Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Οδηγίες για να φτιάξουμε υφασμάτινα καλάθια

Χαίρεται, χαίρεται! Για σήμερα σας ετοίμασα ένα φωτορεπορτάζ με οδηγίες για να φτιάξετε τα δικά σας υφασμάτινα καλάθια αποθήκευσης με τελικές διαστάσεις: 
μήκος: 9 1/2'' (24 εκ) 
πλάτος: 7'' (18 εκ)
ύψος: 7'' (18 εκ) 
Είναι βολικά για να φυλάσσετε μικροπράγματα στο μπάνιο, πάνες, παιγνίδια ή βιβλία στο παιδικό δωμάτιο, τα σύνεργα των χειροτεχνιών σας...
  


Τα υλικά που θα χρειαστούμε:
2 κομμάτια κυρίως ύφασματος με διαστάσεις 19''χ 12'' (48χ30 εκ.)
2 κομμάτια φόδρας 18''χ11,5'' (45,5χ29 εκ.)
2 κομμάτια βαμβακερή βάτα 20''χ13'' (51χ33 εκ.)
2 κομμάτια κάμποτο 20''χ13'' (51χ33 εκ.) 
2 κομμάτια φαρδιάς φακαρόλας 11'' (28 εκ.)

Πρώτη παρατήρηση: στις φωτό εγώ έπαιξα με 2 διαφορετικά υφάσματα. Μην μπερδευτείτε, δεν αλλάζει τίποτε στον τρόπο ραψίματος του καλαθιού.

Δεύτερη παρατήρηση: το κάμποτο το επιλέγουμε για να κάνει το καλάθι μας πιο σταθερό. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το quilting-καπιτονάρισμα, τότε επιλέγουμε αυτοκόλλητο fleece αντί για βαμβακερή βάτα και το κολλάμε με το σίδερο στις ανάποδες όψεις του κυρίως υφάσματος. 

1. Αρχικώς σιδερώνουμε τα υφάσματά μας και τα κόβουμε σύμφωνα με τις οδηγίες.

2. Φτιάχνουμε το σάντουιτς των κυρίως υφασμάτων ως εξής: κάτω βάζουμε το κάμποτο, στη μέση τη βάτα κι από πάνω το εξωτερικό ύφασμα. Στερεώνουμε με πολλές καρφίτσες, επιλέγουμε το ευθύ γαζί στη ραπτομηχανή, ανοίγουμε ελαφρώς το μήκος του κι αρχίζουμε το καπιτονάρισμα σύμφωνα με τον τρόπο της αρεσκείας μας. 


Αυτή τη φορά εγώ προτίμησα να παίξω με κυματοειδείς γραμμές, που δε θέλουν σχεδίασμα εκ των προτέρων και είναι αρκετά αυθόρμητες και χαλαρωτικές. Αν το δοκιμάσετε προσπαθήστε απλώς να κρατάτε μια συμμετρία στις αποστάσεις. 



3. Αφού τελειώσουμε το καπιτονάρισμα αφαιρούμε τα υπολείμματα βάτας-κάμποτου (όπως θυμάστε τα είχαμε κόψει πιο μεγάλα) και κόβουμε τα υφάσμάτά μας στις τελικές τους διαστάσεις: 18''χ11,5'' (45,5χ29 εκ.). Έπειτα αφαιρούμε 2 τετράγωνα 3,5''χ3,5'' (9 εκ.) από τις κάτω γωνίες του κάθε υφάσματος ώστε να διαμορφώσουμε τον πάτο του καλαθιού όταν θα ραφτεί. 


4. Τοποθετουμε τα 2 κομμάτια υφάσματος καλή με καλή και καρφιτσώνουμε στις 3 πλευρές: αριστερά, βάση, δεξιά.


Ράβουμε κατά μήκος των 3 πλευρών, όπως δείχνει και η φωτογραφία με περιθώριο μισής ίντσας. Αν έχετε walking foot προτιμήστε το. Επίσης επιλέξτε μια βελόνα νούμερο 90 μιας και το πάχος από τα υφάσματα είναι αρκετό πλέον. 

5. Σιδερώνουμε με ατμό όλα τα περιθώρια ανοίγοντας τα όσο καλύτερα γίνεται. Τώρα ήρθε η ώρα να σχηματίσουμε τον πάτο. Ανοίγουμε τα 2 φύλλα υφάσματος και σηκώνουμε τον πάτο που δημιουργείται μέχρι να ακουμπήσουν μεταξύ τους οι πλευρές των κομμένων τετραγώνων. 


Καρφιτσώνουμε τη μια πλευρά κι επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για την άλλη πλευρά. Ουσιαστικά, η κατασκευή μας παίρνει το σχήμα της φωτογραφίας.


Ράβουμε τις 2 πλευρές της βάσης με περιθώριο μισής ίντσας κι αφαιρούμε περίπου 1/4 ίντσας για να αποφύγουμε μετά τις χοντράδες. 


6. Επαναλαμβάνουμε τα βήματα 3-5 για το ράψιμο της φόδρας. 


7. Μετά ασχολούμαστε με τα χερούλια του καλαθιού. Μπορούμε να τα φτιάξουμε εμείς ή να προτιμήσουμε έτοιμη φακαρόλα στο μήκος που σας προτείνω (όπως φαίνεται στην πρώτη φωτό). Δυστυχώς, δεν έχω φωτογραφίες για την κατασκευή τους αλλά είναι κάτι πολύ εύκολο και μπορείτε να βρείτε οδηγίες στο διαδίκτυο. 

8. Ήρθε η ώρα να συνθέσουμε το καλάθι μας. Τοποθετούμε τα χερούλια στα πλάγια του καλαθιού μας και τα στερεώνουμε με καρφίτσες. 


Εγώ προτίμησα να απέχουν οι εσωτερικές πλευρές τους 1,5 ίντσα (4 εκ.) από την πλαϊνή ραφή, άρα συνολικό εσωτερικό άνοιγμα 3 ίντσες (7,5 εκ.). 


Γυρίζουμε το καλάθι μας και την φόδρα από την ανάποδη μεριά και τοποθετούμε το καλάθι μέσα στη φόδρα μας ώστε οι καλή όψη του να ακουμπάει την καλή όψη της φόδρας. Δείτε και την φωτογραφία!


Στερεώνουμε με καρφίτσες τα 2 υφάσματα τριγύρω από το άνοιγμα του καλαθιού και ράβουμε περιμετρικά με περιθώριο μισής ίντσας στερεώνοντας την αρχή και το τέλος της ραφής μας. Επίσης, δεν ξεχνάμε να αφήσουμε ένα άνοιγμα 4 ιντσών (10 εκ. ) περίπου.


9. Από το άνοιγμα που αφήσαμε γυρνάμε προσεκτικά τα υφάσματα ώστε να εμφανιστεί η καλή τους όψη. 


10. Φτιάχνουμε με επιμέλεια τα υφάσματα στο άνοιγμα του καλαθιού (ειδικά εκεί που βρίσκεται η τρύπα) ώστε να έρθουν στο ίδιο ύψος και σιδερώνουμε με ατμό. Στερεώνουμε με καρφίτσες περιμετρικά και ράβουμε με περιθώριο 1/8 ίντσας με σκοπό να κλείσουμε και το άνοιγμα που είχαμε αφήσει. Τώρα προτιμήστε βελόνα νούμερο 100 κι ανοίξτε το μήκος του γαζιού σας. 


Αν θέλουμε κάνουμε άλλο ένα γαζί αφήνοντας άλλο 1/8 ίντσας (3-4 χιλιοστά) απόσταση για λόγους διακόσμησης κι επιπλέον σταθερότητας. 


Σιδερώνουμε καλά για άλλη μια φορά και το καλάθι μας είναι έτοιμο για να το γεμίσουμε!!! 
Ξέρω, ξέρω, σίγουρα σας κούρασε η τόσο μακροσκελής ανάρτηση αλλά είμαι βέβαιη ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε το tutorial! Ακολουθώντας τα ίδια βήματα αλλάξτε τις διαστάσεις και δημιουργείστε καλάθια στο μέγεθος της αρεσκείας σας!!!!


Για περισσότερες ιδέες quilting πατήστε εδώ κι εδώ.  
Φιλάκια και καλή συνέχεια σε ό,τι κι αν κάνετε!!!


15 σχόλια:

Γεωργία(keywoman.blogspot.gr) είπε...

Μακροσκελής ανάρτηση;;;;Ε,όχι δα!Σε σχέση με τις δικές μου....χαχα!
Σας ευχαριστούμε πολύ πολύ για τις τέλειες οδηγίες!Το "κυματιστό" quilting είναι από τα αγαπημένα μου!!!!!

ArtAtHome είπε...

οοοοο Τέλειο και οι οδηγίες αν και θα προτιμούσα έτοιμα από τα χεράκια σου ...
!!

Gina-Teta είπε...

Μραβο κορίτσια! Άλλη μια όμορφη κατασκευή!!!

Φιλία είπε...

Αααα, ευχαριστούμε!
Πολύ χρήσιμες οι οδηγίες σας και πανέμορφα πάντα τα υφασμάτινα καλαθάκια σας!!!
Καλό τριήμερο και φιλάκια

nasia είπε...

Τέλεια η ανάρτηση. Πολύ ωραία και χρηστική η πρόταση. Μάλλον πρέπει να ξεσκονίσω τη ραπτομηχανή μου......

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια ...

Ανώνυμος είπε...

πολύ ωραίο tutorial, ευχαριστούμε πολύ πολύ!! Θα το τολμήσω όταν τελειώσω με τα υπόλοιπα projects μου
-Νέλη-

Ανώνυμος είπε...


Και μια ερώτηση; Τι είναι το αυτοκόλλητο fleece, με μια πρόχειρη αναζήτησή δεν το βρήκα..

Neraides kai Drakoi είπε...

πολύ όμορφο το καλαθάκι σας! Χρήσιμος ο οδηγός για να το φτιάξεις βήμα βήμα! Φιλιά

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Ευχαριστώ κοριτσια για τα σχόλιο. Νέλη ψάξε και σαν fusible fleece. Ξέρω οτι εχει το καταστημα kangaroo στο κέντρο, αλλα κοιτά και άλλου αν θες.

Ευγενία είπε...

Καλησπέρα! Τέλειο και ήδη έφτιαξα το πρώτο σε άλλες διαστάσεις!Επειδή όμως θέλω να φτιάξω το ίδιο θα ήθελα να ρωτήσω μήπως υπάρχει κάποιο λάθος στην τελική διάσταση του καλαθιού με τις διαστάσεις των υφασμάτων; Δεν είναι πολύ μεγάλα για να βγάλουν ένα τόσο μικρό καλάθι;;Ευχαριστώ εκ των προτέρων! Ευγενία

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Γεια σου Ευγενία. Πολυ χαιρομαι που χρησιμοποιησες τις οδηγίες κι ευχομαι να ηταν πραγματικά χρησιμες. Οι διαστασεις που δινω ειναι οι σωστές. Αν σε ξαφνιαζουν ισως ειναι γιατι το μημος του καθε πανελ το χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε ταυτόχρονα και το βαθος του καλαθιού. Αν εχεις αμφιβολιες κανε ενα πατρον σε χαρτονι και μετα κανε ο, τι διορθωσεις κρινεις απαραιτητες. Καλη επιτυχία!!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση! Οι οδηγιες παραπάνω από χρήσιμες! Απόλυτα κατανοητές ακόμα κ για μένα που ήταν η πρώτη μου απόπειρα σε καλάθι. το Θα δοκιμάσω αυτό με το χαρτόνι δεν το είχα σκεφτεί... Ευχαριστώ κ πάλι!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σας!Έχω φτιάξει καλαθάκι χρησιμοποιώντας ενισχυτικό στο ένα ύφασμα.Το δικό σας όμως μου φαίνεται πιο ενδιαφέρον!Θα ήθελα μια διευκρίνηση για το κάμποτο. Υπάρχουν διάφορα πάχη και διάφορες τιμές. Τι να χρησιμοποιήσω για να στέκεται το καλαθάκι;Σας ευχαριστώ πολύ!

ΕΥΓΕΝΙΑ είπε...

Γεια σου, δεν ξερω τοσα πολλά για το καμποτο αλλα επειδη εχω αγορασει από διαφορα καταστηματα σχεδον παντα ειναι ιδιας ποιοτητας και τιμης. Κυκλοφορει κι αλλο ενα υφασμα που λεγεται δίμιτο αλλά είναι πολυ ακριβοτερο και δεν αξιζει τον κόπο. Αλλη ιδεα ειναι να χρησιμοποιησεις αφρωδες υλικό για να στέκεται το καλαθι σου. Καλη επιτυχια!!