Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

σπιτικες κρεπες σε διαφορες παραλλαγες και μια γρηγορη κατασκευή!

Μπορεί μια από τις προηγούμενες αναρτήσεις μας να αφορούσε στις σωστές διατροφικές συνήθειες που καλό είναι να ακολουθούμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε τις παρασπονδίες μας τις κάνουμε! Και με το παραπάνω!

Σπιτικές κρέπες έχει σήμερα το μενού, μια πολλή εύκολη λύση για λαχταριστό τρατάρισμα όταν έρχονται επισκέπτες ή για ένα απολαυστικό βραδινό, αντί της γνωστής παραγγελίας πίτσας.


Υλικά:
(για 5-6 κρέπες, ανάλογα με το τηγανάκι μας)


2 αβγά
1 φλυτζάνι γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας βούτυρο λιωμένο.


Εκτέλεση:


Βάζουμε σε ένα μπρίκι μια κουταλιά βούτυρο, ή βιτάμ στο μάτι μέχρι να λιώσει, μόνο να ζεσταθεί.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε ελαφρώς τα αυγά, προσθέτουμε το γάλα ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς. Χτυπάμε μέχρι να λιώσει όσο γίνεται το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι και το βούτυρο και προκύπτει ένα παχύρευστο μίγμα. Αφήνουμε το μίγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο.


Κατόπιν, ανάβουμε το μάτι και βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι να ζεσταθεί πολύ. Με μια κουτάλα βάζουμε μισή ή και λίγο παραπάνω στο ζεστό τηγάνι και γυρνάμε το τηγάνι γύρω γύρω, ώστε να απλωθεί το μίγμα σε όλο τον πάτο του τηγανιού. Μόλις αρχίσουν να ξεκολλάνε τα τοιχώματα της κρέπας τη γυρνάμε με τη βοήθεια μια σπάτουλας. Αφήνουμε για άλλα 2-3 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε πιάτο. (Η πρώτη μπορεί να βγει λίγο σπασμένη, λίγο κάπως...μη σκάτε, η πρώτη είναι της οικοδέσποινας λένε!). Συνεχίζω με τις υπόλοιπο μίγμα μέχρι να τελειώσει. 
Οι κρέπες δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ παχιές, ούτε πολύ ψημένες.




Η συνέχεια είναι θέμα φαντασίας...

Μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε όπως στις κρεπερί, να τις διπλώσετε στη μέση μέσα σε ένα τηγάνι σε χαμηλή φωτιά, να βάλετε ότι υλικά σας αρέσουν, τυριά ,αλλάντικά κ.λ.π, ξαναδιπλώνετε να κλείσει σα τριγωνάκι, γυρίζετε μα προσοχή και μια από την άλλη και σερβίρετε...

Και για πιο λαχταριστή γιάμ γιαμ κατάσταση, γεμίστε κάθε κρέπα με τυρί, αλλαντικό και μανιτάρια (αν θέλετε), διπλώστε στις άκρες τις και τυλίξτε τη σε ρολό, όχι πολύ σφιχτό. Τοποθετείτε τα ρολάκια σε ταψάκι, με τέτοιο μέγεθος, ώστε οι κρέπες να καλύπτουν όλο το πάτο του ταψιού και να μη μένουν κενά στα πλάγια αν γίνεται. Χτυπάτε ελαφρά κρέμα γάλακτος με πιπέρι και μοσχοκάρυδο σε ένα μπολάκι. Πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί, κατά προτίμηση παρμεζάνα, τις κρέπες και τις περιχύνετε με το μίγμα της κρέμας γάλακτος. Τοποθετείτε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200οC και αφήνετε μέχρι να κάνουν κρούστα και να πήξει η κρέμα γάλακτος (όχι όμως να καεί...). Αφήνετε τις κρέπες να ηρεμήσουν για 5 λεπτά και ...καλή σας όρεξη!

Ακόμη μια παραλλαγή, πολύ νόστιμη, αλλά λιγάκι πιο ιδιαίτερη, είναι η γέμιση με σοταρισμένο σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι και φέτα (λίγο θυμάρι, αλατάκι, πιπεράκι και μοσχοκάρυδο θα προσδώσουν ιδιαίτερη νοστιμιά). Η κρέμα γάλακτος και τα τυριά ισχύουν όπως παραπάνω.

Επισημαίνουμε ότι τις κρέπες μπορείτε να τις αποθηκεύσετε και στην κατάψυξη, αρκεί να βάλετε ενδιάμεσα λαδόκολα.




Και για το τέλος, μια πρωτότυπη ιδέα από την ιστοσελίδα της Martha Stewart. Κολλήστε με ζεστή σιλικόνη φελούς μεταξύ τους, ώστε να δημιουργήσετε μια βάση για να ακουμπάτε ζεστά σκεύη πάνω! Ιδού...



4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Απο τις πιο γρήγορες και εύκολες συνταγές αν σου ερθει κοσμος ξαφνικά στο σπίτι, και απο τις πιο γευστικες θα έλεγα........
Μπράβο κορίτσια........... :)

sstamoul είπε...

Αχ, μου ανοίξατε την όρεξη πάλι βραδιάτικα... και το κάνετε να φαίνεται τόσο εύκολο που με βλέπω να φτιάχνω κρέπες...

Ανώνυμος είπε...

PO ME EVELE H MAMA NA FTIAXW KREPPES!!!!!!! MIAMI!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Speaking in public Pre-preparation

Have a look at my page :: interpretative