Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Άλειμμα ροδάκινου ή αλλιώς peach butter

Γεια χαρά σε όλους σας!

Εξίμισι κιλά ροδάκινα μας ήρθαν πεσκέσι από τη Λευκάδα δικής μας παραγωγής. Εξίμισι κιλά και να φανταστείτε ότι άλλα τόσα και περισσότερα έχει και το δικό μας δέντρο στην Κέρκυρα! Καταλαβαίνετε λοιπόν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε ξαφνικά! Και δεδομένου του ότι δεν κρατάνε πολύ εκτός ψυγείου από τη στιγμή της συγκομιδής, έπρεπε να δράσουμε γρήγορα. Ανοίξαμε τα τεφτέρια μας για να δούμε τί άλλη συνταγή υπάρχει πέρα από την αναμενόμενη μαρμελάδα κι ανακαλύψαμε ενδιαφέρουσες προτάσεις, σαν και τη σημερινή. 

Peach butter, τιτλοφορείται στα αγγλικά, κάτι ανάλογο στη σύσταση με το apple butter. Για τα ελληνικά δεδομένα θα λέγαμε ότι είναι ένα άλειμμα ροδάκινου που δημιουργείται αφού συμπυκνώσουμε πολύ τους χυμούς και τη σάρκα του φρούτου. Στα θετικά του, ότι περιέχει αναλογικά πολύ λιγότερη ζάχαρη από την κλασσική μαρμελάδα. 

Η συνταγή που ακολουθεί είναι μεγάλη σε δόση και βγάζει περίπου πέντε βάζα του ενός κιλού. 

Υλικά:

4 κιλά ώριμα ροδάκινα

2 φλυτζάνια νερό

2 φλυτζάνια ζάχαρη

μισό φλυτζάνι χυμός λεμονιού

1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη κανέλα

1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το νερό με το χυμό του λεμονιού. Πλένουμε τα φρούτα, τα στεγνώνουμε, τα ξεφλουδίζουμε με ένα μαχαίρι (όπως θα κάναμε για τα μήλα) και τα κόβουμε σε κομμάτια πετώντας τα κουκούτσια. 

Καθώς τα τεμαχίζουμε τα βάζουμε λίγα λίγα στην κατσαρόλα με το "λεμονόνερο" ώστε να μη μας μαυρίσουν. Αφού βάλουμε στην κατσαρόλα όλα τα κομμάτια ροδάκινου ανάβουμε το μάτι στο δυνατό κι αφού πάρει μια βράση το περιεχόμενο, χαμηλώνουμε το μάτι κι αφήνουμε τα ροδάκινα να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. 

Σβήνουμε το μάτι, αποσύρουμε την κατσαρόλα και με τη βοήθεια του ραβδομπλέντερ κάνουμε πουρέ τα ροδάκινα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι σε μέτρια προς χαμηλή ένταση, προσθέτουμε τα μπαχαρικά κι ανακατεύουμε. 

Βράζουμε το μείγμα για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να συμπυκνωθεί πολύ. Το άλειμμά μας θα είναι έτοιμο όταν ρίξουμε μια κουταλιά σε ένα πιάτο και γύρω γύρω δεν αρχίσουν να τρέχουν ζουμιά. Εύκολο κολπάκι! 

Δεν ξεχνάμε να αποστειρώσουμε τα βάζα μας όσο βράζει το φρούτο. Γεμίζουμε τα βάζα, τα καπακώνουμε σφιχτά και τα αναποδογυρίζουμε ώστε να εμφιαλωθούν. Τα αφήνουμε έτσι για 24 ώρες (μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου) και μετά τα ξαναγυρίζουμε όρθια. Φυλάμε τα βάζα μας σφραγισμένα σε σκιερό ντουλάπι και μόλις τα ανοίξουμε διατηρούνται στο ψυγείο. 

Τί λέτε, θα το δοκιμάσετε το άλειμμα ροδάκινου; Εμείς το απολαύσαμε ως ώρας με το ψωμάκι μας, αλλά συνδυάζεται όμορφα με κέικ, τηγανίτες, γλυκά ψυγείου...Μάλλον οι ιδέες είναι αμέτρητες!

Την επόμενη φορά θα σας έχω πικάντικη συνταγή με ροδάκινα!

Μέχρι τότε να περνάτε καλά!

Ευγενία   

Δεν υπάρχουν σχόλια: