστε η γραμμή των 45 μοιρών να συμπέσει με την διαγώνιο ραφή του τετραγώνου μας. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά και τη φωτογραφία που ακολουθεί.  


Κόβουμε το ελάχιστο ύφασμα που περισσεύει τριγύρω από το τετράγωνο με προσοχή ώστε να έχουμε ένα τέλειο τετράγωνο 2.5 ιντσών. 



5. Έτοιμο το τετράγωνο που αποτελείται από δυο τρίγωνα διαφορετικών υφασμάτων. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τα άλλα δυο τρίγωνα που είχαν προκύψει από τα αρχικά τετράγωνα των 3 ιντσών. Και βέβαια όσο πιο πολλά φτιάξουμε τόσο το καλύτερο. Για πάρτε μια ιδέα από τους σχηματισμούς που μπορούν να προκύψουν.



Και βέβαια, επειδή σε ένα τετράγωνο δε χωράνε μόνο δύο, αλλά τέσσερα τρίγωνα, την επόμενη φορά θα επανέλθω με το tutorial #2. Για πάρτε μια γεύση από αυτό που θα ακολουθήσει...


Ως τότε να περάστε όμορφα!!
Ευγενία  

2 σχόλια:

My Little World είπε...

Ευχαριστούμε για το χρήσιμο tutorial! Αναμένω και το επόμενο... Καλή εβδομάδα!

Δημιουργία είπε...

Με αυτά και αυτά Ευγενία και με τις οδηγίες σου σίγουρα θα αρχίσω το κόψε, ραψε:)