Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Μπεϊγκλί: το ουγγρικό τσουρέκι που μετατράπηκε σε Βασιλόπιτα.

Καλή Χρονιά σε όλους μας!!!

Κατέφθασε και το 2016 και στο σπιτικό μας το υποδεχτήκαμε με ένα διαφορετικό γλυκό, ουγγρικής καταγωγής. Αν και αρχικά σκεφτόμουν να φτιάξω μια πολίτικη βασιλόπιτα, έβρισκα συνταγές με πολλή ζάχαρη, οπότε και την απέκλεισα.  Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, τα γιορταστικά περιοδικά μαγειρικής έπεσε το μάτι σε αυτό το πολύ συμπαθητικό και ιδιόρρυθμο τσουρέκι.


"Αυτό θα φτιάξω" είπα και σε όσους το περιέγραφα δεν του έδιναν και πολλές ελπίδες... Ωστόσο διαψεύστηκαν και δεν έμεινε ψίχουλο ούτε για την επόμενη μέρα. Ευτυχώς που πρόλαβα να τραβήξω τις φωτογραφίες!!! Για όσους, λοιπόν, θέλουν να δοκιμάσουν τη συνταγή ιδού τα υλικά και η εκτέλεση.

Υλικά για 12-15 άτομα

Για τη ζύμη
50 γρ. ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου κι έξτρα για τη φόρμα
20 γρ. φρέσκια μαγιά
75 γρ. ζάχαρη
125 μλ. γάλα χλιαρό
1 μέτριο αυγό κι ένας κρόκος (το ασπράδι θα το χρειαστούμε μετά)
325 γρ. σκληρό αλεύρι
μια πρέζα ανάμεικτη κανέλα και γαρύφαλλο σε σκόνη

Για τη γέμιση
100 γρ. ψιλοκομμένα καρύδια
75 γρ. παπαρουνόσπορος
μισό κουτ. γλ. κανέλα σκόνη
ξύσμα από 1 λεμόνι
50 μλ. γάλα
1 ασπράδι
100 γρ. ανάλατο βούτυρο
1 βανίλια ή λίγες σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:
1. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για κέικ με κώνο στο κέντρο. Σε μπολάκι θρυμματίζουμε τη μαγιά και προσθέτουμε το χλιαρό γάλα. Ανακατεύουμε για να λιώσει η μαγιά.

2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε το αυγό με τον κρόκο και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε τη μαγιά με το γάλα, το αλεύρι, το βούτυρο, μια πρέζα αλάτι και τα κανελογαρύφαλλα. Αλλάζουμε το εξάρτημα του μίξερ και βάζουμε τον γάντζο. Δουλεύουμε το ζυμάρι μέχρι να γίνει μαλακό κι ελαστικό.

3. Αποσύρουμε τον κάδο από το μίξερ, τον σκεπάζουμε με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα κουζίνας και τον βάζουμε σε ζεστό μέρος (πχ. φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου) για να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί η ζύμη σε όγκο. Θα πάρει 1 ώρα περίπου.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
4. Βάζουμε τον παπαρουνόσπορο σε αντικολλητικό τηγάνι μαζί με την κανέλα, το ξύσμα, τη βανίλια, το γάλα και σιγοψήνουμε για 2 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν οι σπόροι.

5. Σε ένα μπολάκι χτυπάμε το ασπράδι σε μαρέγκα που να στέκεται. Το ρίχνουμε στο τηγάνι (δεν θα πάθει τίποτα, πιστέψτε με. Εγώ νόμιζα ότι θα κόψει ή θα ψηθεί). Προσθέτουμε τα καρύδια, τη ζάχαρη κι 75 γρ. από το βούτυρο. Σιγοψήνουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει το μείγμα.

6. Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά κι αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Επιστρέφουμε στη ζύμη που τώρα έχει φουσκώσει.
7. Βγάζουμε τη ζύμη και σε αλευρωμένη επιφάνεια τη δουλεύουμε για λίγο με το χέρι μέχρι να φύγει ο αέρας. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα μεγάλο, ορθογώνιο φύλλο με πάχος 2-3 χιλιοστά, 65 x 45 εκατ. Λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο (τα 25 γρ. που μας έχουν μείνει) κι αλείφουμε με αυτό το ζυμάρι.

8. Με πλατύ μαχαίρι στρώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση του τσουρεκιού. Εμένα είχε παρασφύξει το μείγμα οπότε το έβαλα εδώ κι εκεί.

9. Αρχίζουμε να τυλίγουμε σφιχτά το φύλλο σε ρολό, προσπαθώντας να μη δημιουργήσουμε κενά αέρος. Μεταφέρουμε το ρολό στη βουτυρωμένη φόρμα με το τελείωμα του ρολού προς τα πάνω και όπως είναι πιθανό θα γυρίσουμε δύο φορές το μπαστούνι γύρω από τον κώνο της φόρμας. 


10. Καλύπτουμε τη φόρμα με μεμβράνη ή νωπή πετσέτα κι αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα, ώσπου να διπλασιαστεί. 

11. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψήνουμε για 40-45 λεπτά μέχρι το τσουρέκι μας να πάρει ένα χρυσοκαφέ χρώμα και να έχει φουσκώσει καλά. Αν όσο ψήνεται αρχίζει ν'αρπάζει σκεπάζουμε τη φόρμα με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.

12. Αφού ψηθεί, αφαιρούμε τη φόρμα από το φούρνο και την αφήνουμε για 5 λεπτά. Μετά την αναποδογυρίζουμε κι αφήνουμε το τσουρέκι πάνω σε σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. 

Η αυθεντική συνταγή προτείνει να κάνουμε και γλάσο με ζάχαρη άχνη και λεμόνι, να επικαλύψουμε το τσουρέκι και να διακοσμήσουμε με παπαρουνόσπορο. Εμείς το αποφύγαμε αυτό το βήμα κι απλώς πασπαλίσαμε με ζάχαρη άχνη. 

Λοιπόν, η πίτα μας είχε πολλή επιτυχία, ήταν πρωτότυπη και με πολύ ευχάριστη γεύση, Μάλιστα σε όλους άρεσε το τραγανό παιγνίδισμα του παπαρουνόσπορου. Κι όπως προτείνει και το περιοδικό, το μπεϊγκλί ταιριάζει απόλυτα με απογευματινό τσάι. Μπορεί να σας φαίνεται χρονοβόρα η συνταγή αλλά πραγματικά είναι απλή και δύσκολο να αποτύχει οπότε σας παροτρύνω να τη δοκιμάσετε. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τις φίλες bloggers, Όλγα, Νένα και Μαριάνα για να δωράκια που μου έστειλαν με αφορμή τις χαρτοπετσέτες που έλαβαν.

Τα λέμε και πάλι σύντομα, 
Ευγενία    



      
    

2 σχόλια:

Φιλία είπε...

Ευγενία μου, ευχαριστούμε για τη συνταγή... Φαίνεται νοστιμότατο!
Καλή εβδομάδα και φιλάκια πολλά

ανακαίνιση σπιτιού είπε...

Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή!
http://anakainisi-spitiou-mcr.gr