Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ας μιλήσουμε για δύσκολους λεκέδες...

Έμπνευση της σημερινής ανάρτησης υπήρξε μια ερώτηση που μας έκανε φίλη σχετικά με τους κίτρινους λεκέδες που προκαλούνται από την πολυκαιρία σε ασπρόρουχα. Η αλήθεια είναι ότι ετοιμάζεται να παντρευτεί και θέλησε να φρεσκάρει λευκά είδη, προίκα από τη μαμά της, και δεν ήξερε τί να κάνει για να μη φθαρεί το ύφασμα από τα σκληρά απορρυπαντικά ή το επίμονο τρίψιμο. Σκεφτήκαμε ότι πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε ανάλογα διλήμματα και γι' αυτό προσπαθήσαμε να συγκεντρώσουμε συμβουλές σχετικά με επίμονους λεκέδες. Η έρευνα μας έδωσε τα ακόλουθα πορίσματα!!

Για τα ασπρόρουχα που κιτρινίζουν με το πέρας του χρόνου μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαγειρική σόδα, γάλα και λεμόνι. Φτιάχνουμε σε μια λεκάνη ένα διάλυμα σόδας ως εξής: σε 1 λίτρο χλιαρό νερό διαλύουμε 3 κουταλιές σούπας σόδα. Μουλιάζουμε τα ρούχα για 1 ώρα και μετά πλένουμε στο πλυντήριο. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με το γάλα. Μάλιστα, το γάλα μου το είχε συστήσει και η φροντιστηριούχος μου όταν είχα ατύχημα με μαρκαδόρο. Παρόμοιο αποτέλεσμα θα έχουμε αν αναμίξουμε ουδέτερο σαπούνι, αλάτι και χυμό από 2 λεμόνια. 

Για λεκέδες από φαγητό και ποτό πάνω σε τραπεζομάντηλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλάτι. Το ρίχνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται πάνω στο λεκέ, γιατί έχει την ικανότητα να τον απορροφά και να μην επιτρέπει να σταθεροποιείται πάνω στο ύφασμα. Μετά μουλιάζουμε το ρούχο σε κρύο νερό με υγρό απορρυπαντικό προτού το βάλουμε στο πλυντήριο. 
Ίσως ήδη γνωρίζετε ότι και το λευκό κρασί και ξύδι είναι κατάλληλο και για λεκέδες από κόκκινο κρασί και καφέ. 

Τέλος, για τα ρούχα που ξεβάφουν πολύ αποδοτικό είναι και πάλι το αλάτι. Βάζουμε κρύο νερό σε λεκάνη και ρίχνουμε μέσα πολύ μεγάλη ποσότητα από χοντρό αλάτι. Μουλιάζουμε το ρούχο και βλέπουμε ότι σιγά σιγά αποβάλλεται όλη η περιττή μπογιά, που δεν κατάφερε να σταθεροποιηθεί. Ελέγχουμε κάθε τόσο για να δούμε αν έπαψε το ρούχο να "βγάζει" και μετά το ξεβγάζουμε με άφθονο, κρύο νερό. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και για νήματα που ξεβάφουν, προτού τα πλέξουμε. 

Κλείνοντας, αυτά τα πρακτικά τρικ είναι πάνω απ' όλα οικολογικά και μπορούμε να αποφύγουμε ακριβότατα απορρυπαντικά,που ενδεχομένως να μην είναι και αποτελεσματικά. Κι αν έχετε κι εσείς κάποια συμβουλή θα χαρούμε να τη μοιραστείτε μαζί μας!    

20 σχόλια:

Ξανθή είπε...

Καλημέρα, αυτό για τα ασπρόρουχα θα το δοκιμάσω έχω σεντόνια κεντημένα και τραπεζομάντιλα παλιά που έχουν κιτρινίσει παρόλο την φροντίδα φύλαξης τους.
Ευχαριστούμε.

Maria B. είπε...

Πολύ καλές οι οδηγίες !!! Ευγενίτσα μου αυτό το τρύκ για τα υφάσματα που ξεβάφουν είναι φοβερό, θα το εφαρμόσω !!! ευχαριστούμε !!!

φιλια πολλά και καλή βδομάδα

nasia είπε...

Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες. Θα δοκιμάσω σίγουρα τις συμβουλές για τα ασπρόρουχα. Ευχαριστούμε πολύ!!!!!!

Νίκη είπε...

Τώρα μου θυμίσατε την Οικιακή Οικονομια που κάναμε στο Γυμνάσιο. Σε ένα τέτοιο πινακακι έγραφε: αίμα, κρασί και αναψυκτικό κόλα βγαίνουν απλα με κρυο νερό, αν τα πλύνουμε αμέσως. Το έχω επιβεβαιώσει.
Τι έλεγε παρακάτω δε θυμαμαι, πάνε και... 5-6 χρόνια από τότε και καταλαβαίνετε...

ΕΛΕΝΑ είπε...

Μπράβο κορίτσια, χρησιμότατες οι συμβουλές που μας δίνετε!
Πολλά φιλιά!

Σοφία είπε...

Και εγώ θα δοκιμάσω με τα λευκά κυρίως, να είσαι καλά Ευγενία !!!!

Unknown είπε...

Χρήσιμη η σημερινή σου ανάρτηση Ευγενία.Μας φρέσκαρες την μνήμη.
Κι αν ξέρουμε κάποια ....τρυκ, συνήθως όταν έρχεται εκείνη η ώρα που τα χρειαζόμαστε, τα ξεχνάμε.
Καλή εβδομάδα να έχεις.

Giota είπε...

Καλησπέρα , σε ευχαριστούμε πολύ χρήσιμες πληροφορίες.

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφες οι συμβουλές σου
Φιλάκια ...

Χρυσούλα είπε...

Χρήσιμες οι συμβουλές σου Ευγενία μου!...αυτό για την σταθεροποίηση των χρωμάτων δεν το ήξερα...και μ`ενδιαφέρει.
Να είσαι καλά!

ΤΟ ΠΛΕΧΤΟ ΜΠΙΣΚΟΤΟ είπε...

ιδιαιτερα χρησιμες οι συμβουλες σου κι ας μην εχουμε να ετοιμασουμε προικια!καλημερα και φιλια!!!

SPYRIDOULA είπε...

Πολύ ωραίες συμβουλές!!!Φιλάκια πολλά και καλή εβδομάδα!!!

JoaN είπε...

Πολύ ωραία! Το άλλο που έχω δοκιμάσει είναι να βάλω κόκα κόλα στο μπρίκι ή στο κατσαρολάκι, όπου πριν έχω κάνει σοκολάτα ρόφημα.

Ελευθερία είπε...

Ευγενία ευχαριστώ πολύ!!! έχω καποιες λευκές μαξιλαροθήκες οι οποίες όμως δεν εχουν κιτρινίσει με τον καιρό απλά εχουν γαριάσει...λες να πιάσει αυτό με το χλιαρό νερό κ τη σόδα??? μια δοκιμή θα μας πείσει!!!!

DIMI είπε...

Πολύ κατατοπιστικές οι πληροφορίες,κορίσια!!!!Καλή εβδομάδα!!!

Μαργαρίτα και Νίκη είπε...

Πάνω που έψαχνα τρόπο να φρεσκάρω την προίκα της γιαγιάς!
Ευχαριστούμε!

GETALOCALIFE είπε...

Το λατρευω το μπλογκ σας ειναι τόσο "σπιτίσιο" και εχει κάτι πολύ "ζεστο" μπραβο σας κορίτσια!!

mglezak είπε...

Παρατήρησα στο νυφικό μου ότι η δαντέλα έχει ένα κίτρινο σχεδόν καφέ λεκε! Ποια από τις παραπάνω συμβουλές για το καθάρισμα λεκέδων θα μου συνιστουσατε?

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ισως η πρώτη συμβουλή είναι η καταλληλότερη. Αλλά μιας και πρόκειται για το νυφικό σου καλύτερα ν' απευθυνθείς και σε κάποιο καθαριστήριο που εμπιστεύεσαι μιας κι εκεί αντιμετωπίζουν πολλών λογιών περιπτώσεις!

Ανώνυμος είπε...

Και τα ρούχα τα άσπρα από υγρασία κάνει?